KOORDINATA OTVARA NOVI RESTORAN

Dobro čuvana tajna

autor Draga Tontić
koordinata 1

Koordinata je od prvog dana bila mesto na koje se ne dolazi samo zbog hrane, već zbog pristupa, ideje i ljudi. Od male kuhinje od 14 kvadrata na Zemunskoj pijaci, kroz koju su prolazile najkvalitetnije sezonske namirnice, do novog prostora u centru Beograda – sve se razvijalo sa istim uverenjem da gastronomija mora da bude iskrena, održiva i povezana sa onima koji je čine mogućom. Sada, Koordinata Beograd otvara svoja vrata u istorijskoj zgradi Hotela Beograd, donoseći sobom sve ono što je izdvaja, ali u novom, još ambicioznijem formatu.

Koordinata

Iza svega i dalje stoje Stefan i Sara Živković, ljudi čija posvećenost namirnici i sezoni nije samo koncept, već način života, a sada u saradnji sa Hotelom Beograd. Stefan je šef koji uzgaja svoje voće, povrće i začinsko bilje, sarađuje sa farmerima i mlekarskim gazdinstvima koja dele njegovu viziju. Njegova bašta, koju vodi zajedno sa majkom, nije izvor sastojaka već srce Koordinate i mesto na kojem se uči i razume kako ritam prirode oblikuje tanjir.

Sef kuhinje Stefan Zivkovic

Koordinata Beograd donosi malo drugačiji ritam obroka. Ručak se služi a la carte, dok će večera biti rezervisana za set menije, osmišljene tako da gostima pruže uvid u sezonsku dinamiku restorana. Nedelja je ostavljena za porodični ručak, jedan od onih rituala koji se neguju i prenose. Osim toga, restoran će imati i cvećaru kao mali, ali važan detalj koji zaokružuje ideju održivosti i povezanosti sa prirodom.

Osim same kuhinje, prostor restorana nosi posebnu priču. Zgrada Hotela Beograd, koju je 1937. godine sagradio industrijalac Vladimir Đorđević, sada ponovo dobija svoju ugostiteljsku svrhu. Enterijer je osmišljen u saradnji sa Cave Urban dizajn studiom iz Sidneja i ENND arhitektonskim studiom iz Beograda, sa ciljem da istakne originalnu arhitekturu klasične Moderne, stila koji je obeležio period između 1920-ih i 1940-ih godina.

Hotel Beograd

U vremenu kada sve češće govorimo o održivosti, Koordinata je već dokazala da taj koncept može da funkcioniše bez kompromisa po kvalitet. Od izbora sastojaka do načina pripreme i serviranja, sve je podređeno poštovanju prirodnog ciklusa, ali i poštovanju gosta. Ovaj restoran je sinonim za mesto gde se uči o hrani, ljudima i povezanosti između grada i prirode, kuvara i gosta.

Koordinata Beograd

Koordinata Beograd otvara svoja vrata 19. marta, u prostoru koji nosi bogatu istoriju i novu priliku za gastronomski dijalog. Jedna priča je započela na pijaci, a sada dobija svoj nastavak u srcu Beograda, ne gubeći pritom ništa od svoje suštine. Restoran Koordinata Street na Zemunskoj pijaci, naravno, nastavlja da radi u svom uobičajenom ritmu.

foto: Koordinata