Pretraga

Slovenija je savršena jesenja destinacija. Složili smo BURO. listu za uživanje

Slovenija je savršena jesenja destinacija. Složili smo BURO. listu za uživanje

Tekst: Jelena Karakaš

Foto: Jelena Karakaš

Jesenja putovanja su (nepravedno) zapostavljena, dok doživljavamo nervni slom od planiranja letnjih odmora i adrenalinske šokove od bukiranja skijanja, jesen ostane u senci novih projekata i još jednog novog obećanja da ćemo ove sezone napokon postati najbolja verzija sebe. Plot twist? Nećemo, ali sadašnju verziju sebe uvek možemo odvesti u prirodu, da gledamo kako se prelivaju boje, da čujemo kako zvuči mir i da udišemo arome koje jasno asociraju na ušuškavanje i usporavanje. Idealno rešenje za putovanja u ovom periodu jesu kratki road trip-ovi, ili destinacije koje su povezane i sa nekoliko direktnih letova tokom svakog dana. Zato Slovenija! Ona ispunjava sve ove zahteve, a nudi mnoštvo različitih iskustava i to bez previše vožnje i gubljenja vremena od tačke A do tačke B. Kako bismo vam olakšali život složili smo listu lokacija gde je uživanje u životu i disanje punim plućima zagarantovano.

ljubljana

Slovenija je savršena jesenja destinacija. Složili smo BURO. listu za uživanje (фото 1)
Slovenija je savršena jesenja destinacija. Složili smo BURO. listu za uživanje (фото 2)
Slovenija je savršena jesenja destinacija. Složili smo BURO. listu za uživanje (фото 3)
Slovenija je savršena jesenja destinacija. Složili smo BURO. listu za uživanje (фото 4)

Ljubljana je nekako logična stanica za otpočinjanje jednog finog, opuštenog đira kroz Sloveniju. Avio prevoz je najjednostavnija opcija, a ako se odlučite za jutarnji direktan let, u Ljubljani ćete osvanuti već oko 9 ujutru što vam ostavlja dovoljno vremena da natanane guštate u svemu što ovaj grad nudi. Naravno da je krug oko pijace i reke Ljubljanice must, vrlo brzo ćete usporiti korak i prihvatiti manje užurban ritam života. Znate za naše omiljene ljubljanske tačke, a sada spisku dodajemo Ljubljanski grad, dvorac koji se izdiže iznad grada. Najjednostavniji način da dođete do njega jeste žičara, trebaće vam manje od minut vožnje u panoramskoj kabini. Pre nego što se stacionirate u nekom od restorana i kafea u dvorištu dvorca, napravite krug i istražite šta je sve tu u ponudi. Popnite se spiralnim stepenicama do vrha tornja i videćete celu Ljubljanu kao na dlanu. Kad se vratite na tlo, naš predlog je da proverite gastronomsku ponudu restorana Gostilna na Gradu, a kasnije možete svratiti u vinoteku Dvorska vinoteka gde možete otkriti najbolja vina iz Slovenije.

Hotel Grad Otočec

Slovenija je savršena jesenja destinacija. Složili smo BURO. listu za uživanje (фото 5)
Slovenija je savršena jesenja destinacija. Složili smo BURO. listu za uživanje (фото 6)
Slovenija je savršena jesenja destinacija. Složili smo BURO. listu za uživanje (фото 7)

Pripremite se za jednu baš, baš finu epizodu. Opis zapleta? Dvorac na rečnoj adi, pet zvezdica, Relais&Chateaux oznaka i predivna priroda zbog koje će vam se učiniti da se zalutali u bajku, oh i da li smo rekli restoran koji ima Michelin Plate preporuku. Zamak je sagrađen na prelazu između XVIII i XIX veka, a tada je oformljen i park u kome sada rastu neke od egzotičnih biljnih vrsta. Pored toga u reci Krki živi 32 vrste riba, a labudovi i patke su stalni stanovnici ovog mesta. Dvorac je kompletno renoviran i prostrane sobe i apartmani su uređeni u svedenom stilu u duhu lokacije, dok je glavni adut pogled na reku i rastinje koje u ovom trenutku tvori neverovatnu igru bojama. Ako želite da se ozbiljno počastite, ovo je prava adresa.

PORTOROŽ & PIRAN

Slovenija je savršena jesenja destinacija. Složili smo BURO. listu za uživanje (фото 8)
Slovenija je savršena jesenja destinacija. Složili smo BURO. listu za uživanje (фото 9)
Slovenija je savršena jesenja destinacija. Složili smo BURO. listu za uživanje (фото 10)
Slovenija je savršena jesenja destinacija. Složili smo BURO. listu za uživanje (фото 11)

More u novembru? Znate da mi iz BURO. tima uvek kažemo baš glasno da! Tada letnja graja umine i smenjuje je istinsko uživanje u sporoj voznoj traci, recimo to ovako, odjednom poželite da ste već u penziji i da bez žurbe igrate karte sa omiljenim ljudima. I Portorož i Piran su sjajne lokacije da se prepustite trenutku i da vam posmatranje mora bude jedina obaveza u danu. Gradići su povezani šetalištem uz more, za nekih pola sata šetnje možete stići od jednog do drugog, a staza je idealna i za laganu vožnju bicikla. Ako vam treba prava tišina, da zaista čujete sopstvene misli, samo izvolite.

ptuj

Slovenija je savršena jesenja destinacija. Složili smo BURO. listu za uživanje (фото 12)
Slovenija je savršena jesenja destinacija. Složili smo BURO. listu za uživanje (фото 13)
Slovenija je savršena jesenja destinacija. Složili smo BURO. listu za uživanje (фото 14)

Ptuj je najstariji grad u Sloveniji idealan je za sve koji žele da se odmore i ojačaju zdravlje. U starom gradu nalazi se dvorac u kome je danas muzej i samostani koji svedoče o prošlim vremenima. Iz tri vrela sa dubine veće od 1.000 metara izvire voda temperature od 39 do 54°C koja je veoma korisna pri lečenju i rehabilitaciji raznih oboljenja (tu su banje u kojima možete uživati u svim blagodetima ove vode). Ptuj je gradić koji bi trebalo da vam se nađe na mapi, pa bar nekoliko sati. Odlična ideja je iznajmljivanje bicikla kako bi do kraja doživeli njegove lepote. Staza vodi pored reke Drave, a zatim možete voziti cik-cak kroz grad. Obiđite pikturesne trgove, pauzirajte na kafici i posmatrajte kako život teče. Iz Ptuja ćete sigurno otići mnogo bolje volje nego što ste u njega došli.

rogla

Slovenija je savršena jesenja destinacija. Složili smo BURO. listu za uživanje (фото 15)
Slovenija je savršena jesenja destinacija. Složili smo BURO. listu za uživanje (фото 16)
Slovenija je savršena jesenja destinacija. Složili smo BURO. listu za uživanje (фото 17)

Da li ste već čuli za šetnju među krošnjama? Radi se o konceptu gde možete šetati drvenim stazama koje su izgrađene na visini od nekoliko desetina metara u šumi. Ova u Sloveniji se nalazi na Rogli, na jednom od vrhova Pohorja, planinskog masiva koji čini poslednji jugoistočni deo Alpa. Staza na Rogli se nalazi na visini između 20 i 37 metara, dok je ukupna dužina staze je 522 metara. Tokom šetnje bićete mahom iznad vrhova borova. Na kraju staze je toranj, kada se popnete na vrh možete uživati u pogledu, a nazad se ne morate vratiti peške, naime do dole vodi tobogan od 40 metara. Idealna kombinacija adrenalina i edukativnog karaketara.

TERME OLIMIJA

Slovenija je savršena jesenja destinacija. Složili smo BURO. listu za uživanje (фото 18)
Slovenija je savršena jesenja destinacija. Složili smo BURO. listu za uživanje (фото 19)
Slovenija je savršena jesenja destinacija. Složili smo BURO. listu za uživanje (фото 20)

Ovaj kompleks termi je međunajpopularniji među našim turistima i to nije sučajno. Radi se o nekoliko hotela i spa centara koji su međusobno povezani i gde svako može pronaći sadržaj kakav mu odgovara. Najjelegantniji deo je spa centar Orhidelia koji je namenjen samo odraslim posetiocima. Prirodni lek Termi Olimia je termalna voda temperature 30–37°C, koja sadrži magnezijum, kalcijum i hidrogen-karbonat. Kada se nauživate u bazenima, saunama i na masažima, nekoliko koraka dalje nalaze se restorani, ali ono što ne smete propustiti jeste imanje Jelenov greben. Na tom imanju na stotine srna se slobodno šetaju, one su potpuno pitome i rado prilaze posetiocima. Iskustvo koje ćete zauvek pamtiti!

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor