Pretraga

Da li je okej da napravite pauzu od svakodnevnog života i posla?

Da li je okej da napravite pauzu od svakodnevnog života i posla?

Tekst: BURO.

Period u toku kog ne radite ništa i samo putujete i uživate u trenutku skoro da zvuči kao utopija, ili u najboljem slučaju kao nešto što sebi mogu da dozvole samo jako mladi pre nego što krenu da grade ozbiljnu karijeru. Ipak, posle pandemije i karantina lagano se menjaju prioriteti i percepcija sveta, pa je sve više onih koji pod geslom „jedan je život“ se odjavljuju od svakodnevnice prelazeći u nesiguran svet gde je svaki dan drugačiji. „Career Break“ je postao trend bilo da se radi o višemesečnom odustvu u dogovoru sa kompanijom, ili o totalnom napuštanju svega na najmanje godinu dana. 

Pauza u karijeri može biti način da pomognete sebi i da se oslobodite mentalnog, fizičkog i materijalnog pritiska. U tom „bestežinskom stanju“ lako je uvideti da nam nije zapravo potrebno mnogo toga u životu.

Na neki način to je šansa da pritisnete dugme „reset“ za sopstveni život. Raskid sa navikama i monotonijom može doneti konačno razvedravanje i možete uvideti koji je vaš pravi poziv, ili možete shvatiti da vam se vaš život zapravo jako dopada. Ono što je sjajno jeste što u toku tog perioda možete da budete sami sa sobom bez spoljašnjih pritisaka i rokova.

Da li je okej da napravite pauzu od svakodnevnog života i posla? (фото 1)

Pri ovakvim korenitim promenama planiranje je od ključne važnosti, ovo nije stvar koja trpi spontanost i neorganizaciju. Najpre morate da se pozabavite najvažnijim za ovu misiju – novcem. Iako na prvi pogled to može zvučati nedostižno najpre izračunajte troškove i minimum sa kojim biste mogli da živite, nekada neke stvari deluju nemoguće dok ih ne stavite na papir. Zatim se bacite na istraživanje, postoji mnogo nomada koji su se otisnuli na takvo putovanje i njihova iskustva mogu biti dragocene smernice. Obavezno istražite sve na sajtovima kakvi su Workaway, HelpX i WWOF. Takođe, postoje sajtovi na kojima se možete prijaviti za čuvanje ljubimaca ljudima dok su na odmoru što značajno može smanjiti troškove, proverite TrustedHouseSitters za više informacija o tom konceptu.

Život u drugoj zemlji i susret sa različitim kulturama mogu od vas napraviti kreativniju osobu. Čak i da planirate da se vratite na stari posao, moguće je da ćete promeniti način na koji razmišljate i reagujete na stresne situacije.

Napravite okviran plan sa početkom i krajem avanture, struktura je takođe bitna za ovakvu vrstu misije, pre svega da bi uvideli sa koliko novca tačno raspolažete i koji su troškovi koje morate pokriti kod kuće (iznajmljivanje vašeg stana jeste dobar način da obezbedite mesečna primanja dok ste na putu). Sledeći korak jeste izbor zemalja koje želite da vidite, obavezno se pozabavite birokratijom, vizama i informacijama koliko vam je dozvoljen boravak kao strancu (obično od 3 do 6 meseci). Budući da ste odrasli, avanture su sada ipak malo bezbednije, ali nemojte propustiti da uplatite putno osiguranje za ceo period putovanja.

Ono što je jasno jeste da nikada nećete biti spremni, ova vrsta prepuštanja životu nosi rizik, ali ono što potencijalno možete dobiti višestruko može da nadmaši ono što ste uložili. Ukoliko ne volite svoj posao, ili vam se ne dopada vaše mesto u životu zašto bi se brinuli za te stvari? U tom slučaju sve može da krene samo na bolje, zar ne? Ako vam je potrebna dodatna inspiracija zapratite Snežanu Radojičić koja je trenutno na putovanju oko sveta biciklom, kao i dvojac Whatiffness - Strahinja i Anja planiraju da obilaze zemlju i region sve sa blizanicma. Svet vas čeka!

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor