Biti PRIJATELJ sa BIVŠIM: Moguće ili ne

13.11.2023.
RECOMMENDED

Nema univerzalnog odgovora na ovo i te kako često pitanje, jer postoji mnoštvo faktora koje igraju ulogu kod različitih parova.

Naravno, ukoliko je raskid relativno miran i naročito ako su deca involvirana, prijateljstvo je idealno rešenje za sve uključene.

Ipak, iskustvo pokazuje da je gotovo uvek najbolje odložiti prijateljstvo dok obe strane nisu zaista prihvatile kraj odnosa, bilo da to traje mesecima ili godinama.

To ne znači da, ako radite zajedno ili delite roditeljske obaveze, stvari moraju da budu neprijateljske. Međutim, sasvim sigurno ćete morati da postaviti granice kako bi održavala komunikacija koja je ljubazna i (na početku) ograničena na razloge zbog kojih morate ostati povezani.

Mnogi od nas, međutim, opravdavamo prijateljstvo iz logističkih razloga dok nas zapravo muči nameštanje figurativne „maske” pre svake interakcije.

Ovo su najčešći razlozi koji ljudi daju kada žele da ostanu prijatelji sa bivšima (iako im je i dalje slomljeno srce, možda ste to i vi?).

Nisam ljut/a na njih, oni su dobra osoba…

Samo zato što se veza nije loše završila, to ne znači da i dalje treba da budete prijatelji. Naravno, nekada je posebno teško kada niko nije učinio ništa zlonamerno. Naravno, nedostajaće vam. Ali da li je važnije tu osobu zadržati u životu po svaku cenu, ili je važnije iceliti se i nastaviti dalje? Na prvi pogled deluje kao da je teži izbor prekinuti komunikaciju i zaista, biće teško neko vreme. Ali potpuni prekid komunikacije će zasigurno ubrzati vaš proces isceljenja.

Ako ih zadržim kao prijatelja, možda ćemo se nekad pomiriti…

Ovde morate da se suočite sa vašim ponosom i dostojanstvom, čak i ako je vaš partner dobra osoba sa kojom ste želeli budućnost. Da li da trošite dragocenu energiju boreći se za nekoga ko je nastavio dalje, ali još uvek želi biti vaš prijatelj? Ili želite da izabrate sebe i kažete „Hvala, ali ne hvala“ prijateljstvu koje svaki put kada se podsetite da ste samo prijatelji, boli kao udarac u stomaku.

Ne želim da vide koliko mi je i dalje stalo…

Ali ozbiljno, koga briga ako znaju da vam je stalo? Suština je da, ako ste jedno drugom u blizini i vi želite više, samo produžavate svoju patnju brinući se o tome šta oni misle više nego o tome šta vi mislite. Priznajte da vas boli. Recite nešto poput: „Hej, ne mislim da je zdravo ili pametno da budemo u kontaktu sada.“ Ili: „Potrebno mi je vreme, pa te molim da me do tada ne kontaktiraš.“ Da li će osuditi ili ispoštovati ovaj zahtev, govori mnogo više o njima nego o vama.

Ali delimo iste prijatelje…

Da, to je teško… ali nije razlog da održavate prijateljstvo sa nekim ko vam je slomio srce. Preskočite grupne događaje ili druženja. Pravi prijatelji će razumeti da je prioritet isceliti vaše samopouzdanje i srce, a da je najbrži način za to ne biti u društvu bivše(g) sa kojim niste emotivno završili. Obrazloženja za ovo su uglavnom: „Ali nije fer. Zašto oni mogu da prisustvuju, a ja moram da preskočim?“ Ne morate da preskočite. Možete izabrati da preskočite jer je isceljenje vašeg srca najvažnije.

Oni prolaze kroz težak period…

Zar vi ne prolazite kroz težak period? Zar ne želite da budete u odnosu u kome kada stvari postanu zaista teške se vaš partner okreće ka vama, a ne od vas? Ako je izgovor da ostanete prijatelji taj da ste im sada potrebni, zašto ste oboje prekinuli romantičan deo vašeg odnosa? Ponavljamo pitanje – gde je vaša ljubav prema sebi?

Saznaj više:
Povezani članci: