A Life in Fashion: Otkrijte DNK stila Carolyn Bessette Kennedy

Knjiga A Carolyn Bessette Kennedy: A Life in Fashion, slavi njen trajni modni uticaj.
11.11.2023.
RECOMMENDED

Podrazumeva se da svaki modni influenser današnjice može da iskombinuje nekoliko odevnih komada i napravi trendi kombinaciju – trenutka, ali samo prave modne zverke napraviće nešto što će izdržati test vremena. Upravo takva je veličanstvena Carolyn Bessette Kennedy, a nova knjiga autorke Sunite Kumar Nair, A Carolyn Bessette Kennedy: A Life in Fashion, slavi trajni uticaj koji je ova modna ikona ostavila na modu i čiji stiil, iako nas je napustila pre 25 godina, i dalje kopiramo – posebno sada, u eri tihog luksuza.

Knjiga koju bismo preveli, ne bavi se njenim brakom sa moćnim Johnom F. Kennedyjem, niti avionskom nesrećom u kojoj su poginuli John, Carolyn i njena sestra 1999. godine, već ispituje nenametljivu eleganciju koja se prenosi kroz decenije i zahvaljujući kojoj je stil CBK i dalje uticajan.

– Carolyn je kreirala svoj izgled na tako jednostavan način, ali bez njene samouverenosti i unutrašnje snage, osećam da bi on bio ništa, kaže celebrity stilista Wayne Scott Lukas, prijatelj Bessette Kennedy iz njenih dana u Calvinu Kleinu, u knjizi. „Ona se oblačila iznutra prema spolja i to je ono što ju je činilo posebnom.“ 

Sa predgovorom Gabrijele Hearst, knjiga o CBK nudi razgovore sa dizajnerima, fotografima i ljudima koji su sarađivali sa Bessette, među kojima su Manolo Blahnik, Yohji Yamamoto, Tommy Hilfiger, Ann Demeulemeester i Steven Kolb. 

Rođena u White Plainsu, u Njujorku, CBK je ugavnom odrastala u Grinviču (Konektikat) da bi nakon što je završila Univerzitet u Bostonu i postala prodavac u Calvin Klein radnji u Chestnut Hill Mall-u u Newtonu (Masačusets) brzo napredovala – kada se udala, nakon pozicije diektorke za odnose s javnošću u glavnoj radnji u Njujorku, bila je direktorka produkcije revija.  

– To je ratna modna medalja koja vam se dodeljuje ako imate dobro oko, piše Nairova odajući da je ono što je CBK imala veština koja se retko stiče, već da se sa njom najčešće rađa. „Urođeno pozivanje na sve što je ukusno, bilo da je reč o odeći, umetnosti, enterijerima, fotografiji, književnosti ili muzici. ‘Okom’ se stvaraju kulturne asocijacije uma u kojima gradimo svoj vizualni svet dok odrastamo. Ne možete prevariti iskusnog stvaraoca ukusa – oni će znati da li znate, i to je ono što je Carolyn uvek imala.“ 

Carolyn Bessette Kennedy bila je savremeni odgovor na besmrtnu američku eleganciju svoje svekrve, Jacqueline Kennedy Onassis, kaže Michael Kors u knjizi. „Jednostavnost, elegancija i lakoća, to je ono što se spojilo u njenom osećaju za lepo.“

Držeći se prilično neutralne palete boja – sivih, crnih i belih tonova (deo knjige je posvećen njenom veštom korišćenju bež boje), minimalne šminke i malog broja dodataka, Bessette Kennedy je uspostavila prepoznatljiv stil devedesetih godina (kome se i danas klanjamo), stil po kojem se i sada izdvajaju kul Njujorčani, a koji uključuje stvari poput patika, kačketa i detalja u crvenoj boji, zadržavajući pritom gracioznost i eleganciju. 

Ako volite knjige o modi i dopada vam se stil CBK, knjigu o možete poručiti OVDE.

Saznaj više:
Povezani članci: