Pretraga

Domaći ajvar i jesenji bluz

Domaći ajvar i jesenji bluz

Tekst: Sandra Pecić

Izlazila sam sinoć posle dužeg vremena. Prvo me je mrzelo da idem, ali sam se naterala. Petak, mrkla noć i hladno. Obukla sam kaput i stavila tanji šal.

Išla sam do kola po paprike koje sam prethodnog dana kupila na pijaci. Kao po običaju nisam imala slobodan prst da ponesem još jednu torbu.

Čudno lepo mirišu noću te paprike. Nisam ajvar tip domaćice i nisam napravila nijednu teglu ove jeseni. Volim ajvar, ali volim da mi ga drugi napravi. Tetka više neće praviti. Dosta ga je i pravila za nas. Ne volim ajvar iz prodavnice. Dok ne rešim šta ću s tim, kupujem paprike u simboličnim količinama pa ih seckam za zamrzivač ili ispečem u rerni po nekoliko komada za pohovanje.

Domaći ajvar i jesenji bluz (фото 1)

Posedela sam malo u kolima. Komšija iz susedne zgrade koji obično zauzima jedno i po parking mesto je kružio tražeći to mesto. Ali kasno je bilo. E pa, komšija, da si ranije došao...

Onda je počela kiša i bilo mi je još lepše u mojim kolima. Bilo mi je toliko lepo da sam poželela da tu noćim. Zavalila sam se dublje u kragnu kaputa i gledala kako se gase okolna prozorska svetla.

Domaći ajvar i jesenji bluz (фото 2)

Bila sam srećna zbog mnogo čega. Dobro mi ide sve što trenutno radim. Energije mi ne manjka poslednjih dana i znam da je to zato jer ne jedem slatkiše, a i uzimam seme koprive. U teretanu se vraćam od ponedeljka. Imala sam divne goste na ručku i dobila prelep buket u papirnom omotu. Veš mašina se nije pokvarila iako je pre neki dan čudno krčala.

Neki mladi par je zagrljen prošao, jedna žena je bacila đubre u kontejner, mačka uplašeno odskočila, mokro žuto lišće je počelo da se lepi za vetrobransko staklo, a ja sam postala tužna.

Domaći ajvar i jesenji bluz (фото 3)

Paprike punjene makaronama (sa sirom)

Sastojci:

5-6 većih paprika
šolja testenine po izboru
300-400g usitnjenog sira (može feta)
čaša kisele pavlake
100g narendanog kačkavalja
2 jajeta
sveži peršun
so
maslinovo ulje za posipanje složenih paprika

Postupak:

Skuvajte testeninu pa je procedite od vode. Umešajte je sa svim ostalim navedenim sastojcima za nadev. Napunite paprike nadevom. Složite ih u pekač, posolite malo i zalijte maslinovim uljem.

Pecite ih u rerni na 200 stepeni oko 45 minuta.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor