Plutanje u vodi, u mraku i tišini – otkrivamo FLOATING i njegove benefite

  08.06.2024.
  RECOMMENDED

  Floating je jedna od terapija samopomoći. Ne sećam se kako mi je bilo dok sam boravio u majčinoj utrobi, ali verujem da je plutanje slično ovome. Upoznajte se sa terapijom plutanja.

  JA(N)PI

  Ne bi bilo pogrešno reći da su japijevci širom sveta verovatno jedni od glavnih potrošača svih mogućih tehnika, koncepata i proizvoda samopoći.

  Poslovni svet se penje na Mont Everest, odlazi u Peru na “Ajahuaska” tretmane, ulazi u “ledene kade” (Vim Hof metoda), ulazi u hiperbarične komore (terapija kiseonikom), pokušava da uđe u Šaolin manastire, a dobar deo njih završi na Baliju, ulazeći u kućicu na drvetu…

  Sve to ne bi li pomogli sebi, tačnije, ne bi li napravili distancu od teških poslovnih odluka i sa sebe, ukoliko ga nose, skinuli “prljav biznis veš”, a neminovno je da ga povremeno obuku, takva je tura, da ne kažem posao.

  INSTANT

  Premda nas drevna izreka “od sebe ne možeš pobeći” uči tome da probleme rešavamo iznutra ka spolja, ne bežeći od njih i tražeći rešenja u nama samima, trebalo bi biti iskren pa reći kako instant-beg može biti koristan, pod uslovom da ne pređe u naviku i modus vivendi.

  Jedan takav, jako popularan među biznismenima, jeste floating – plutanje u vodi, koji se u Zapadnom svetu ustoličio kao seansa uz pomoć koje u najkraćem vremenskom periodu možemo da odemo daleko, barem u pogledu opuštanja misli i tela. Istočni svet ima drugačije metode, ali to je neka druga tema.

  Šta je FLOATING

  Pored biznismena, floating troše i mnogi drugi. Možda ste videli kako Đoković, Lebron, Hamilton i slična premijum sportska ekipa ulazi u tankove sa vodom? Možda se neko seća epizode serije “Simpsonovi” posvećenoj plutanju?

  Uglavnom, floating podrazumeva da čovek pluta u tanku, u 1000l vode, u kojoj je rastvoreno oko 400kg soli magnezijum sulfata.

  Voda je gusta i ovima se postiže efekat plutanja u moru, reklo bi se da je napribližnije Mrtvom, jer je salinitet oko od 35 odsto, a toliko iznosi i temperatura vode, dakle – “prijatno banjanje”.

  Ovakva raspodela “snaga” čoveka praktično uvodi u “bestežinsko stanje”, “gubi” se čulo dodira. Gde se završava čovek a gde počinje voda, to je pitanje.

  Tank u koji uđete je zvučno izolovan, preporuka je da se “bleji” u apsolutnom mraku, a kome je potreban period privikavanja, može da upali blago svetlo, plave ili zelene boje.

  Floating

  Foto: Pinterest

  SENZORNA DEPRIVACIJA

  Ovaj vid “plutanja u gradskim uslovima” povezuje se sa konceptom senzorne deprivacije. To je delimično ili potpuno odsustvo spoljašnjih čula. Na prvi pogled, čovek je u izolovanoj atmosferi, bez razdražujućih spoljašnjih signala. Da ponovim: bez zvuka, mirisa, spoljašnjih vizuelnih slika, taktilnih osećaja i znatnog dela gravitacije.

  Trajanje ove seanse je 60 minuta, u nekim studijima čak i 90, možete plutati goli ili u kupaćem, privatnost je zagarantovana.

  Interesantno je da je gustina vode veća od gustine vode u našoj koži, a rezultat te jednačine je da nakon plutanja nemamo osećaj smežuranosti.

  Od potrebnih rekvizita tu je flašica sa vodom ukoliko so uđe u oči, kao i peškir, namena mu je jasna.

  Između seansi, pumpa prečišćava vodu u tanku, sve je bezbedno i antibakterijski.

  PLUTANJE

  Toliko o teoriji. Na terenu, stvari izgledaju ovako: odlazim u jedan Float Spa Studio na Novom Beogradu, a Gugl me je obavestio kako prostor za plutanje ima i u Novom Sadu, tamo ću neki drugu put.

  Prvi kontakt s prostrom ne sugeriše ni na šta neobično. Tu je pult, lobi, izgleda kao studio za masažu, topla atmosfera i muzika za opuštanje.

  “Vlasnik je profesor koji je ovaj koncept razvio u Budimpešti. Poslovni svet praktikuje floating jer se postiže psiho-fizički efekat kao da ste otišli negde daleko, van gužve i spoljašnjih uticaja, a zapravo ste ostali u gradu”, govori devojka na pultu. Profesor je stigao nešto kasnije. Rus je, ako nekoga zanima, ali je ovde došao pre “aktuelne najezde”.

  U lobiju čekam da se tank pripremi, dobijam osnovne instrukcije o “floating bon tonu” i priznajem da sam ovde zbog fizičkog aspekta – opuštanja mišića. Za psihički ćemo da vidimo, zanima me šta će mi se vrzmati po glavi dok sat vremena plutam u toploj vodi, u mrklom mraku.

  “Za početak možeš da ostaviš upaljeno jedno svetlo, kao i muziku. Pa kada se opustiš, probaj da budeš u potpunom mraku i tišini, prepočujue se”, objašnjavaju mi.

  Ulazim u sobu u kojoj je tuš kabina, pored nje su vrata sa visokim pragom. Otvaram ih i ulazim u tank. U šortsu sam, koji sam negde na pola seanse skinuo, došlo je prirodno.

  Za klaustrofobične: u svakom trenutku možete da otvorite vrata, a tu je i “panic button”, zlu ne trebalo.

  Okej mi je, nemam nikakvu nelagodnost, osim što ne mogu na najbolji način da se usaglasim sa jastukom koji lični na one za putovanje avionom. Kada sam opustio vrat i ramena, čini mi se da nalazim dobar položaj.

  E, šta sad? Verujem da bi bilo dobro da zaspim, ali imajući u vidu da sam i u dnevnom boravku lažirao da spavam dok vaspitačica prolazi, sumnjam da ću otići u snove.

  Čuo sam da druga polovina vremena provedenog u tanku prođe brže od prve. Tako je i bilo. Ne mogu da kažem da su mi misli odlazile u daleko prošlost, na kiflu sa čokoladom iz kantinice ili čas fizike na kom mi je Veljko izmakao stolicu. Nisam razmišljao o bivšim ljubavima, više o sadašnjoj, a posao? Posao mi je padao na pamet tek toliko da sam bio svestan kako ću napisati ovaj tekst. Šta sam onda radio? Doslovce ništa, plutao sam, a to je valjda i poenta.

  Znao sam da je kraj seanse onog momenta kada su se pojavili mehurići kod nogu, zatim i svetlo. “Buđenje je neinvazivno”, govorili su, imali su pravo.

  FABRIČKA PODEŠAVANJA

  Ovaj tekst nije plaćena reklama za Spokojstvo, niti želim da ga “opterećujem” cenama tretmana, tu je internet mnogo precizniji od mene. Reći ću da sam dobio popust-vaučere, kako bi u “svet spokoja” probao da pošaljem još nekog, a da ga ne udavim.

  Dužan sam rezultate: mišići su mi brideli, što znači da su se opustili. Glava mi je bila mirna, što znači da se ispraznila. Ponovio bih proces, ako me to pitate.

  Često u poslu i životu čujemo onu menadžersku: vraćanje na fabrička podešavanja; “treba da se vratimo na fabrička podešavanja”. Plutanje možda nije dovoljno, ali je dobar početak.

  Foto: Pinterest

  Saznaj više:
  Povezani članci: