Šta je financial self-care i kako da ga primenite?

  07.05.2024.
  RECOMMENDED

  U ovoj godini, prioritet nam je briga o sebi. Međuim to se ne odnosi samo na neku u vidu nege kože, brige o životnom prostoru ili zdrave ishrane. Finansije su veliki deo naše sigurnosti i obezbeđuju nam određene kvalitete u životu.

  Vrlo malo ljudi shvata je da je finansijska briga o sebi praksa koju moramo da uvedemo – i to možda jedna od najvažnijih briga. Dati vašim finansijskim ritualima i navikama potpunu transformaciju, na isti način kao što biste prolećno sredili svoj ormar da napravite mesta za novo.

  U redu je priznati da nemate sve pod kontrolom – posebno u ovom kapitalističkom društvu. Ali, preuzimanje kontrole nad svojim finansijama je ključno. I to je nešto što treba da započnete odmah. Ako već ne radite na tome, treba da preduzmete aktivne korake u pravom smeru, ma koliko mali bili.

  finansije

  Financial self-care:

  Budžetiranje je neophodno ukoliko želite da uštedite. Za sam početak eliminišete dugove. Nakon što se zadržite na pozitivnoj nuli, možete jedan mesec posvetiti time da normalno trošite ostatak novca, ali čuvajte račune. Nakon što se približi kraj meseca, skupite sve račune na jednom mestu i pogledajte na šta sve trošite novac. Nakon toga odredite prioritete i budite sikreni sa sobom. Šta je ono što vam nije uopšte trebalo? Finansije su energija, da, trebalo bi da trošite na mala zadovoljstva. Ali srazmerno svojim mogućnostima.

  Štedite za crne dane

  Budžetiranje i štednja idu ruku pod ruku. Znamo da zadržavanje svog teško zarađenog novca može biti teško, posebno nakon godina istih finansijskih rutina. Menjanjem vaših finansijskih navika i fokusiranjem na odricanja kako biste više štedeli, polako ćete moći da izgradite svoj bankovni saldo i približite se svojim finansijskim ciljevima. Finansije su takođe nešto bez čega možete ostati, a sama pomisao na to može izazvati anksioznost.

  Pronađite motivaciju

  Kada se osećate bezvoljno i neinspirisano, pronađite načine da se motivišete. Bilo da je to knjiga, epizoda podcasta, citat ili pesma, nešto što vas motiviše u pravom smeru može ponovo zapaliti iskru unutar vas i naterati vas da postavljate ciljeve i postižete prekretnice u vrlo kratkom roku. Na primer, Tilly Money podcast sadrži intervjue sa uspešnim ženama koje dele svoje priče i savete iz poslovanja i finansija. Pronađite svoj izvor motivacije i često ga posetite kako biste održali zamah koji gradite dok se približavate svojim ciljevima. Motivacija je veoma bitna, a finansije nisu same po sebi nešto sa čim smo svi upoznati do kraja.

  1bca4ff99161534a34fcd974952a89af

  Bilo da su u pitanju redovni računi, nagomilani dugovi ili neočekivani troškovi, svi imamo neki finansijski stres koji visi u našim životima. Zbog toga je veoma bitno da očuvate svoje zdravlje time što ćete voditi računa o svakom aspektu svog života, posebno o onom koji predstavlja neke od najećih stresora.

  Foto: Pinterest

  Saznaj više:
  Povezani članci: