Pretraga

Summer roadtrip: Kako ispuniti vreme dok putujete na more?

Summer roadtrip: Kako ispuniti vreme dok putujete na more?

Tekst: BURO.

Svi znamo kako letnja putovanja obično izgledaju. Besomučno dogovaranje i pregovaranje, dok konačno ne prelomimo gde i kada idemo. Onda pakovanje, popunjavanje praznog prostora u koferima i glavama, pre nego što sve otpustimo i odemo na dubok udah izdah na plaži. Ipak, do plaže treba neko vreme provesti i u putu i ukoliko ste se opredelili za opciju vožnje do mora, ili pak vožnje uopšte i provođenja leta na roadtripu kroz različite zemlje i u nomadskom kotrljanju od plaže do plaže, činjenica je da će vam pre ili kasnije zatrebati još neki član družine u kolima. Ili da prekine neprijatnu tišinu male svađe koja je nastala ni iz čega, samo smo svi malo umorni i nervozni i kad će više to more, ili zato što nam treba malo pauze od sopstvenih misli i priča. Ako nemate ideju kako da popunite vreme između, donosimo vam nekoliko sjajnih predloga.

muzika

Naravno da se bez dobre muzike ne ide ni u radnju, ni na tuširanje, a kamoli na put. Osnovni preduslov dobrog putovanja je da svako ponese barem jedan usb sa muzikom koju želi. To će uneti dovoljno raznolikosti u ritam i atmosferu, i obezbediti dovoljnu dozu zabave za sve. Ipak, ako ste malo u problemu sa inspiracijom pored standardne plejliste koju ćete svakako napraviti predlažemo još nekoliko onih koje su neizostavne za putovanja. Spotify je napravio svoju zvaničnu putnu listu i na njoj se nalazi apsolutno sve što je potrebno za pravi osećaj da je vreme slobode i odmora počelo. Ako vam pri tome treba još malo više zabave, i pesama u kojima se ne uživa u tišini već sa širom otvorenim prozorima i glasno pevajući pronašli smo idealnu plejlistu i za to kao i onu koja će vas pratiti u svim avanturama na kopnu, u moru, u vazduhu.

audioknjige

Pored onih koje čitaju poznati, onih koje su klasici a još i besplatne uvek ostaje dovoljno prostora za neka nova otkrića i nove naslove koji nam privlače pažnju. Audioknjige mnogima zvuče odbojno, ali su u suštini verovatno jedno od najboljih izuma savremenog čoveka, u kom se vreme u međuvremenu i međuprostoru provodi na najbolji mogući način. Korisno, lepo i zabavno. Ovaj put naš izbor pada na dva nova naslova. “Goodbye, again: Essays, Reflections, and Illustrations” (3 sata, 42 minuta) Jonnya Suna je kao duga preplavljajuća meditacija, ili ono kada sedite pod letnjim pljuskom i nigde vam se ne žuri, ili kao dugo tuširanje u kom odlutate u najudaljenije predele uma. Pored toga što ju je napisao, Sun i čita knjigu i sve zvuči kao da vam polu prijatelj, polu pesnik prepričava događaje iz sopstvenog života koji su nekada urnebesni a nekada i najobičniji recept za kajganu može da natera suze na oči. Kolekcija pametno napisanih, duhovito ispričanih priča, uz puno intimnih detalja, i prilično autentično. U ovoj knjizi ima svega od dugih meditacija i razmišljanja na temu usamljenosti i nepripadanja preko kratkih anegdota do razgovora i citata koji se pamte.

S druge strane ako ipak niste u raspoloženju ni za kakve teške teme, jer leto je i želimo samo lake misli i lepe vesti onda za celo putovanje idealan saputnik je Notes from the bathroom live: Humor, Art, and Low-Grade Panic From 150 of the Funniest Women in Comedy” (6 sati, 43 minuta). Ova kolekcija priča je nastala kao mali omaž posvećen komičarkama, i uključuje veliki broj različitih glasova, priča i pozicija i sjajna je prilika da se nadomesti sve vreme "izgubljeno" u putu. Audio zbirka nikada pre ispričanih komada- priča, eseja, satira, kratkih priča, poezije, od više  od 150 najpoznatijih komičarki današnjice koje je na jednom mestu okupila Amy Solomon, koja stoji iza HBO hitova "Silicon Valley" i "Barry".

podkasti

Postoje oni podkasti koji su nam već dugo na listama ali je svaku listu pa i ovu uvek potrebno s vremena na vreme osvežavati. S obzirom na to da nam je tokom putovanja potrebno nešto što možemo i da počnemo i da završimo u istom danu, u prevodu kratko i slatko, da preživimo dok ne stignemo do plaže, ovaj put smo se okrenuli onim podkastima koji praktično mogu da se izbindžuju u jednom dahu. Jedan od takvih i onaj koji zasigurno može da vam drži pažnju tokom celog puta je "The Mystery Show". Zamislite da ste jedan dan otišli u video klub po kasetu (dap, svi se sećamo vremena kad je to još uvek bila glavna fora i zabava petkom uveče). Narednog dana, dolazite na isto mesto da je vratite ali čitav videoklub je nestao. Niste ni poludeli, niti ste se izgubili, samo prosto i jednostavno čitavo mesto je iščezlo. Ovakve i slične real life misterije koje će vas držati i te kako budnim razoktriva Starlee Kine u ovom mini podkastu. 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor