Pretraga

Tri vođene ture zahvaljujući kojima ćete upoznati Pariz na novi način

Tri vođene ture zahvaljujući kojima ćete upoznati Pariz na novi način

Tekst: Jelena Karakaš

Pariz je grad u koji se možete nebrojeno puta vratiti i svaki put ćete ga doživeti drugačije. Vaše je samo da odaberete da li ćete se posvetiti gastro istraživanju, ili ćete štreberski obići sve muzeje (apsolutno nemoguća misija!), a velike su šanse da ćete na kraju dići ruke od svega i zauzeti mesto u prvom kafeu i uz rosé se pretvarati da razumete francuski...
Kakvu god jednačinu krenete da rešavate u Parizu, dobar rezultat neće izostati. Razumemo da je putnička matematika ponekad iscrpljujuća, kad nam padne moral skoro da poželimo da smo uplatili klasičan aranžman... No, nije sve izgubljeno, ne prilazite još turitičkom autobusu za obilazak, danas vam donosimo predloge za tri potpuno drugačije ture zahvaljujući kojima Pariz možete upoznati kroz novu prizmu.


Tura: tajne Louvre muzeja

Paris, Louvre

Ova tura kompanije Paris Muse izmešta fokus sa italijanskih i francuskih slika i skulptura u Louvreu i prebacuje ga na holandske, flamanske i nemačke umetnike čija se dela čuvaju u muzeju. Obilazak je osmišljen tako da se izbegnu galerije gde je najveća koncentracija turista i da se umesto toga provede par sati u „skrivenim prostorijama" gde ćete videti dela umetnika kao što su van Eyck, Rembrandt, Rubens i Vermeer. Dodatan bonus je činjenica da će vaš vodič obezbediti ulaznice za muzej, tako da preskačete čekanje u redovima.  


Bukirajte ako: obožavate umetnost, ali grandioznost pariskih muzeja vas baca u paniku, pa svaki put završite tako što trčite kroz hodnike u pokušaju da se orjentišete i upijete što više.

 

Tura: Ukus „novog Pariza"

Paris, saltkiši

Zamislite da imate prijateljicu u Parizu koja se do tančina razume u gastronomiju i u džepu nosi spisak naboljih lokalnih poslastičarnica... E pa sada je imate! Novinarka i blogerka Lindsey Tramuta je autorka vodiča kroz Pariz „The New Paris", a zahvljujući sajtu Mr&Mrs Smith sa njom možete provesti dva sata u ugodnoj šetnji uz gomilu slatkiša! Lindsey će vas provesti kroz svoj komšiluk - Marej. Tura počinje ispred veganske radnje, nastavlja se u Jacque Genin salonu čaja, zatim šetate sve do ulice Rue de Bretagne. Podrazumeva se isprobavanje čokolada, peciva, tartova, torti, sladoleda i naravno macaron kolačića! Takođe uračunata je pauza za kafu u pržionici, kao i vino ili craft pivo u kafiću u kraju.


Bukirajte ako: vam srce zapeva i na samu pomisao na vrhunsko poslastičarstvo. U ovoj turi jednako će uživati oni koji su odlični u pripremanju kolača, kao i totalni amateri u kulinarstvu. Tramutova se profilisala kao istinski poznavalac food scene Pariza, tako da očekujte da u adresare upišete mesta koja će tek postati kul.

 

Tura: Pariz na biciklu

Pariz, putovanje

Kad zamišljamo taj neki idealni Pariz misli nam idu u smeru beskrajnog letnjeg dana, bezbrižno se vozimo na biciklu uz Senu, a u cegeru imamo baget, sir i vino, pa lenjo razgledamo gde bismo mogli da se parkiramo za jedan mali piknik... Pa zašto ne biste i oživeli tu fantaziju?
U Airnbnb odeljku „iskustva" u ponudi je tura Bike&Bite, vaš domaćin Leo provešće vas kroz deseti arondisman, kraj Pariza koji se ubrzano razvija i u sebi spaja sve kulture sveta (ovde se čak nalazi i prodavnica sa srpskim specijalitetima). Vožnju ćete prekidati samo da obiđete pijacu, radnje sa sirevima i pekare u kojima ćete pokupiti topli baget. Program dalje podrazumeva laganu vožnju do obale reke i piknik na suncu.


Bukirajte ako: ste već videli sve turističke atrakcije i željni ste da upoznate i neke druge delove Pariza. Dobićete sjajan uvid u arondisman koji u sebi spaja kontraste, to je svejevrsni melting pot koji će vas neće ostaviti ravnodušnim!

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor