Vodimo vas u najstariji komšiluk Beograda: Kosančićev venac dobio terasu sa pogledom koji život znači

  BURO. na otvaranju Amalfi Terrazza - jedinstvenog umetničkog koncepta na Kosančićevom vencu. Evo kako smo se proveli, šta smo saznali i zbog čega će u naredne 4 nedelje ovo biti pravo mesto za konzumiranje dobrog sadržaja (i džina).
  21.05.2024.
  RECOMMENDED

  Kosančićev venac je poznat kao najstariji komšiluk Beograda. Ime je dobio po Ivanu Kosančiću, koji je kao i njegova ulica, predstavljao oličenje lepote. Legenda kaže da je ovaj vitez bio najbolji mačevalac svog vremena i da je u borbi koristio dva mača. Bio je obrazovan i pričao nekoliko jezika. Nalazio se u prvim redovima vojske u Kosovskom boju, gde je i poginuo. 

  U ulici Kosančićev venac broj 13, bista Ivana Kosančića nadgleda i čuva deo Starog grada. Na broju 27, sada je nešto novo, nešto što se odnosi na umetnost, film, muziku, modu… Pre toga, još nešto malo o prirodi.

  Kosancicev venac
  Foto: Neša Dimić

  Amalfi obala

  Često su stvari dobre same od sebe, bez da je potrebna bilo kakva promena ili intervencija, jednostavno su lepe. To je slučaj sa pogledom koji imamo dok stojimo na Kosančićevom vencu 27 i pijemo slatko-gorki koktel sa MALFY džinom. Jednostavno je lep. Gledati u ovakvo nebo, koje svoj ples sa purpurnim i narandžastim trakama počinje između 19 i 20 časova, stvarno je privilegija. A koktel je izvrstan, uverićete se sami. Živeli, uz numeru L’italiano (la chate mi cantare)!

  Kada govorim o bojama – Kosančićev venac dobio je i jednu novu – tirkizno plavu. Dobro mu paše. Reč je o autentičnoj instalaciji koju je inicirala kompanija Pernod Ricard Srbija, u saradnji sa Markom Lađušićem, redovnim profesorom Fakulteta primenjenih umetnosti i njegovim stručnim timom, uz podršku Grada Beograda.

  Na otvaranju, pitamo nešto više o celoj priči. “Kolonade i ostrva koja se nalaze ovde, odlike su Amalfi obale i njene kaskadne arhitekture, a ideja je bila da kreiramo spoj tradicije i savremenog umetničkog izraza”, govori profesor. 

  Na projektu je, inače, radilo više od 100 kolega. “Prvi put smo kreirali umetničko delo ovih razmera i kompleksnosti. Verujemo da smo uspeli  da ostavimo autentičan pečat i pokažemo kako umetnost može da bude inspirativna i dostupna za sve. Drago mi je što su mladi talenti imali priliku da pokažu svoju kreativnost i doprinesu razvoju kulturne scene Beograda”, dodaje Lađušić.

  U ime dobrog novinarstva, potražili smo još neki relevantan izvor. Pirkao je vetrić, terasa je bivala sve tesnija, svoje toalete, šarm i energiju pokazale su javne ličnosti. Nailazimo na glumicu Mateu Milosavljević. „Svi znaju da ja obožavam izlaske, žurke i događaje. Još kada se poklopi da je ovako divno veče… Pogledajte samo kako je sve prelepo – nebo, zalazak, reka, ova terasa… Na trenutke se osećam kao da sam na Amalfi obali, koju sam nedavno i posetila“.

  Srećemo se sa još jednom osobom zaslužnom za ovaj autentičan ambijent. “Ovaj projekat je za nas prilika da spojimo kulturu dve zemlje i ljubiteljima dobrog ukusa ponudimo sadržaj koji će im pružiti nezaboravne trenutke”, neposredan je Vladimir Pavlović, direktor kompanije Pernod Ricard Srbija.

  “Veliko nam je zadovoljstvo što je upravo Beograd prvi grad u kojem je organizovan jedan ovakav projekat koji na najlepši način prenosi atmosferu sa čuvene italijanske obale, dodao je Darko Glavaš, sekretar Grada Beograda.

  O Kosančićevom vencu postoje brojne legende, pesme, dela u prozi… On je važno mesto za puls Beograda. Amalfi Terrazza otvara novo poglavlje u njegovom životu i radujemo se što u tome sudelujemo.

  Kosančićev venac sa mirisom Italije

  U toku četiri nedelje trajanja projekta, na Amalfi Terrazzi biće organizovan besplatan i specijalno osmišljen program koji će biti aktuelan svakog petka, subote i nedelje, sve do devetog juna. 

  Petak će biti rezervisan za DJ nastupe poznatih ličnosti koje su muzičku inspiraciju za svoj set pronašle u spoju Italije i Srbije. Subotom posetioce očekuju matinee zabave, dok će nedeljom Amalfi Terrazza postati bioskop na otvorenom, sa projekcijama kultnih italijanskih filmova. A presto!

  Warp studio Amalfi Terrazza Malfy

  OVONEDELJNI PROGRAM:

  PETAK, 24. maj, od 18h do 23h –  DJ set sa poznatima

  Muzičar Đorđe Ćulafić Džordži naći će se u ulozi DJ-a i puštaće italijanske hitove.

  SUBOTA, 25. maj, od 18h do 23h – Amalfi matinee

  Matinee zabava sa specijalnim muzičkim repertoarom koji će povezati najbolje iz Srbije i Italije. 

  NEDELJA, 26. maj, od 18h do 23h – Veče italijanskog filma

  Druženje na Amalfi Terrazzi počinje uz odličnu muziku i Malfy koktele, dok od 20h sledi projekcija italijanskog filma „Poštar“ (Il Postino)Više informacija o Amalfi Terrazza umetničkom konceptu i predstojećem programu, pogledajte na zvaničnom sajtu Instagram stanici.

  Tekst: BURO. Promo; Fotografije: Warp studio, Neša Dimić studio

  Saznaj više:
  Povezani članci: