Pretraga

Članovi BURO. redakcije otkrivaju vam svoje omiljene destinacije

Članovi BURO. redakcije otkrivaju vam svoje omiljene destinacije

Tekst: BURO.

Foto: Jelena Karakaš,
Manda Javorina,
Milica Nedeljković

Istina, volimo one letnje destinacije koje u sebi donose grotlo, žustirnu, živost, dane koji se ne gase, šljokice i muziku. Destinacije koje nas ostavljaju dezorijentisane kao posle lude vožnje u luna-parku. Ali, obožavamo i ona mesta koja predstavljaju kompletan opozit tome, tamo idemo da punimo baterije do kraja, ćutimo i upijamo šum talasa. Kako je BURO. posao koji u sebi nosi odrednicu 24/7, neophodno je da ponekad povučemo ručnu i sklonimo se na neko fino mesto koje će poput gustog sita zadržati sve naše svakodnevne probleme. Otkrivamo vam 3 lokacije gde možete život udahnuti punim plućima i gde možete čuti sopstvene misli i dotaći mir u duši. Nema na čemu.

jelena karakaš

Glavna i odgovorna urednica

Članovi BURO. redakcije otkrivaju vam svoje omiljene destinacije (фото 1)
Članovi BURO. redakcije otkrivaju vam svoje omiljene destinacije (фото 2)

Znate onaj osećaj? Kad samo želite da se sklupčate i legnete, pa da lenjo prebirate stranice knjige, da pogled odluta u daljinu, da pričate sami sa sobom, ili ćutite ceo dan, svejedno. Pravi odmor se sastoji od puno sna (i sanjarenja), malvazije, zvukova talasa i sudaranja kockica leda u čaši. Idealno? Da ne postoji ništa što bi nas izazvalo da odustanemo od tog finog ljuljuškanja, nikakve žurke na koje moramo otići, nikakvi pozivi koji moraju biti prihvaćeni. Robinson Crusoe stil? Upravo!

Zato jedrilica, zato srednji Jadran i Kornati, neverovatna grupa ostrva zbog koje će vam se učiniti da ste stigli na Mars, ako ste toliko pregoreli toliko da želite da se lansirate u svemir, pa ovo je sledeća najbolja stvar. Ukratko? Tu ne postoji ništa više od blistavo tirkiznog mora, poneke konobe (sa puno gemišta i svežije od sveže ribe i morskih plodova) i pustih plaža. Zaista, ovde se upražnjava istinski život u jednom bikiniju, izgužvanoj košulji i zamršenoj kosi. I što izgužvanost i umršenost rastu, to broj obrtaja u mozgu opada, i misli postaju sve jasnije i glasnije. Ako vam je potrebno da procesiurate neke stvari (a kome ne?), to će vam biti lako dok zvučna podloga kombinuje zrikavce i talase koji se nežno odbijaju o brod. Da, ne morate nositi ni zvučnik ni slušalice. Uronite u prirodu u njenom najboljem obliku i za poneti upakujte što više dobrog raspoloženja i vitamina D, jer to je ono što ćete na Kornatima pronaći u neograničenim količinama.

Članovi BURO. redakcije otkrivaju vam svoje omiljene destinacije (фото 3)
Članovi BURO. redakcije otkrivaju vam svoje omiljene destinacije (фото 4)
Članovi BURO. redakcije otkrivaju vam svoje omiljene destinacije (фото 5)

manda JAVORINA

Modna i beauty urednica

Članovi BURO. redakcije otkrivaju vam svoje omiljene destinacije (фото 6)
Članovi BURO. redakcije otkrivaju vam svoje omiljene destinacije (фото 7)

Priznajem, ovaj članak je za mene sukob interesa. S jedne strane, zaljubila sam se u ostrvo na kom sam prošlog leta bila prvi put ali mi je, čim sam spustila kofer, bilo jasno da ću se na njega vraćati. Sa druge - nisam baš sigurna da želim da svi znaju gde to tačno nameravam da nestanem. Zato ću (ne)sebično samo da kažem da se radi o Šolti, ali mi ne pada napamet da otkrijem gde tačno je moja offline oaza. Iskreno, nisam nikog ozbiljno zakinula time, pošto gde god da se na Šolti nađete pronaćićete bar jednu plažu na kojoj nema nikog i na kojoj vam niko neće ni trebati, maslinjake i zajedno sa njima smokve zbog kojih će vam svaki drugi doručak posle biti second best, i predrage ljude koji bi se na keca uklopili u "Naše malo misto" (ne zaboravite da ovo podrazumeva i poseban karakter). 

Samo vas molim da ne kvarite ništa, a ako ste za žurke 24/7, izvol'te na Hvar koji je predivan i praktično preko puta. U Šolti se uživa na drugačiji način. Ako mi budete pravili gužvu, napanjili muziku tako da prestrašite par gnjuraca za koji meštani navijaju da se smuvaju ili ne-daj-bože bacali đubre, I will find you & I will end you. 

Članovi BURO. redakcije otkrivaju vam svoje omiljene destinacije (фото 8)
Članovi BURO. redakcije otkrivaju vam svoje omiljene destinacije (фото 9)
Članovi BURO. redakcije otkrivaju vam svoje omiljene destinacije (фото 10)

milica NEDELJKOVIĆ

Novinarka

Članovi BURO. redakcije otkrivaju vam svoje omiljene destinacije (фото 11)

Od prvog susreta sa stihovima Konstantina Kavafija, znala sam da je Itaka moj cilj. Bila sam nostalgična za ovim ostrvom i pre nego što sam ga posetila, a čim sam kročila na njegovo tlo, jednačina je dobila svoje rešenje. Plaže na kojima ćete verovatno biti sami, stare kuće, šarmantne taverne i smiraj koji struji njegovom malom površinom čuvaju sve što je potrebno za "nepodnošljivu lakoću postojanja". U mnogim ostrvskim selima je zabranjena gradnja kuća u modernom stilu, a nijanse fasada ograničene su na tradicionalne boje ostrva - mit i istorija kojom je obavijeno osećaju se na svakom koraku. Na Itaki je tako lako biti prisutan.

(Ne preskačite izlaske sunca.)

Članovi BURO. redakcije otkrivaju vam svoje omiljene destinacije (фото 12)
Članovi BURO. redakcije otkrivaju vam svoje omiljene destinacije (фото 13)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor