Revolucija u medicini: Test koji rano otkriva rizik od najzastupljenijih oblika raka kod žena?

  07.02.2022.

  Pre dva meseca, obradovala nas je vest da će HPV vakcina konačno biti dostupna i besplatna u Srbiji i to u okviru našeg zdravstvenog sistema. S obzirom na to da je rak grlića materice alarmirajuće rasprostranjen kod nas i da smo drugi u Evropi po broju žena koje izgube bitku sa ovom bolešću, ova informacija je jedna od najvažnijih stvari koje će se obistiniti u 2022. godini. Veliki broj devojčica konačno će moći da primi preventivno vakcinu koja je zbog svoje efikasnosti dobila i Nobelovu nagradu i time smanji rizik od zaražavanja u potpunosti. Međutim ovo nije jedina značajna vest vezana za žensko zdravlje koja nas je dočekala.

  Prema najnovijim istraživanjima i pisanju Guardian-a, stručnjaci će uskoro izgleda moći da predvide rizik od razvoja raka jajnika, dojke i grlića materice i to uz pomoć rutinskog ginekološkog testa. Test bi podrazumevao uzimanje brisa (kao kod PAPA) i on bi mogao da bude revolucionaran jer bi na osnovu jednog uzorka mogao da omogući ranije otkrivanje raka kod mladih žena i da idintifikuju rizik za dobijanjem. Ovo bi značilo da bi bolest mogla da se zaustavi i pre nego što počne, što bi značajno uticalo na zdravlje žena i odnos zdravstvenog sistema prema njemu. Statistika govori da više od 250 000 žena u Evropi ima rak dojke, jajnika ili grlića materice, a skoro 45 000 ne uspe da se izbori sa tim.

  S obzirom da dosta žena u Srbiji ne ide na preventivne preglede (kada je u pitanju rak dojke to ne radi trećina žena), da ne veruju zdravstvu i da je čitavo polje njihovog reproduktivnog zdravlja stigmatizirano, možda bi pojavljivanje jednog ovakvog testa i njegova popularizacija uticala na promenu situacije. Takođe, česta praksa kod nas je da žene ne pregledaju grudi dok ne napune više od 40 godina, zato što ne postoji metod koji bi im direktno locirao oboljenje (već idu na ultrazvuk koji je takođe jako važan), pa bi ovaj novi test i tu dosta pomogao u ranoj prevenciji i reagovanju na rak.

  Žene, kojima bi se ovim testom utvrdilo postojanje rizika na bilo koji od pomenutih oblika raka, bile bi usmerene na redovne preglede, operacije ili terapije koje bi taj rizik u potpunosti eliminisale, što bi značilo da bi potencijalno hiljade njih na vreme sprečilo dalji razvoj bolesti i spasilo im živote.

  “Naš naučni pristup je potpuno nov”, izjavio je profesor Martin Widschwentdter sa Univerziteta u Londonu (University College London) koji vodi ovo istraživanje. Napomenuo je da rezultati do kojih su do sada došli pokazuju da ovi testovi definitivno mogu nadmašiti trenutno dostupne metode.

  Nadamo se da ćemo uskoro imati ovaj test i kod nas, a do tada, ne zaboravite da idete na redovne preglede!

   

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/02/1611054749560454.png

   

  Saznaj više:
  Povezani članci:

  No results found.