Budite fer i kad se SVAĐATE, ovo je pravi način da rešite konflikt sa partnerom

26.12.2023.
RECOMMENDED

Znate ono kada se svađate sa partnerom, na primer, o prljavom suđu u sudoperi… i odjednom kreće razmena o svim (zamislivim) povredama i uvredama koje su se ikada odigrale u vašoj vezi?

Shvatate suštinu. Postupanje na zdrav način tokom konflikta ponekad je teško.

Kada ste uznemireni teško je ostati prizeman, ali važno je da se potrudimo da razgovaramo na način koji će odnos pomeriti ka napred, a ne unazad. Konflikt je prilika da se jedno drugom približite. To je prilika da ostvarite dublju povezanost i razumevanje, kao i da zaobiđete stare obrasce koji vas odvajaju.

Pošto je ovo lakše reći nego uraditi, ovo su naši provereni saveti za kako da se raspravljate fer u svakom konfliktu.

Svesno prepoznavanje tuđeg (i našeg) ponašanja je dobro mesto za početi. S druge strane, nezdrav konflikt često izgleda ovako:

  • Napadanje
  • Fokus na dokazivanje svojih argumenata
  • Borba za moć
  • Želja za pobedom
  • Upotrebljavanje ultimatuma

S druge strane, zdrav konflikt znači da poštujete jedno drugog i delite svoje viđenje iskustva dok istovremeno pokušavate da zadržite prostor za prihvatanje tuđeg iskustva. To znači i da preusmerite fokus na sebe i svoj deo odgovornosti umesto da ukazujete na stvari koja je druga osoba pogrešno uradila. To znači da ste svesni kako se ovaj konkretan trenutak uvezuje sa prethodnim trenucima u vašem životu, i da to podelite sa iskrenog mesta.

Na kraju dana, konstruktivan sukob dovodi vas do mesta gde nešto naučite o sebi i o drugoj osobi.

Razgovarajte o konfliktu i kad niste u konfliktu

Kada ste u sred svađe, vrlo je teško promeniti stvari ako već niste razgovarali o njima ili napravili plan za sebe i odnos u kom se nalazite. Koja su „pravila” i šta je zabranjeno? Koje su vaše granice?

Prepoznajte trenutak kada svađa počinje da se intenzivira

Kada obično dolazi do problema? Priznajte šta vi radite što dovodi do problema u vašoj vezi. Šta je to što vas čini defanzivnim, da želite da se povučete ili drugog da pobedite?

Iskreno razgovarajte o bolnim tačkama u vašim svađama

Da li vas vaši sukovi podsećaju na porodičnu dinamiku iz detinjstva ili na prethodne partnere? Da li to možete da podeliti jedno sa drugim u svrhu boljeg međusobnog razumevanja?

Pronađite trenutke u konfliktu kada možete da promeniti obrazac ponašanja

Razmislite kako otuđenost možete da zamenite sa bliskošću i budite spremni da pritisnute reset dugme.

Saznaj više:
Povezani članci: