Da li postoji DOBAR način da sa nekim RASKINETE

23.11.2023.
RECOMMENDED

Konačno ste odlučili da raskinete. Šta sada?

Da li da:

  • Se spakujete i preselite preko okeana?
  • Saopštite putem Post-It papirića (to nam zvuči poznato)? 
  • Prouzrokujete svađu da bi vas oni ostavili? 
  • Ili ništa od navedenog?

Znamo da je prekinuti odnos lakše reći nego učiniti, ali tu smo da vam pomognemo da to uradite na najbolji (i najbezbolniji) način. Postoje dve ključne stavke.

Budite empatični i iskreni…

Iskreno podelite sa partnerom zbog čega raskidate. Naravno, ovo zavisi od toga u kojoj vam je odnos fazi, ali što jasnije komunicirate, to bolje. Možete da započnete sa time zbog čega vam je taj odnos prijao i bio značajan, pre nego što pređete na to zbog čega je vreme da se raziđete.

Postavite jasne granice i očekivanja o kraju veze…

Ukoliko želite da potpuno zatvorite vrata sa osobom u pitanju, pobrinite se da to jasno iskomunicirate. Ne ostavljajte stvari nedorečenim ako nemate nameru da ostanete povezani na bilo koji način. Budite jasni o tome kako treba da izgleda kraj vašeg odnosa.

Oduprite porivu da jednostavno nestanete jer je tako lakše (napomena: postoje izuzeci, kao u situacijama ako je ugrožena vaša bezbednost). Ghosting je veoma zbunjujuće i štetno osobi kojoj se događa. Stvoriće više stresa, anksioznosti i animoziteta između vas i vašeg bivšeg partnera nego da ste popričali oko u oko.

Izbegavajte raskid preko poruka! Barem ih okrenite telefon ili, još bolje, vidite se uživo. Dozvolite partneru da čuje vaš ton glasa i vidi neverbalno ponašanje. Previše toga može biti pogrešno protumačeno putem poruka.

Kada ste jasni, daćete osobi preko puta sebe mir, iako boli u trenutku. I zapamtite – odvojite vreme za sebe da obradite kraj odnosa. Čak iako ste vi odlučili da želite da raskinete, i dalje je važno da svarite šta se dogodilo pre nego što nastavite dalje.

Saznaj više:
Povezani članci: