Rad od kuće može da izgleda super – Jelena Karakaš vam otkriva kako izgleda njena kućna kancelarija

  03.04.2020.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/04/mojoffice_cover_update_2.jpg

  Kao i većina, ja sam „da, ali“ devojka, rano sam ušla u profesionalni svet i naravno bila sam presrećna, ali (da, naravno) sam odmah morala nešto da menjam. I previše sam uživala u mogućnosti da komadić neke kancelarije personalizujem i učinim samo svojim. Tokom godina sam shvatila da sam prilično usamljena u tim pokušajima građenja boljeg poslovnog sveta i čudnih wellness fazona koji nisu imali nimalo veze sa stogodišnjim itisonima, uvek plavim daktilo stolicama (i dalje imam PTS od njih) i opštom nebrigom kako samih zaposlenih, tako i nadređenih o radnom prostoru. Istina, lepa čaša za olovke neće od vas učiniti radnika meseca ako zapravo nemate pojma šta radite, ali ako usavršavate svoje veštine i napredujete u poslu poželjno je da stvarate u okolini koja je podsticajna i inspirativna. Sada napokon radim u ofisu koji je u skladu „Karakaš šuijem“, a dok se BURO. tim ne vrati u redakciju, ja sam u kućnoj kancelariji.

  Kada sam sređivala sopstveni stan, na uštrb kuhinje (ona je samo minijaturni nastavak hodnika) dodatnog prostora za odlaganje (živim sa jednim ormanom, da) i terase (zauvek zastakljena) odlučila sam se za zasebnu prostoriju koja je radna soba. Ako pred sobom imam novi i komplikovani zadatak i nimalo inspiracije, neophodno mi je da sednem za sto i vidim šta ću i gde ću. Ovo su neki od mojih trikova koji mi pomažu da ostanem produktivna i zaobiđem kreativne blokade (čak i u slučaju smaka sveta). Ne mogu da tvrdim da su to sve univerzalna rešenja, ali sigurna sam da će vam bar na kratko vratiti energiju za rad.

  Izvol’te u kancelariju.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/04/1586012704149882.jpg
  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/04/1586012703604238.jpg

  Mirisna & zvučna podloga

  A i osnovno. Dok koleginica Javorina ima kompleksan odnos sa parfemima, ja sam žena jedan dnevni & jedan noćni miris i to je to. No, kada je miris kuće u pitanju tu se stvari znatno komplikuju. Koliko aromatičnih sveća je previše sveća? Nikada dosta! Biram nežne, sveže, „zelenkaste“ mirise, baš onakve koji asociraju na proleće i leto, rascvetale bašte i uopšteno tu atmosferu svežine i izobilja. List smokve je miris koji u nekoj formi moram da imam u zalihama (trenutno je to u obliku Diptyque Figuier sveće), bergamot uvek, a nežne note frezije i kruške su takođe super izbor. Znate već, možete razviti nešto nalik na Pavlovljev refleks u odnosu na mirise, neki poručuju opuštanje, a neki će vašem mozgu signalizirati da je vreme da se probudi. Ako budete koristili diskretne i prijatne mirise možete ih prošvercovati sa sobom i kada se vratite u kancelariju, niko se neće buniti zato što sve miriše mnogo bolje. Kada je muzika u pitanju, uživajte što ste sada sami svoj DJ i ne morate da nosite slušalice, na primer može „Pool Spirit“ lista, glas Bebel Gilberto stvarno zvuči kao da će sve biti u redu.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/04/1586012704086934.jpg
  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/04/1586012703992187.jpg

  Mood Board

  Moć vizualizacije je dobro poznata taktika, čak i da niste vešti u kolažiranju prijaće vam da vam pogled bude usmeren na teme i slike koje „gađaju“ vaše najtananije žice. Svoj sam složila pre više od godinu dana i definitivno je vreme za renoviranje i nove ciljeve, ali problem je što mi se ovaj previše dopada. Tu je gomila fotografija svilenih pidžama, kućnih papuča, ružičastog pliša i šoljica kafa… Pa eto možemo reći da živim baš ono što sam sama sebi smislila. Vi igrajte pametnije pa budite i još precizniji u željama i ciljevima. Čak i da sada ovako iz glave ne znate gde želite da se probudite u budućnosti, samo razmišljanje i imaginarno sklapanje „liste želja i inspiracije“ pokrenuće vas u smeru gde bi trebalo da skrenete. Samo stavite manje fotki frotirskih papuča i sve će biti okej.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/04/1586012704054576.jpg
  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/04/1586012703844844.jpg

  Gastro pauza

  Znam da sistem kanapa i šargarepe nije najbolji na svetu, ali je svakako delotvoran. Budući da ste sami u kancelariji i osim povremenih sastanaka na Zoomu na vama je kako ćete organizovati posao, ključno je da se lepo dogovorite sami sa sobom. Lakše reći, nego učiniti! Ali hej, ljudi smo, možemo se dogovoriti. Ciljeve „izlomite“ na manje zadatke i pošto završite deo, protegnite se i nagradite sebe, napravite kapućino (mnogi restorani sada nude i opciju dostave kafe – zvuči blesavo, ali neke od nas baš to drži u vezi sa osobom kakva je u nevandrednom stanju). Ako ste vešti u kuhinji, možda ste veče pre ostavili tortu u frižideru da se stegne? Pauza za šećer, ne samo da je slatka, već ćete se sa novom energijom vratiti za radni sto. Svakako znate šta vama najbolje odgovara i ako varate, varate samo sebe. Tako da, završite prvo šta imate, pa se u drugoj sobi bezbrižno prepustite dokolici serijama i filmovima (i ostatku torte).

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/04/1586012703572194.jpg
  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/04/1586012973057283.jpg

  Mini biblioteka

  Ovo je trik koji sam koristila u svakoj kancelariji u kojoj sam ikada radila i preporučujem ga svima, kako ovih dana, tako i kada se vratimo u ofise. Ključno je da pored kompjutera imate naramak časopisa i knjiga, ne nužno vezanih za oblast kojom se bavite (možda čak i bolje da su teme potpuno nasumične). Pa kad mozak zavergla i rešavate neki problem duže nego obično, samo posegnite za nekom knjigom sa gomile, listajte, gledajte, čitajte i tako se na kratko isključite, a kada misli i prste vratite pred tastaturu velike su šanse da ćete doneti novi pogled na stari problem. Plus, kada su vam knjige naslagane po policama i u fiokama, retko ćete uzeti u ruke, ovako su vam stalno pred očima. S vremena na vreme, menjate izbor.

  Saznaj više:
  Povezani članci: