Kako je „svakodnovno čišćenje“ uticalo na poboljšanje našeg mentalnog zdravlja?

  27.04.2024.
  RECOMMENDED

  Jedna od stvari koju mnogi zanemaruju, momenat u kom se svakodnevno brinemo kako o sebi tako i o svom životnom i radnom okruženju. Nekada deluje kao da jedno povlači drugo. Kada se ne osećamo dobro mentalno ili imamo određene poteškoće i naš prostor kao da odražava to naše stanje. Prestanemo da se staramo o urednosti našeg prostora, zanemarujemo sitnice, a nekada to ode i do te mere da ne možemo da prepoznamo svoje okruženje koje kao da pada u ptopuno drugi plan. Međutim, mi smo otkrili da je upravo momenat u kom, kada se osećamo loše i neispunjeno zbog stvari koje trenutno ne možemo da promenimo, najbitnije okrenuti se onome što možemo momentalno da poboljšamo. Kao što je recimo, uređenje i briga o sebi i prostoru.

  Ma koliko teško bilo, u momentima kada deluje da vam nije do uređivanja, sređivanja i brige o prostoru, upravo je to ono što smo otkrili da bi trebalo da uradite. A evo i pojedinačnih razloga zbog čega.

  465fd0e3db060e7f02fedbe1ba04876b
  d4e227674d6acbb0baaf1117f1ff597b

  Čišćenje i mentalno zdravlje, gde je veza?

  Smanjuje stres

  Čišćenje prostora može smanjiti osećaj nereda i haosa, što automatski smanjuje nivo stresa. Kada smo okruženi čistim i organizovanim prostorom, lakše se opuštamo i fokusiramo na „uređivanje“ ostalih segmenata u našem životu.

  Poboljšava koncentraciju

  Čišćenje zahteva fokusiranost na trenutni zadatak, što može poslužiti kao vrsta meditacije. Tokom čišćenja, um se oslobađa distrakcija i može se bolje koncentrisati, poboljšavajući sposobnost fokusiranja i produktivnosti. Ukoliko želite da odpustite određena osećanja i emocije kao što su bes, frustracija, najbolji način da to učinite može biti i kroz ovaj vid aktivnosti koja zahteva i fizičko i mentalno angažovanje.

  9f3155e0b0fdf1f27c7ebc5f2a22a35f

  Dobijate osećaj kontrole

  Redovno održavanje čistoće prostora daje nam osećaj kontrole nad okolinom. Ovaj osećaj kontrole može imati pozitivan uticaj na naše samopouzdanje i smanjiti osećaj bespomoćnosti ili anksioznosti. Ukoliko se nalazite u životnom razdoblju koje proiziskuje situacije koje deluju kao da ne možete da ih kontrolišete, definitivno da će vam čišćenje može pomoći da steknete osećaj kao da neke stvari ipak jesu u vašim rukama.

  Stvaranje pozitivnog okruženja

  Kada živimo u čistom prostoru, verovatnije je da ćemo se osećati pozitivno i srećno. Čist prostor može podstaći pozitivna osećanja i raspoloženje, dok nered može izazvati osećaj nelagode i stresa.

  Podstiče samodisciplinu

  Redovno održavanje čistoće zahteva disciplinu i doslednost, što su važne veštine za održavanje dobrog mentalnog zdravlja. Kroz čišćenje, možemo razvijati ove veštine i primenjivati ih u drugim aspektima života. Disciplina je veoma važna kada je reč o mentalnom zdravlju, ali nas uči i da u teškim životnim momentima ipak pokušamo da održimo minimalnu rutinu kao što je briga o prostoru.

  ciscenje

  Foto: Pinterest

  Saznaj više:
  Povezani članci: