Terapija HLADNOM vodom: Da li smo spremni da zaronimo u dubinu?

25.01.2024.
RECOMMENDED

Nije potrebno da budete profesionalni plivač ili da se uputite na Antarktik da biste iskusili terapiju hladnom vodom. Čak i najmanje hrabri među nama su čuli za ovu praksu u okviru wellness i beauty industrije. Govorili su nam da stavljamo led na lice kako bismo smanjili otok i da gua sha kamen ostavimo u frižideru. U spa centrima je uobičajeno naići na kade pune ledom.

Ali šta nam tačno donosi terapija hladnom vodom? I kako je možemo praktikovati?

BENEFITI TERAPIJE HLADNOM VODOM

Sportisti decenijama usvajaja ovu praksu, uranjajući u ledenu kupku kako bi ubrzali oporavak i umirili mišiće. Wim Hof, holandski sportista, motivacioni govornik i proglašeni Iceman, zagovara metode koriščenja ledene vode i tvrdi da smanjuje upalu, stimuliše protok krvi, proizvodi endorfine, pomaže u spavanju i povećava nivo energije.

Važno je napomenuti da istraživanja na ovu temu daju mešane rezultate, ali se to objašnjava i time da je u pitanju nova oblast koja se i dalje proučava. Bez obzira na to da li je reč o placebu, ne možemo da poreknemo preokret u raspoloženju odmah nakon što se potopimo u hladnu vodu. Međutim, uvek je najbolje da se konsultujete sa lekarom opšte prakse pre nego što se upustite u terapiju hladnom vodom (šok od promene u temperaturi može da izazove aritmiju srca).

Nije definisano da li postoji temperatura ili trajanje izlaganja ledenoj vodi koja je najefikasnija. Ali neko okvirno pravilo jeste – manje je više. Duže zadržavanje u (iili pod) hladnoj vodi može da šteti više nego da koristi.

Terapija hladnom vodom

KAKO DA ZAPOČNEMO TERAPIJU HLADNOM VODOM

Počnite polako, sa hladnim tušem ili punom kadom. Ovo je dobar početak zato što možete kontrolisati temperaturu i u poznatom ste okruženju. Druga alternative jeste vođeni ciklus terapije hladnom vodom, kao što je licencirani seminar od Wima Hofa koji se održava u Srbiji pod imenom Nikad više bolesni.

Ako ste spremni da se oprobate u plivanju u prirodi, učinite to u grupi. Mnogo je zabavnije probati ovako nešto u društvu, ali je i bezbednije. Pre nego što uronite, budite sigurni da ste unaped isplanirali način da se zagrejete odmah posle toga, bilo da je to uz pomoć toplog čaja, odećom ili ćebetom.

b3e5fb7020ff5ea357a96349f06dca8b
Saznaj više:
Povezani članci: