Ekskluzivno iz Londona: Sve što treba da znate o novoj gardi londonske modne scene

27.09.2023.
RECOMMENDED

Buro247 međunarodna urednica Lidia Ageeva otkriva sve što je uvidela tokom Londonske nedelje mode – koji su novi dizajneri čiji će rad uskoro da obori svet s nogu, koji su trendovi koje ne smete da zaobiđete i kakvu obuću ćemo uskoro juriti da kupimo.

Novo lice londonske mode

Diplomirao je sa Central Saint Martins univerziteta i ovogodišnji je finalista za LVMH nagradu, pa kada je organizovao debitantsku reviju Aaron Esh je znao da želi da pronađe posebnu lokaciju. Njegov izbor je bio šesti sprat Tate Modern Blavatnik zgrade. Ovom prilikom je svojoj kolekciji dodao i žensku odeću – drapirane haljine, bubble suknje i široke bluze su se savršeno uklopile sa njegovim bezvremeno elegantnim odevnim kombinacijama za muškarce. 

  • AaronEsh SS24 2 3 Look 5 scaled
  • AaronEsh SS24 2 3 Look 10 scaled
  • AaronEsh SS24 2 3 Look 11 scaled
  • AaronEsh SS24 2 3 Look 24 scaled
/ 4

,,Volim da dizajniram praktičnu odeću koja je elegantna ali i dinamična”, kaže dizajnerka Johanna Parv. Učesnica Fashion East programa (ikona modne industrije Lulu Kennedy vodi ovu inicijativu gde pažljivo selektuje tri talentovana dizajnera u nastajanju koji će zatim predstavljati svoje kolekcije na Londonskoj nedelji mode), Parv je poznata po multifunkcionalnim ženstvenim haljinama koji se zaista mogu nositi od jutra do mraka. 

Johanna Parv 13
Johanna Parv

Modna kuća Harri je preko noći postala Londonska senzacija nakon što je Sam Smith nosio Harri lateks odelo na naduvavanje za ovogodišnje BRIT nagrade (ovaj komad je trenutno izložen u okviru REBEL: 30 Years of London Fashion u Design muzeju). Iza ovog zabavnog brenda stoji dvadesetosmogodišnji dizajner, poreklom iz Indije, po imenu Harikrishnan Keezhathil Surendran Pillai. On je prikazao svoju SS24 kolekciju, inspirisanu skulpturom i pokretom, kao deo Newgen programa ove sezone.

23 9 15 HARRI BOH CHARLIE WHEELER 17
Harri

U fokusu: Obuća

Alfredo Piferi je bio zvezda ove Londonske nedelje mode. Ekstravagantnom modnom prezentacijom i plesnim takmičenjem u Sohou predstavio je svoje veganske odevne kombinacije u punom sjaju – veče za pamćenje! Malone Souliers je pripremila prelep događaj u Italijanskoj amabasadi kako bi prikazala vanvremenski ženstveni stil obuće koji potiče iz Italije. S druge strane, Ancuța Sarca je predstavila svoju viziju urbane obuće po osnovi upcycled stila – sandale napravljene od korišćenih kožnih sedišta automobila i ručno rađeni floralni motivi napravljeni od odbačenog materijala iz prethodnih kolekcija. Pored toga, neočekivana kolaboracija između dizajnerke Simone Rocha i Crocs, papuče obogaćene dizajnerkinim prepoznatljivim perlama i kristalima, je još jedan highlight u footwear segementu ove sezone koji će svi jedva dočekati da zgrabe sa police sledećeg proleća.

Piferi 17 09 23 FOH PRESENTATION Samira Eugster British Fashion Council 72dpi 8
Piferi 17 09 23 FOH PRESENTATION Samira Eugster British Fashion Council 72dpi 10
Malone Souliers

DSC07345 1
Ancuța Sarca

Up-and-coming trendovi

Flowers for Spring? Groundbreaking!

Cveće je bilo nezaobilazni detalj na Londonskim pistama. Raznobojno i artistično za Burberry, inspirisano pop kulturom za David Koma i apstraktno i poetično za Eudon Choi. Modna kuća Erdem je započela reviju sa izlaganjem predimenzioniranih kaputa, napravljeni u kolaboraciji sa Barbour i ukrašeni njegovim autorskim floralnim dezenima. Simone Rocha je doprinela cvetnoj atmosferi sa 3D ružama napravljenim od tkanine (unutar providnog šifon materijala je uplela i prave svetlo roze ruže). Frolov je isti cvet inkorporirao u svoje skulpturalne haljine i zlatne trench kapute. Susan Fang je obogatila sezonsku kolekciju sa smelim i futurustičnim naočarama za sunce ukrašene belim radama, dok je Edeline Lee dizajnirao trodimenzionalne forme u živopisnim plavim nijansama. 

LFW SS24 SimoneRocha BFC CrisFragkou 18
Simone Rocha
Edeline Lee Spring Summer 2024 c Eva K Salvi Look 18
Edeline Lee
Edeline Lee Spring Summer 2024 c Eva K Salvi Look 25

Something (Light) Blue

Svetlo plava boja može se izdvojiti kao boja sezone ako se vodimo revijama u Londonu. JW Anderson je prikazao drapirane haljine i puf topove u baby blue nijansi. Debitantska revijska kolekcija SVRC brenda istakla je pletivo u trompe l’oei stilu koja podseća na teksturu plavih farmerki. Alhuwalia predstavila je mekane bluze, haljine i topove od svile sa apstraktnim printovima koji podsećaju na plavo nebo. Tu su bili i Joanna Parv i Standing Ground koji su prikazali statement pastelno plave komade za svaki dan.

Fashion East Johanna Parv
Johanna Parv

Rock N Roll

Sledeće sezone ćemo se sigurno vraćati bajker jaknama – od klasičnih crnih modela kakve smo videli na revijima JW Andersona do sportskih kao što je predstavio David Koma (dizajner je rekao da je mlada Kraljica Elizabeta II bila njegova inspiracija, koja je u ranijim godinama vozila Royal Enfield 250 motor). Pored toga, Erdem je prikazao jarko zelene i teksas plave komade na pisti, dok je Simone Rocha predstavila kropovane jakne u srebrnim tonovima stilizovane sa belim pufnastim suknjama. Sve u svemu, sa bajker jaknom se ne može pogrešiti. 

LFW SS24 JWAnderson BFC CrisFragkou 6 1
JW Anderson
Saznaj više:
Povezani članci: