Vinar Philippe Magré otkrio nam je sve o aktuelnim trendovima u svetu vina

  15.07.2020.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/07/wine_trends_cover.jpg

  Philippe Magré, sin od jednog od najuticajnijih vinara u Francuskoj Bernard Magréa vlasnika više od 40 vinograda u Francuskoj i svetu, razgovarao je sa nama o trendovima, mitovima i pretpostavkama o vinu.

  Kakva vina su sada u modi?

  Pre svega, to su sada roze vina koja su u fokusu već nekoliko godina  širom sveta. Ne morate biti veliki poznavalac da biste uživali u takvim vinima. Pored toga, ono što je trenutno u modi jesu organska, biodinamička, prirodna i vina sa manjim procentom alkohola.

  Popričajmo o prirodnim vinima, kakav je vaš stav prema njima? Da li je to samo stvar mode?

  Istina, nekada odrednica „bio“ na flaši privlači kupce.  Sam termin je donekle kontroverzan jer najveći broj vina koja nemaju tu oznaku nisu neprirodna! I to onda unosi zabunu. Ono što se podrazumeva kod prirodnog vina jeste minimalno učešće od strane vinara u samom vinogradu i tokom procesa proizvodnje. Postoji značajna kvalitativna razlika u odnosu na „normalna vina“, prirodna vina su osetljivija i veće su šanse da imaju neke mane, a pored toga takva vina su skuplja. Uspeh ovakvih vina može se meriti kada se period hajpa završi i kupci budu načisto sa tim da li žele da plate višu cenu za kvalitet sličan onome na kakav su do sada navikli. Zato možemo da kažemo da sve kategorije vina trenutno imaju svoju publiku, ali različitog obima.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/07/1594828134083487-1.gif

  Kakvu hranu biste vi preporučili uz vino?

  Volim kada se vino savršeno uklopi uz jelo koje je na trpezi, odnosno kada je vino tu u funkciji naglašavanja specijaliteta, a da hrana ističe sve kvalitetete vina. Iako to zvuči jednostavno, nije uopšte. Generalno, najviše volim vina sa Juga Francuske koji imaju voćne note i aromu koja može da isprati različite ukuse. Mislim da vino ne bi smelo da bude glavna zvezda večeri i ne bi trebalo svojim ukusom da skreće pažnju na sebe,  vino bi trebalo da zasija samo kao pratnja.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/07/1594828134154554-1.gif

  Da li su slatka vina ok?

  Slatka vina, i ona koja su bliže likeru imaju imidž staromodnih pića, jer su poslednji put bila u modi za vreme naših baka i deka. Neočekivano, ova vina su ponovo dobila svoju publiku, ovoga puta pod odrednicom „dezertno vino“. Stil pripreme se promenio, vina sada imaju blago drugačiji ukus nego ranije, kiselija su. Kao novost stiže činjenica da se ovakva vina lakše uklapaju sa ostalim jelima. Nekada su se slatka vina pravila dodavanjem šećera, čija je uloga bila da sakrije loš ukus, a to više nije slučaj. I tu možemo naučiti jednu od najbitnijih lekcija o vinu, dele se na visoko kvalitetna i nekvalitetna, a sve ostalo je stvar ukusa.

  Led, gazirana voda i drugi načini da se poigrate sa ukusom vina?

  Vino nije jako alkoholno piće i zato mešanje sa sastojcima zbog kojih će izgubiti svoj ukus nikome nije preterano privlačna opcija. Možete od vina napraviti kuvano, ili iskoristi za sangriju, ako baš želite ali za to slobodno odaberite ona koja i nisu nekog kvaliteta.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/07/159482813411943-1.gif
  Saznaj više:
  Povezani članci: