Buro.Horoskop: Pun mesec u ovnu

It's dark, but just a game...i šta sve donosi Pun mesec u Ovnu (29.09.2023.)?
28.09.2023.
RECOMMENDED

Predstoji nam Pun Mesec u Ovnu, koga su zbog blizine ekvinoksa, Indijaci zvali i Mesec žetve (kukuruza), zahvalni nebu, ako dobiju još koji topli dan Miholjskog leta (“Indian summer”) pre ulaska u hladnu jesen.

Ovaj Pun Mesec je samo jedan uvod i priprema za period tranzita Marsa u Škorpiji. Najveća želja ovog Punog meseca je da iz polja borbe udjemo u polje harmonije, sklada i prepuštanja koje se upravo nalazi u znaku Vage kojim trenutno i prolazi Mars, dispozitor ovog Punog Meseca. Zajednički sadržalac za sve naredne događaje, a biće ih puno u ovom dinamičnom period, upravo jeste princip Marsa, a on je uvek povezan sa principom borbe – bilo za hranu, za teritoriju, za postojanje, za (pre)vlast, borbe za ljubav, borbe za potomtvo, borbe za preživljavanje i sam goli život. To su sve destruktivna uverenja Marsa, jer on deluje iz dubokih traumatičnih i transgenetskih sećanja i deluje iz samog instinkta za preživljavanjem. Borba je posledica duboko urezanog uverenja da smo ugroženi. I zato, ukoliko u narednom periodu bilo koga doživimo kao pretnju, ili se nađemo u stresnoj situaciji, na nama je da osvestimo da imamo izbor, da li ćemo delovati iz Marsovog korenskog energetskog centra napadom-destruktivno ili ćemo naći način za diplomatiju i delujemo konstruktivno i diplomatski, uprkos okolnostima. 

Ova moćna energija Punog meseca u kardinalnom znaku Ovna (čiji je dispozitor Mars takođe u kardinalnom znaku Vage), je najpre pokretačka i možemo da je koristimo za kreativne svrhe da stvorimo nešto novo u našem životu, nove prilike i uslove koje želimo, pa čak i poslovna partnerstva, ali ukoliko smo u strahu, ili ukoliko se osećamo ugroženima, ukoliko imamo teške emocije odbačenosti, ranjenosti i emocionalne blokade, ova energija u nama može da probudi umesto arhetipa Kreatora, sam arhetip Rušioca. Zato je ovde važno osvestiti destruktivne obrasce koji nam se beskrajno ponavljaju nesvesno i automatski. To su obrasci neprestanog nadmetanja i takmičenja, nadobudnog dokazivanja da smo bolji od svojih kolega, ili partnera, beskompromisne želje da druge uverimo da je samo naša strana priče tačna i istinita, tvrdoglavost u komunikaciji da druge dovedemo na “svoju vodenicu”. I ako u narednom periodu primetite da nešto u vama tako insistira na “ispravljanje krivih drina”, drop it like its hot. Nekada je dozvoliti drugima da ne budu u pravu u vezi nas ili neke situacije, bez potrebe da ih ubeđujemo u suprotno, naša superpower. Jer ova energija vraća zaboravljena sećanja na davne konflikte, okršaje i agresiju koja je negde duboko supresovana odvajkada u vašim genima. Stoga, ovo je vreme da se oslobodimo te destruktivne energije ne kroz ponavljanje agresivnih ispada naših predaka, nego kroz ulazak u toleranciju (Sunce u Vagi) i ulazak u svest da smo samo mi odgovorni za to da li ćemo izabrati da delujemo iz sećanja kao naši preci i da ponavljamo karmu ili ćemo mi biti ti skretničari koji menjaju smer i tok naše sudbine, sudbine čitavog geneološkog stabla. 

Zato je sad naglasak na energiji Ovna, da mi prvi pokažemo to novo ponašanje, novo delovanje, koje se razlikuje od predačkog. Da mi postavimo novi sistem vrednosti. Da mi postavimo novi poredak unutra svog sistema, novi red, novi temelj, novu bazu, novi pravilnik, novi Zakonik. Da mi okrenemo novi list, a možda i drugi obraz. Jer nekad nije važno samo biti u pravu, već je mnogo dragocenije biti u miru.

Kao i svi kardinalni znaci koji pokreću novo godišnje doba, i Ovan je pionir, lider, vođa koji ima dovoljno energije da stvori i prokrči put kojim će ga slediti. Neka taj put bude naš put, onaj koji nije utaban, neka taj put bude onaj kojim se ređe ide, kojim su i naši preci ređe išli. I istina, izazvaće nas ta ogromna Marsova energija da uđemo u arenu za borbu ega i poneće nas ponovo žar borbe, ali tada treba da se setimo diplomatije, taktičnosti i balansa i nadasve tolerancije Vage- znaka koji se nalazi nasuprot znaku Ovna. 

Tada zastajemo i spuštamo mač, koplje i sve unapred naoštrene reči i packe i samo prosto budemo sa sobom i svojim disanjem. Proveravamo koliko ima mira u nama. Koliko smo svesni da je to sad naša najveća vrednost i pitamo se koliko smo investitrali dosad u mir sa sobom? Da li možda zbog “rata sa sobom” pokrećemo bitke sa svima iz okruženja i pitamo se kome i šta želimo da pokažemo, dokažemo. I zato je trenutno Mars u Vagi, da naučimo da budemo u skladnom odnosu najpre sa sobom, da naučimo samo-odnosnost kako bi svi naši odnosi bili u skladu i balansu. A upravo sad taj Mars zbog lične nesređene i neotpuštene agresije, i zbog neintegrisanog ega, narušava to što jeste simbolika Vage, a to su emotivni partnerski odnosi. Zato je Mars u Vagi poziv, da svoju energiju usmerimo na umetnost, neka naša poruka ne bude agresija, nego naš umetnički izraz. Mars u Vagi je kad naše oružije postaje slikarski kist ili neko zašiljeno pero koje piše neku ljutu pesmu. Ako osetite želju da se sa nekim obračunate, a vi pustite neku pesmu i odplešite svoj bes. Setite se da je bes ništa druga nego kazna kojom kažnjavamo sebe zbog nečega što je neko drugi učinio. Da bes ma prema kome bio usmeren, prebiva u nama i oštećuje naše ćelije. Zato ako vas sad uhvati neki lični neizdrž, bes, stres urnebes nemojte da jurcate samo kao “muva bez glave” ili nasrtate “glavom kroz zid”, nego pokušajte da bes izbacite kroz pokret, kroz trening, kroz ples, izbacite ga kroz stihove ili samo dobro izudarajte jastuk. Vidite kako to jesen radi, kako svečano iznedri sve najraskošnije boje iz sebe, baš onda kad sama priroda vene i umire. Obiđite park i divite se tim predivnim bojama. Odite u neku galeriju ili muzej, pozorište i dopustite sebi da budete promenjeni umetnošću. Ostati cool, ostati calm, iskulirati okolnosti i ne reagovati iz besa je u narednom periodu must. Znate ono legendarno ”Govori tiho i nosi psa sa sobom”. 

Lepo kaže Lana del Rey “It’s dark, but just a game”.

Stoga, stvarno shvatite sve sa dozom humora, da sve jeste samo jedna igra i da je cilj bilo koje igre samo preći na sledeći nivo, a ovih dana to je nivo veće ljubavi i razumevanja i tolerancije prema sebi. Većeg suvereniteta. Jer iako je ovaj Pun Mesec u Ovnu neaspektovan, on pravi širu konjunkciju sa Hironom, ranjenim isceliteljem i asteroidom Eris, nazvanom po onoj koja je boginjama bacila zlatnu jabuku razdora sa natpisom “najlepšoj” i pokrenula indirektno Trojanski rat. Samo zato jer nije bila pozvana na venčanje. Ako se vi u narednom periodu budete osetili nepravedno izuzeti, isključeni, odbačeni, zanemareni ili zaboravljeni, nemojte pribegavati osveti, nego shvatite da ničije odobravanje ili čast ne određuje vašu vrednost do vas. Ova konjunkcija Meseca i Hirona, u suprotnom nas usled zadržavanja besa ili želje za osvetom, može kazniti u vidu slučajnog povređivanja glave ili glavobolje, usled kosmičkih čvrga.

Ovaj Pun mesec u znaku Ovna nas poziva da osvestimo te mračne i zanemarene delove naše podsvesti i dozvolimo sebi da priznamo i otkrijemo divlje želje, svog divljeg srca. Da shvatimo tu ženu koja trči sa vukovima. Vreme je da postanemo suvereni vladari i lideri sopstvenog života. A kako su dispozitori Sunca i Meseca, Venera i Mars u lepom aspektu, moguće je zaista da se desi da je neko naizgled rivalstvo bilo zapravo odmeravanje snaga budućih ljubavnika i samo deo te igre zavođenja. Slobodni, pogotovo iz znaka Lava, Bika, Vodolije i Škorpije, mogu da u ljubavnom smislu (usled Venere kvadrat Uran) očekuju neočekivano, da iz nečega što nam ne deluje obećavajuće isprva, izroni neka strastvena priča. Kako Riri kaže: “We found love in a hopeless place”.  

 I možda nam život ponekad zasvira žešćim tonovima, u jačem ritmu, dinamičnije, intenzivnije i strastvenije nego inače, a to je samo zato jer očekuje od nas da na binu života izađemo energičnije, samopouzdanije, kao prava rock star svog života. Zato samo hrabro i move like Jagger.

Saznaj više:
Povezani članci: