Let’s Talk About SEX Baby – Da li bi trebalo da imamo seks na PRVOM DEJTU

17.11.2023.
RECOMMENDED

„Mislim da sam se zajebala”, rekla je drugarica dok je prepričavala događaje od noć pre. Spavala je sa nekim posle prvog dejta. Prespavala je kod njega kući, zajedno su proveli jutro pa je svako otišao na svoju stranu. Iz razgovora mi je delovalo kao da su se super proveli, ali se sada preispitivala – da li je pogrešila time što je imala seks na prvom dejtu?

Kada smo počeli da razmišljamo o tome „da li bismo trebali” da imamo seks na prvom dejtu? Postoje razna „pravila”, utkana u društvo već decenijama unazad. U zavisnosti od toga koga pitate, potrebno je sačekati treći dejt. Neko smatra da veza prvo mora da se ozvaniči ili barem da se utvrdi da se ne viđate sa drugim ljudima. Drugi imaju pravilo da, ukoliko im se neko svidi, obavezno imaju seks na prvom dejtu kako bi opipali teren. Bilo kako bilo, neka „pravila” nam se tumaraju po glavi.

Argumenti za i protiv vode se izvornom idejom da seks postoji kao alat za pregovaranje i učvršćavanje pozicije moći, te nastaje premisa da žena treba da krije ko je i šta zaista želi.

Stupamo u odnose bez da razumemo kakva smo razmišljanja o seksu nesvesno usvojili usput, a ovo je nešto po čemu vredi čeprkati kako bismo otkrili šta zaista želimo. Koja su vaša uverenja o seksu? Ko je na njih uticao – porodica, prijatelji, popularna kultura, prethodna iskustva?

Briga o seksu na prom dejtu može da proizlazi iz validnih stavki, kao što su bezbednost, poverenje i želja. Međutim, u heteronormativnom odnosima se narativ najčešće svodi na vrednost i da li imati odnos neposredno posle prvog susreta znači da će muškarac drugačije da nas percipira.

463850657431a7acb20bb38cd704a284
Girls

„To sve polazi od neznanja o ženskoj seksualnosti. To neznanje nam govori da žene ne mogu da uživaju u seksu, već da to rade isključivo zbog muškaraca. Sigurno ste čuli za onu jezivu analogiju za ključ i bravu. Ja sam uvek u šoku kada vidim da se ljudi služe njome pošto time pokazuju da žene vide kao objekte“, rekla je aktivistkinja i influenserka Dragana Dukuljev.

„Baš zbog svega toga, devojke se plaše da imaju seks na prvom sastanku ili „prerano“ zato što žive u društvu u kojem moraju da dokazuju svoju vrednost time što neće biti „lake“. Makar želele seks one moraju da glume da ga ne žele kako bi se momak potrudio i kako ih ne bi samo „iskoristio“. Opet, ta ideja da on nju koristi nam govori da žena ne dobija ništa od tog seksa. Patrijarhalno društvo smatra da ženina vrednost leži u tome da li je neki muškarac nju izabrao“, ona dodaje.

Postavljanje taktika može da nam pruži samo iluziju moći, ali realnost jeste da imanje ili nemanje seksa na prvom sastanku neće mnogo toga promeniti. Jedino važno jeste da li vam se to zaista radi i da li ste spremni da se upustite u fizički odnos sa osobom koju ste upoznali.

„Kada bismo živeli u svetu bez duplih standarda, koji ne posmatra žensku seksualnost kao sramotnu, onda kada pričamo o seksu na prvom sastanku bi nam jedini fokus bio bezbednost“, naglašava Dragana.

Odlaženje kod nepoznate osobe u kuću, fizička bezbednost kao i upotreba zaštite sa nekim koga dobro ne poznajete je ključna, te se dolazi do teme koja bi zaista trebala da bude fokus pitanja seksa na prvom dejtu. Ukoliko nismo bezbedni, ništa drugo nije važno. „Nakon toga pitanje je komunikacije. Koliko ste sigurni da će druga strana poštovati vaš dogovor. Da li ste već pričali o zaštiti, granicama i kako da taj seks prođe najbolje za oboje“, ona zaključuje.

Nevezano za ishod odnosa i u šta će se (ili se neće) pretvoriti, seks posle prvog susreta ne treba da bude iskustvo koje će da se završi preispitivanjem o tome šta će neko o vama misliti zbog toga. Ukoliko pratite šta je dobro za vas, emotivno i fizički, teško da ćete pogrešiti.

Saznaj više:
Povezani članci: