Top model Antonina Petković kuva: PROTEINSKA čorba od SOČIVA sa GOMASIOM

Antonina i Ksenija, duo koji stoji iza ove BURO. rubrike, ove nedelje spremaju proteinsku čorbicu za hladnije dane.
30.11.2023.
RECOMMENDED

Vreme je konačno zahladnelo, i iako nisam ljubitelj hladnijih dana, uz kuvanje sam naučila da ih cenim.

Volim da pustim muziku, na kuhinjsku površinu postavim sve namirnice potrebne za jelo koje želim da pripremim (što je ključno za dobar ugođaj, jer niko ne želi da istrčava iz kuće na pola kuvanja kako bi kupili tu jedinu namirnicu koja fali) i krenem sa seckanjem. Ceo ovaj ritual, verovali ili ne, doprinosi boljem varenju, zato je jako bitno da u ovom užurbanom svetu nađemo vreme za kuvanje.

Kada pripremamo hranu, osećamo razne mirise, a naše telo već tada kreće da luči pljuvačku, što predstavlja prvi korak u procesu varenja. Ova interakcija između mirisa i reakcije tela na hranu dodatno obogaćuje naše iskustvo uživanja u obrocima.

Proteinska čorbica, osim što je lako variva, je upravo sve što će vam trebati u hladnim danima da se osetite kao da vas je sunce obasjalo. Pored toga što tako i izgleda, greje dušu i stomak svakim svojim zalogajem.

ANT5

Otkrila sam je kada sam presedala u Istanbulu, i na aerodromu (koji obično nema veliki izbor zdravih obroka) zapazila ovo jelo na meniju. Obožavam da je pravim u većoj količini i jedem za večeru tokom nedelje. Odlično ide uz gomasio, japanski začin, koji se pravi tako što se seme susama prži i melje zajedno sa solju stvarajući poseban ukus. 

Glavni sastojak ove ukusne čorbice je crveno sočivo, koje se brzo kuva, jednostavno je za pripremu i ne zahteva prethodno potapanje u vodu. Bogato je biljnim proteinima, vlaknima i gvožđem, sto ga čini izuzetno hranljivim. Takođe, ima nizak glikemijski indeks, čime se održava dugotrajan osećaj sitosti.

Proteinska čorba od sočiva

  • 1 crni luk
  • 1 šargarepa
  • 1 ½ šolja iseckane bundeve
  • 1 ½ šolja crvenog sočiva
  • 1 kašičica kumina
  • 1 kašika koncentrisane paradajz paste 
  • 1 kašičica miksa sušenih biljnih začina
  • 1 kašičica soli
  • ½ kašičice bibera
  • 1 kašika ghee putera ili kokosovog ulja
  • 6 šolja vode
ANT4
ANT2

Na srednje jakoj vatri, u velikoj šerpi, otopite ghee puter ili kokosovo ulje.

Dodajte sitno seckani crni luk u šerpu i propržite dok luk ne postane staklast.

Dodajte kumin, pržite još minut pa dodajte paradajz pastu. Nastavite sa kuvanjem dok malo ne porumeni pa dodajte sitno naseckanu šargarepu i bundevu. Kratko ih propržite.

Dodajte prethodno oprano crveno sočivo i dobro promešajte sa ostalim sastojcima. Nakon toga, dodajte vodu, so, biber i sušene začine.

Pustite da proključa, a zatim smanjite temperaturu i kuvajte na srednje jakoj vatri dok povrće i sočivo ne omekšaju, što obično traje oko 20-25 minuta. Ako je potrebno, dodajte još vode kako biste postigli željenu gustinu. 

Kada sve bude gotovo izblendajte štapnim mikserom. Pri služenju pospite gomasiom.

ANT3
ANT1 1

Gomasio

  • ½ šolje belog susama
  • ½ šolje crnog susama
  • 1 kašičica morske soli
  • 1 kašika sušenih listova koprive (opciono)
ANT6 1

Ugrejte tiganj na srednje jakoj vatri.

Dodajte crni i beli susam i pržite ih, povremeno mešajući, dok ne krenu da ispuštaju masti i neodoljive mirise (Ksenija i dalje mašta o njima).

Pazite da ne prepržite seme kako biste izbegli gorak ukus. Kada je susam pržen, ostavite ga da se malo ohladi pa ga (koristeći avan i tučak) sameljite. Dodajte morsku so i suve samlevene listove koprive, ako ih koristite.

Dobro promešajte sve sastojke kako biste ravnomerno rasporedili. Gomasio čuvajte u staklenoj posudi sa zatvorenim poklopcem na hladnom i suvom mestu. Možete ga goristiti za posipanje preko supa, potaža ili salata.

Fotografije: Ksenija Jaredić

Saznaj više:
Povezani članci: