Hranom protiv alkohola: KUVAR pijanog čoveka – 5 jednostavnih recepata za mamurluk

    30.04.2024.
    RECOMMENDED

    Da se ne zavaravamo: praznični deo godine nije baš zgodan za uzdržavanje. Piće se u velikim količinama, pa bi valjalo upiti svu tu tečnost.

    Pobediti mamurluk i njegove nuspojave. Zato smo smislili strategiju kako da šteta bude što manja: 5 jednostavnih recepata koji će vam pomoći da preživite praznike i sačuvate zdravlje (i dostojanstvo).

    1. Fritata za trežnjenje

    Kada vas popodnevna zdravica izbaci iz koloseka, ova brza užina vratiće vas u život i pripremiti želudac za sledeću turu.

    1) Ako želite, jelo možete pripremiti unapred, podeliti na porcije i vaditi iz frižidera u hitnim sučajevima. Propržite povrće (tikvice, patlidžan i crvenu papriku) na ulju; crveno i ljubičasto povrće sadrže jedinjenja koja sprečavaju upalu jetre. 2) U drugom tiganju ispržite jaja (6 komada) na tišoj vatri. Zdrave masti produžavaju vreme potrebno alkoholu da dopre do krvi, što je zgodno kada slavlja zaređaju. 3) Za kraj, povrće ubacite u tiganj s jajima i pospite kozijim sirim, biberom i vlašcem. Zasićene mlečne masti možda imaju lošu reputaciju, ali pospešuju otpornost jetre na oksidativni stres. Kada sir omekša, pročistite svoje grehe parčetom pripremljenog jela.

    2. Obavezni tost za sitne sate

    Zanemariti večeru pre spavanja jeste početnička greška, ali i teška hrana može pojačati jutarnje kajanje koje sledi nakon pijanstva. Smatrajte ovo zlatnom sredinom.

    Izvor: YouTube

    1) Unapred pripremite puter, temeljno mešajući sastojke (1 kašičica namaza od pivskog kvasca, 3 kašike putera, limunov sok). Namaz je bogat vitaminima koji uvećavaju energiju, kao što su tiamin, niacin i vitamin B12, koje alkohol troši. Namažite puter sa obe strane hleba; kiselo testo je lagano za stomak. 2) Još uvek ste tu? U sendvič stavite sir, a zatim vuster sos po želji, čime se duplira doza vitamina B. Zapecite sendvič da porumeni, izvadite i u tiganj stavite još sira. 3) Kada sir počne da pravi mehuriće, stavite odozgo sendvič da bi dobio koricu od koje kreće voda na usta. Ako ste ga prepekli, dodajte elektrolite prstohvatom soli – i popijte čašu vode pre odlaska u krevet.

    3. Salata za novi početak

    Ako preterivanje iz noći u noć počne da uzima danak, ova riblja salata vratiće vas u život.

    ARUGULA SALAD WITH PEPPERY SMOKED SALMON AVOCADO

    1) Losos bogat omega 3 masnim kiselinama neutrališe posledice koje čaše vina više. Isecite lososa na komade veličine zalogaja, a potom oljuštite i iseckajte krompir na kockice (budite trezni dok to radite). 2) Sastojke za marinadu (pola kašike đumbira i belog luka, pola kašike limunovog soka, četvrtinu kašike iseckane kore limete, četvrtinu kašike kurkume, jedna kašika senfa, jedna kašičica maslinovog ulja) sipajte u činiju i dodajte lososa i krompir. Kurkuma će vam ukloniti štetne masnoće iz jetre. Pustite da smesa odstoji u frižideru barem jedan sat. 3) Pecite lososa i krompir u rerni 10-12 minuta, na 180 stepeni, dok pripremate salatu od pomorandže i avokada – njihov vitamin C podići će vam oslabljeni imunosistem.

    Avokado je izvor vitamina E, koji će vratiti boju vašem ubledelom licu!

    4. Ćufte za detoks

    Jelo je zgodno za veće društvo i brzo se sprema – čak i ako ste već popili koju – a taođe će ublažiti buru koja dolazi jutro posle.

    Best Meatball Recipe Baked or Fried Cooking Classy

    Izvor: Pinterest

    1) Priprema hrane dok traje zdravlje ume da bude dosadno, pa napravite ćufte pre žurke: izmešajte sastojke rukom (1kg mlevene junetine; 600g svinjske kobasice; 2 jajeta, ulupana; 120g prezli; 2 glavice crvenog luka, seckane; 2 crvene ljute papričice, iseckane; 60g rendanog parmezana; 2 kašičice kima), podelite na 20 delova i stavite u frižider. Ovaj miks proteina i masti odložiće dejstvo alkohola. 2) Kada gosti stignu, ubacite ćufte u tiganj i pržite ih da porumene. Paralelno stavite crveni i beli luk na vatru da omekšaju, pa dodajte paradajz – njegov antioksidans će vam zaštititi jetru. Začinite i ispasirajte. 3) Sjedinite ćufte i sos, prekrijte folijom i pecite pola sata na 180 stepeni (taman da dopunite čašu). Zatim pospite mocarelom i poslužite sa bosiljkom i hlebom. Spremni ste za noć koja sledi!

    5. Korejski branč za mamurluk

    I dalje se teturate zbog prethodne večeri? Kada sendvič s jajima nije dovoljan, potražite spas u omletu zvanom „omurajs“, koji može da vam povrati funkcionalnost.

    mamurluk

    „Omurajs“ omlet, Pinterest

    1) Ustanite i potrudite se da se dovučete do kuhinje – ne brinite, biće vredno mučenja. Pržite pirinač na ulju tri minuta i ostavite ga sa strane, a zatim propržite povrće, kimči i batak. Probiotici iz kimčija smiriće uzburkani stomak. 2) Dodajte kašiku vode u kečap, vuster i soja sos. Vratite pirinač u tiganj i zalijte polovinom sosa, a potom ubacite piletinu, povrće i malo ulja. Podelite smesu u dve činije i čvrsto je zgnječite. Pirinač i povrće sadrže 5g vlakana, što neutrališe štetu načinjenu alkoholom. 3) U nauljeni tiganj sipajte jaja – umućena jaja podelite u dva jednaka dela – i ispržite sa obe strane da biste dobili dva tanka omleta. Smese iz činija stavite na omlete i preklopite ih i prelijte ostatkom sosa. Spas vam stiže!

    Fotografije: Pinterest

    Saznaj više:
    Povezani članci: