Šta se dešava sa kafom u 2019. godini?

  15.10.2019.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/10/grand-cover-update.gif

  Eksperimentisanje sa ukusima doživljava svoj vrhunac, svedoci smo da su čak vrhunski kuvari sa pregršt Michelin zvezdica napravili oštar zaokret. Sa prekomplikovane molekularne kuhinje prešli su na specijalitete koji se baziraju na kvalitetnim organskim i lokalnim namirnicama. No, situacija je potpuno suprotna u gastro odeljku gde nismo ni mogli da zamislimo toliko varijacija na temu, danas je kafa daleko od napitka na kakav smo navikli. Gde smo sada?

  Pa otprilike na Marsu!

  Cookie Butter Latte, Candy Cane Mocha, Maple Spice Latte, Grumpy Nog, samo su neke od varijacija na temu i verujte, ovi ukusi su još i pitomi. U sećanju nam je priča objavljenja u magazinu The Cut o Kaffeost napitku, koji je najjednostvnije rečeno kafa sa kockicama finskog sira. Šta?! Čekajte još nismo ni počeli. Postoji i nešto što se zove Broccoli Latte i ne, ne radi se o komično-ironičnom napitku, to je regularni latte koji se meša sa posebnim prahom od dehidriranog brokolija i služi se u kafeu Commonfok u Melburnu.

  Ne možemo, a da se ne zapitamo, gde je krenuo ovaj trend “čudne kafe”, da li se tu radi o milkšejku sa ukusom kafe? Ili je to zapravo art projekat koji ne razumemo? Možda stvar mode? Instagram trend koji nije ni namenjen realnom životu?!

  Prosudite sami.

  Chagachino

  Iako ime igra na tragu kapućina, nije baš to, najkraće rečeno ovo je kafa sa pečurkama. U ovom napitku ima manje kofeina i ukus je blaži i više vuče na nešto zemljano. Kako bi se ublažio ukus pečuraka u prah od pečuraka se meša i kakao. Pa, okej.

   

  Bulletproof

  Ova kafa je možda i najrasprostranjenija iz ovog deljenja, radi se o regularnoj kafi koja se u blenderu meša sa dve kašičice putera. Njena popularnost naglo je skočila sa usponom keto dijeta, a za nju je odgovoran preduzetnik iz Silikonske doline Dave Asprey. Kako je uopšte došao na tu ideju? Dave je bio inspirisan tradicionalnim tibetanskim Chasuyima čajem pomešanim sa mlekom od jaka, puterom i solju. Bulletproof kafa je toliko nutritivno bogata da može da zameni ceo obrok.

  Cascara

  Ovo je zapravo nešto između kafe i čaja. Cascara su bobice kafe koje se suše na suncu pošto se iz njih izvade kafena zrna. A spravlja se kao čaj, jednostavno se preko suvih bobica prelije vrela voda. Ukus varira između ribizle i jabuke, do šipka i manga i sjajno se slaže uz začine.

  Nitro Coffee

  Nitro kafa je jedna od varijacija na temu hladne kafe. Radi se o kafi koja se posle pripreme stavlja u burence i zatim joj se dodaje azotni gas, tako postaje kremastija i penastija. Služi se baš kao pivo, na točenje, a slično tome i izgleda. Nismo sigurni šta da mislimo.

  egg coffee

  Originalno ovaj recept potiče iz Vijetnama, napitak je baziran na espreso kafi u koju se dodaje sirovo jaje i kondenzovano mleko. Kao rezultat tu je piće koje je slatko, kremasto i gusto. Zapravo, više se radi o nekoj vrsti dezerta sa aromom kafe.

  Domaća kafa

  Sveža, mlevena, uvek dobra i naša omiljena. Realno, nismo raspoloženi za čudne eksperimente sa ovim napitkom, jer skoro da nema lepšeg osećaja od prvog gutljaja sveže mlevene kafe. To je uparvo ono što volimo i želimo od kafe, osećaj buđenja, asocijaciju na uživanje i momentalni utisak da smo na pauzi. Kombinacija koja nas uvek osvaja jeste taj idealni miks jedinstvene arome, bogat ukus koji traje, i neodoljiv miris. Pa čak i dok ispijamo popodnevnu kafu za radnim stolom, sve odmah padne lakše. Za sad preskačemo brokoli u kapućinu, šta vi kažete?

  Saznaj više:
  Povezani članci: