ZAJEDNIČKI ŽIVOT: Ako mislite da ste spremni, prvo razmislite o ovim stavkama

13.12.2023.
RECOMMENDED

Useliti se sa partnerom i započeti zajednički život je veliki korak.

Za većinu, ovaj potez ukazuje na to da prelazite u novu etapu odnosa – buđenje zajedno svakog dana, organizacija oko nabavke, računa, kućnih poslova i obaveza da se prilagodite jedno drugom (kao i ustanovljenim navikama). Iako zvuči prelepo, nije ni malo lako – bez obzira na to koliko nekoga volite.

Dakle, postavlja se pitanje – da li postoji pravi trenutak kada znate da ste spremni da živite zajedno?

Pravi trenutak ne podrazumeva definisan vremenski okvir, jer svaki par prati svoj tempo. Ipak, potrebno je određeno vreme da zaista upoznate nekoga.

Ovih pet stvari ukazuju na to da je stigao trenutak za zajednički život.

Vidite vaš odnos i vašu posvećenost na isti način.

Samo zato što mnogi smatraju da je živeti zajedno veliki korak u odnosu, ne treba pretpostaviti da tako razmišljaju svi. Da li stupate u zajednički životi zato što vidite potencijal za dugoročnu budućnost vašeg odnosa? Ili zato što oboje razmišljate po principu „zašto da ne“?

Vodite odrasle i transparentne razgovore o finansijama.

Da li se useljavate u stan koji oboje možete da priuštite? Ako to nije slučaj, da li je osobi koja zarađuje više prihvatljivo da plaća veći deo kirije ili ne? Kako će drugi partner doprinositi domaćinstvu ukoliko finansijski niste u mogućnosti da troškove deliti na pola? Ovi razgovori mogu da budu neprijatni, ali su i neophodni.

Dovoljno ste vremena proveli zajedno da ste upoznati sa rutinama, navikama i svakodnevnim obavezama vašeg partnera.

Ako je jedan od vas malo neuredan, a drugi nije, to je u redu. Samo razgovarajte o tome kako ćete upravljati zajedničkim prostorom. Ako je jedan od vas noćna ptica, a drugi nije, razgovarajte o tome kako ćete postići kompromis u vezi sa bukom, količinom svetla u stanu tokom noći. itd.

Dokazali ste sebi da zajedno možete da iznesete izazovne situacije.

Da li svaki put kad se posvađate nastane ogroman problem? Ako je tako, poradite na trigerima i fight-or-flight navikama pre nego što sebe obavežete na to da svaki dan obitavate u istom prostoru. Uverite se da postoji volja sa obe strane da se međusobno razumete i podržite kada stvari krenu po zlu. Da li je ovo neko ko će vas podržati kada vam je to najpotrebnije? Nemojte da se zaigrate oko ideje da će useljenje da reši probleme u vezi koje do sada niste.

Jasni ste oko toga kako svako od vas voli da provodi svoje vreme.

Ako vaš partner redovno organizuje poker večeri sa društvom ili vi imate naviku da posle posla odgledate jednu epizodu omiljene serije, unapred komunicirajte o tome šta su vam prioriteti izvan odnosa. Poslednje što želite jeste da osećate krivicu zato što je vaš partner imao drugačija očekivanja o tome kako biste trebali da provodite vreme sada kada živite zajedno, ili obrnuto. Isto tako je važno da prioritet date zajedničkom vremenu kod kuće ili na redovnim „dejtovima“ kako biste izbegli trenutak gde jednog drugog počinjete da uzimate zdravo za gotovo.

Saznaj više:
Povezani članci: