Buro. Horoskop: Pun Mesec u Blizancima – evo na šta treba da pripazite

Kako spoznati sebe i svoju kameleonsku dušu?
27.11.2023.
RECOMMENDED

Današnji pun mesec u znaku Blizanaca, dok je njegov dispozitor Merkur u kvadratu sa vladarom mora, Neptunom, nam govori o mogućnosti da „žedni budemo prevedeni preko velike vode”.

Kako su Blizanci i znak trgovine, zasnovana na mehanizmu stvaranja imaginarnih želja i osećaja da nam uvek nešto nedostaje da bismo bili posve celoviti i srećni, te veštini da lako poverujemo u tu iluziju „jeftinih vašarskih trikova” izvedenih od današnje marketinške mašinerije, učiniće da se posle ovog crnog petka možemo osetimo prevareni. Možda ipak ništa nije bilo jeftinije i možda kad skinemo ovaj lip gloss, naše usne nisu ništa bujnije, ni senzualnije. Panično pomišljamo, da je možda sve, pa i život, samo šarena laž. Uh, mučno je to izgnanstvo iz Diznilenda i Holivuda.

Živimo u prebrzom vremenu gde je informacija najskuplji resurs i gde su čitava trgovina i protok novca zasnovani na informacijima, a svi algoritmi mreža podređeni da to otkriju. Dok smo bombardovani svim tim ponudama i informacijama šta nam je još potrebno da bismo bili srećni, zaboravimo ili smo preduhitreni, da se i sami upitamo.

Kao da je naš um, pretrpan i prezasićen od utisaka, oglasa, tuđih storija, tuđih života i svih internet senzacija koje nas zatrpavaju, da polako ne čujemo tu ličnu komunikaciju sa sopstvenim srcem i gubimo u daljini odjek tihog glasa unutar sebe, koji nas uporno povezuje sa božanskim aspektom nas samih, sa ličnom istinom o sebi, sa obećanjem da smo već dovoljni baš takvi kakvi jesmo. Zato je glavna tema ovog punog meseca potreba za dubokim procesom čišćenja od svih nepotrebnih informacija i svih naučenih koncepata, kao i svega što smo fiksirali da je naša jedina realnost i istina, a samo je proizvod uma i društvenog uslovljavanja. Kaže i Buda: „Learning to unlearn is the highest form of learning”.

Da bismo došli do najdublje istine i mudrosti, moramo da napustimo (raz)um. Ovo je vreme da dozvolimo sebi da se ne javimo na telefon, da budemo malo nedostupni, da dozvolimo sebi jedan digitalni detoks, tako što ćemo ugasiti sve uređaje od televizora i kompjutera do telefona.

I samo biti. Tihovati i osluškivati. Učiti tu neprocenjivu veštinu slušanja, jer slušanje je uslov svakog razumevanja. Najpre, razumevanja sopstvenih potreba i razumevanje „jezika sopstvene duše”. Tajna Sokratove spoznaje sebe (know thyself) jeste pažljivo slušanje i razumevanje tog jezika kojim nam se naše srce obraća. Stoga, ulazak u duboku tišinu je the way to go, kao onomad Julia Roberts na Baliju u Eat, pray, love. Ćutanje je prvi stepenik, ka slušanju, a slušanje je stepenik ka razumevanju, a razumevanje ka znanju, a znanje sebe je korak bliže ka prosvetljenju.

Tokom dana oko punog meseca može doći do pojavljivanja nesporazuma i nervoze, ali i nerazumevanja među ljudima i osećaja da se igramo gluvih telefona. Pitamo se da li su drugi iskreni prema nama, a da li smo i sami iskreni prema sebi. Odakle dolazi sva ova neiskrenost, a tek ova silna neodlučnost, da li razumemo šta zaista hoćemo? I zašto krivimo Univerzum kad nam dostavlja stvari koje nisu za nas, a koje smo privukli imitirajući nekog drugog i bivajući „oni”, koji bi drugi želeli od nas da budemo?

Da naučimo jasne komunikacije i kako da izrazimo sebe sa jasnoćom bez kontradiktornosti i višeznačnačnosti. Ovaj mesec nas uči kako da naše reči lako izraze tu jasnoću misli i kako da sijaju čistotom, kako bismo za svoje najviše dobro iskoristili obećanje kosmosa „What’s for you will not pass you by”, gde je za ispunjenje i prizivanje svega što je za nas potrebno da ispunimo samo taj jedan uslov – da mi, budemo mi.

Ovaj pun mesec u Blizancima, preko dispozicije pravi kvadrat sa Neptunom, pa nas stavlja u situacije gde možda nećemo jasno videti istinu, gde će putevi biti zamagljeni, a naš vid zamućen. Možda od šume, ne vidimo drvo. Ponekad je to iskustvo privremenog slepila, jedini način da poverujemo i čujemo vođstvo iz srca. Zato je ovo poziv za širenje svesti kroz proces jačanja vere i osnaživanja poverenja u unutrašnje vođstvo i intuicije, te dublji uvid u svoje prioritete, i toga šta je bitno. Šta je najbitnije.

Nekad je lutanje najdelotvorniji način da otkrijemo nepoznato, a tada samo treba znati da u grudima imamo nepogrešivi GPS i da nas on zauvek vodi ka najdubljoj istini i pravoj destinaciji. Onoj istini koju ne možemo naučiti i saznati preko Google ili Chat GPT-a. Ti pravci i smernice, dolaze samo kad se iskreno zagledamo u sebe, u tišini, u meditaciji.

Takođe, ovaj period zahteva skidanje rozih naočara koje uzrokuje pomalo neugodno rušenje iluzija u kojima smo živeli i uživali. Ukoliko ne uspemo da se kroz srce povežemo sa tom vertikalom svesti koja nas vodi u multiverzum mogućnosti, usled kvadrata sa Saturnom, možemo osetiti da smo zarobljeni u dualnosti, zaglavljeni u starim dilemama, prošlosti i izborima koje smo mislili da smo prevazišli. Možemo imati osećaj da biramo između samo dve, i to najverovatnije nepovoljne opcije, ili, da smo u ultimatumu „ili-ili” bivajući raspolućeni između dve opcije. „Ako ovo-onda mora ono”, ili „ako ne može ovo, onda mora ono”, i kao da nas ta ograničenja prirodno teraju da makar kroz maštanje pobegnemo od „surove” realnosti, pa krećemo u čitavo lutanje po mašti pitajući se „šta bi bilo, kad bi bilo”, iako u realnosti vidimo da i nismo toliko blizu željenoj destinaciji i cilju.

U ovoj sveopštoj rascepljenosti, neodlučnosti i raspolućenosti, po ko zna koji put potvrđujemo svoja podsvesna ograničavajuća uverenja da ne možemo „i ovce i novce” niti „jare i pare”.

Svaki put nas pun mesec primorava da biramo, da li da poslušamo svoje srce (Mesec) ili svoj mozak (Sunce), da li da ostvarimo želje svoje duše ili svog ega. A sve zato što one nisu od početka u saglasju. Kako bismo to znali kad ni sami nismo u dubokoj bliskosti i komunikaciji sa najdubljim aspektima sebe, jer smo zaglušeni bukom spoljašnjeg sveta koja govori „trebaš ovo, moraš ovo da bi bio srećan!” Koliko dugo mislimo da možemo da ostanemo stranci sami sebi? Zašto smo sami sebi ukinuli mogućnost da se predomislimo? Mogućnost da se i sami menjamo, baš kao što se i naše želje, baš kao i čitav svemir menjaju? Zašto dozvoljavamo da poverujemo svom egu da je promena puta ili plana, izdaja sebe. Ili samo ne možemo da razumemo ovu našu, kameleonsku dušu? Da li volimo dovoljno sebe da damo sebi dozvolu da se predomislimo, i promenimo boju, promenimo pesmu? Ne da odustanemo, nego da delujemo u skladu sa novom verzijom sebe? Zašto se mi još uvek toliko opiremo promeni i tvrdoglavo pošto-poto insistiramo na starom (Mesec kvadat Saturn), kad znamo da je i u Kosmosu kao i u nama, promena jedina izvesnost i istina. 

Ovaj mesec govori i o iluziji da se vreme ubrzalo (Mesec kvadrat Saturn), a zapravo se samo povećala brzina protoka informacija koja kola našim umom i našim informacionim poljem, što za posledicu ima za subjektivan osećaj ubrzanja vremena.

Ono što jeste cilj svake duhovne prakse i meditacije jeste kako smanjiti broj misli po sekundi. Kako usporiti um, kako usporiti privid od vremena. Baš to na neki način doprinosi i očuvanju naše mladosti. Jer sindrom Petra Pana, i forever young jeste ultimativni moto znaka Blizanaca, te su oni zaista ta večita deca, i to ne bilo koja, nego čarobna i magična deca. Stoga, najvažnije pitanje ovog momenta jeste kako ostati mlad. I ako mislite da će vam u tome pomoći hijaluronska kiselina, kolagen, PRP tretman ili voćne kiseline, grešite.

Jedina stvar koja nas održava mladima je dodir sa radošću našeg unutrašnjeg deteta koje kroz zadivljenost i iznenađenje spoznaje čudnovatost sveta. Ovde leži spoznaja da naša mladost i radost direktno zavise od toga koliko smo sposobni da se očistimo od nepotrebnih informacija.

Kako da aktiviramo kodove mladosti i dođemo do eliksira mladosti, koji nije ništa drugo nego stanje radosti u kojem smo sebi dozvolili da neprestano i iznova otkrivamo sebe i svet, radoznalo poput tog deteta, kao da je sve novo. Jer u nama postoje i ti novi, još neotpakovani i sa velikom crvenom mašnom, ganc novi mi. Ovo je vreme za uzbudljivo otpakivanje tih novih nas. Surprise, surprise.  

Saznaj više:
Povezani članci: