Insajder Ana Šimšić: Doživite Milano Design Week

  24.04.2024.
  RECOMMENDED

  U Milanu završen Design Week. U moru odličnog dizajna, ideja i inspiracija posle sedam dana obilaženja sajmova i izložbi, firma Molteni definitivno je privukla moju pažnju. Tokom Design Week-a su proslavili svoj 90. rođendan sa fantastičnom zabavom u Bicocca Hangaru. Porodična firma, koju trenutno vodi treća generacija porodice Molteni, imala je izložbeni prostor na zaista visokom nivou. Nakon njihove postavke, gotovo da mogu reći da je bilo skoro beskorisno obilaziti ostale proizvođače. Njihov dizajner, Vincent Van Duysen, kreirao je boiserie koje stvaraju kontinuitet u prostoru, gotovo neprimetno spajajući kuhinju i trpezariju ili spavaću sobu i dnevnu sobu.


  Nameštaj u nežnim tonovima i monolitni kamin od zelenog kamena dali su poseban pečat , dok je kuhinjama definitvno dat akcenat veoma bitnog dela stana koji zapravo više ni ne izgleda kao mesto za spremanje hrane već za aperitive , večere i druženje. Skoro svaka kuhinja ima besprekorno sakrivene radne delove dok su u prvom palnu vitrine za vina i lounge zona za sedenje.  Još jedna novost je da je barsko sedenje u kuhinji polako prevazidjeno i ako vam to prostor dopušta definitivno su u modi “club” stolovi koji su nesto nizi od klasičnih trpezarijskih stolova i takodje niže stolice koje su posebno dizajnirane za takvu vrstu sedenja. Uz moderan nameštaj iz poslednje kolekcije koja je prikazana ekskluzivno na sajmu naravno poseban pečat celoj atmosferi su dali arhivski komadi čuvenog dizajnera  Gio Ponti, koji cine deo stalne kolekcije kuće Molteni&C

  I ako bih posle 7 dana kvalitetnog pokušala  da dam boje ovom izdanju Design Week-a – to bi definitivno pored neutralnih bez tonova bile roze i zelena boja! Što se tiče trendova za ovu godinu, povratak prirodnog kamena u zanimljivim bojama i tamnog drveta u “ dark chocolate “ nijansi su definitivno obeležili ovogodišnji sajam nameštaja u Milanu.

  week
  week 1
  week 2
  week 3
  week 4

  Design Week – FUORI SALONE


  Design Week u Milanu, pored izložbenih prostora na samom sajmu, definise i Fuori Salone – izložbe, događaji i instalacije širom grada.

  Kao ljubitelj moderne umetnosti i vintage nameštaja, tri najzanimljivije izložbe za mene su bile Galerija Nilufar Depot, Galerija Rossana Orlandi i Artemest izložba L’Appartamento, izložbena kuća (showapartment). Prilikom projektovanja rezidencijalnog enterijera, ukoliko uključite neke komade iz ovih galerija u izbor nameštaja, rasvete i dekoracije, vaš enterijer će definitivno biti korak ispred. Njihov izbor u galerijama, odnosno online platformi kada je  Artemest u pitanju, je besprekoran. Ljubitelji moderne umetnosti i dizajna su tokom Design Weeka mogli da uživaju u posebno odabranim komadima izloženim na veoma atraktivnim lokacijama.

  Dizajnerica našeg porekla, Draga Obradović, i njen partner Aurel K. Basedow, poznati kao duo Draga&Aurel, bili su zvezde na ovogodišnjoj izložbi Fuorisalone sa njihovim jedinstvenim umetničkim pristupom dizajnu. Već dugi niz godina oni su istaknuti u svetu dizajna, a njihovi komadi nameštaja i rasvete tokom ovigodisnjeg Design Week-a su bili izloženi u obe prestižne galerije, Nilufar i Rossana Orlandi. Prepoznatljivi po kombinaciji tradicionalnih i inovativnih materijala, uspeli su da se izdvoje sa svojom svežinom i kreativnošću na prestižnoj umetničkoj i dizajnerskoj sceni u Milanu.

  design
  milano 2
  milano 4
  milano 5
  milano
  milano 6
  milano 7
  milano 8
  dizajn 1
  kaka
  kakakaka
  dizajn 3
  dizajn 5
  dizajn 2
  dizajn 4
  dizajn 7
  dizajn 8
  dizajn
  basta 1 1
  basta 2
  basta 3
  basta 4
  basta 5
  basta 6

  Tekst: Ana Šimšić, dizajnerka enterijera i vlasnica studija; živi i radi u Milanu

  Foto: Ana Šimšić

  Saznaj više:
  Povezani članci: