Najbolje destinacije na svetu – ako putujete sami

  28.02.2024.
  RECOMMENDED

  Želite da putujete sami, ali mislite da vaše okruženje neže gledati blagonaklono na to? Ne brinite, iako to nije bilo tako davno, samostalna putovanja više ne evociraju slike Julije Roberts dok jede u Italiji, moli se u Indiji i zaljubljuje na Baliju (u filmu Eat, Pray, Love) ili na Dianu Lane dok vuče svoj kofer ka vili u Toskani (film Pod suncem Toskane). Ove filmske slike, definitivno idealizovane do maksimuma, trebalo bi da reprezentuju žene koje nakon nekih prelomnih trenutaka u životu kreću u avanturu, ali danas, singl putovanja odavno više nisu predmet podsmeha (ili zabrinutosti) u društvu, već je odluka da putujete sami postala prilično uobičajena.

  Kad putujete sami, to nekako obećava potpunu autonomiju: fleksibilno vreme, slobodu u odabiru mesta koja ćete posetiti, uzbudljive prilike da proživite i neka neverovatna iskustva koja se jednostavno ne mogu doživeti u grupi ili u paru. Možda želite da obeležite važan životni trenutak (to ne mora da bude rastanak sa voljenom osobom ili razvod, može biti i rođendan, uspeh na poslu, usvajanje neke navike), možda želite da ponovo uspostavite vezu sa svojim unutrašnjim bićem dok ste negde van svog uobičajenog eksterijera, okruženi lepotom.

  Bez obzira na motivaciju, ako ste rešili da putujete sami, postoji idealno singl putovanje za svaki životni trenutak.

  sami putovanje eat pray love

  Kada sami birate odredište, važno je da uzmete u obzir nekoliko stvari, počevši od toga da li želite da organizujete sopstveni itinerer ili da prepustite to agenciji (obe opcije imaju svoje prednosti i mane). Zatim, preporučljivo je izabrati mesto sa čvrstom mrežom lokalnih vodiča – mogu da vam pokažu mesta na kojima izlaze lokalci, da vam preporuče lokalnu hranu i nauče vas o lokalnim običajima, na primer, te istražiti postoji li jednostavan sistem transporta – sa vozovima, trajektima i autobusima, posebno ako niste sigurni u iznajmljivanje automobila.

  Ako putujete sami, definitivno bi trebalo da date prednost zemljama koje se naširoko smatraju gostoljubivim – postoji mnogo različitih kultura koje su sjajne za samostalna putovanje jer vole da dočekaju posetioce u svojoj zemlji i zajednici. Ako uzmemo u obzir sve navedeno, pred nama je lista najboljih mesta za singl putovanja u 2024.

  WELLNESS NA TAJLANDU

  Odmorite se na nekom od tajlandskih zaliva ili na bujnom ostrvu Koh Samui. Karakteristično po svojim tropskim džunglama, skrivenim vodopadima i netaknutim plažama, ova destinacija predstavlja gozbu za sva čula. Tu su i brojni wellness centri (primer: Kamalaya Wellness Sanctuary & Holistic Spa), koji je nedavno razvio program za pospešivanje ženskog zdravlja i blagostanja u svim fazama života – od onih kroz koje prolaze mlade devojke do menopauze.

  Putnicama koji sami krenu na dug put, pomenuti holistički centar nudi plan vođen timom naturopata, lekara tradicionalne kineske medicine, masera i mentora meditacije – što je idealno ako putujete sami. Napunićete baterije i promeniti energiju za samo nekoliko dana, zahvaljujući najboljim tretmanima – ajurvedskim masažama ili tretmanima akupresure lica, a sve to uz savršeni rajski pejzaž.

  putujete sami tajland

  GASTRO PONUDA JAPANA

  Poznat po mnogim drugim atrakcijama, Japan je zapravo raj za one koji putuju sami, a žele da prošire svoje kulinarsko iskustvo. U gradovima poput Tokija i Kjota, prilično je uobičajeno da ljudi jedu solo, a osim kuhinje, Japan je poznat po gostoljubivosti svojih stanovnika, što je ključno za pozitivno iskustvo samovanja.

  Duboki osećaj zahvalnosti i međusobne odgovornosti oblikuje svakodnevni život u Japanu, što čini da se posetioci, posebno oni koji dolaze ovde sami, osećaju sigurno, maženo i paženo. Budući da je zemlju vrlo lako obići (javni prevoz je bez premca), definitivno treba birati manje poznate destinacije na svojoj karti, kao što su Hokaido, Nara, Niko, Kobe, Kanazava, Jamaguchi i južna ostrva.

  sami putovanje japan tokio


  CEREMONIJE ISCELJENJA U MEKSIKU

  Poluostrvo Jukatan u Meksiku je riznica prirodnih čuda, izobilja, ali i drevne istorije. Region je poštovan zbog kulture Maja, a s tim u vezi je i „povlačenje“ koje nudi Chablé Yucatán – trenutno jedan od najpopularnijih rizorta u Meksiku. Program od četiri do šest noći uvodi putnike u putovanje samorazmišljanja sa iskustvima poput zvučne terapije, te privatne ceremonije sa duhovnim vođom i izleta do arheoloških ruševina. Objekat je skriven u srcu jukatanske džungle, na pola sata vožnje od Meride, što je idealno mesto za one koji žele da se odmore od rutine bez naglih avantura. Sami.

  putujete sami meksiko

  VOZOM KROZ PORTUGAL

  Efikasna mreža transporta u Portugalu, pomaže smanjenju mogućih briga koje se javljaju ako putujete sami, a vezane su za ransport. Portugal, kao relativno mala zemlja, ali lako prohodna, vrlo je primamljiva destinacija za solo avanture. Zavidne železničke rute u Portugalu eliminišu potrebu za iznajmljivanjem automobila, a za sam početak rute predlažemo start u Portu i putovanje vozom do Lisabona pre nego što se ukrcate na trajekt za Comportu i odmorite na plaži.

  Glavna železnička kompanija u zemlji je Combios de Portugal, a ruta Duero (koja ide od Porta do Pochina) smatra se najživopisnijom, zbog svojih privilegovanih pogleda na reku i dolinu. Rezervišite karte na sajtu Omio.

  putujete sami portugal

  SURFOVANJE NA KOSTARIKI

  Ako putujete sami i želite da doživite neko drugačije iskustvo – trebalo bi da probate da naučite neku novu veštinu, na primer – surfovanje. Ako želite da naučite da surfujete, nema ničeg boljeg od prestižnih talasa Kostarike, posebno onih oko poluostrva Papagayo. Gosti Four Seasons Resort Peninsula Papagayo, na primer, imaju na raspolaganju kurs surfovanja koji su specijalno, kao uslugu u ovom hotelu, razvili SurfX predavači među kojima su neki od najboljih surfera na svetu.

  Nakon dana provedenog u jahanju na talasima, uživajte u „wipeout masaži“ u hotelu, koja je izmišljena za bolove koje izaziva savladavanje daske.

  putujete sami kostarika

  Fotografije: Pinterest

  Saznaj više:
  Povezani članci: