Geek chic i kako je ŠTREBERSKA moda postala vodeći mikrotrend godine

23.02.2024.
RECOMMENDED

Nerdy estetika deluje kao čista suprotnost u odnosu na trenutno stanju mode u svetu, u kojem je kolektiv opsednut praćenjem onim što se smatra aktuelnim trendom (mob wife estetika, na primer?). Geek chic estetika je zato duboko povezana sa supkulturama već decenijama i stereotipi o izgledu „štrebera“ su se drastično promenili od 50-ih i 90-ih godina.

Iako je lako ograničiti ideju o stereotipnom štreberu na nekog izopštenika iz društva, ovaj estetski smer je bio i način da žene izazovu tradicionalne pojmove o ženstvenosti. Za razliku od drugih trendova, u kojima je cilj da se projektuje slika određenog vrsta savršenstva, geek chic je o prihvatanju onoga što je suprotno mejnstrimu.

Kako prepoznati GEEK CHIC estetiku

Nerdy moda se prikazuje prvenstveno kroz specifične boje, tekstile i siluete. Možemo ih prepoznati kod luksuznih brendova poput Miu Miu, Chanel i Victoria Beckham, kao i kod up-and-coming brendova poput ShuShu/Tong, Hodakova i Markgong. Savremeno izdanje geek chic estetike je povezano sa usponom office siren trenda, inspirisana sofisticiranim modnim komadima.

Geek chic moda se na taj način poigrava sa idejama o seksualnosti sa komadima koji deluju pseudo-inteligentni. Markgong kolekcija za SS24 godine je pravi primer ovog trenda. Modeli su hodali pistom noseći kafu, odeću sa hemijskog čišćenja i ID kartice za kancelariju, uz korpo stajlinge koji su na granici između štreberskog i zavodljivog stila. To je samo još jedan pokazatelj koliko se definicija geek chic mode udaljila od prethodnih konotacija o dosadnim ljudima sa lošim ukusom.

Geek chic streberska moda 1
Geek chic streberska moda 3 1
Geek chic streberska moda 2
Markgong SS24

Na SS24 pistama, komadi inspirisani bibliotekarkama predstavljeni su u prigušenoj paleti crnih, belih, teget, sivih i smeđih boja. Što se tiče dezena, karirano, prugasto ili tačkasto bilo je sveprisutno. Kada je u pitanju tekstil, dizajneri su se hvatali za pragmatične materijale poput vune, kašmira i pamuka.

42afcfa90e02811bc7312e3b412ace1c
The Devil Wears Prada (2006)

Ovaj modni pravac, koji neprestano evoluira, čini ga idealnim primerom ciklične mode. U svetu u kojem se vrednost (od knjiga kojih čitamo do modnih trendova koje praktikujemo) određuje od strane moćnih insajdera, geek chic je jedan odgovor na to kako da povratimo našu individualnost.

Saznaj više:
Povezani članci: