Pretraga

10 stvari po kojima ćemo pamtiti (modnu) 2021. godinu

10 stvari po kojima ćemo pamtiti (modnu) 2021. godinu

Tekst: BURO.

Sastavili smo timeline godine koja je skoro pa iza nas uz pomoć komada koje smo nosili, onih koji su nam ulepšavali sumornu svakodnevicu, onih koje smo oživeli kao i onih od kojih se sada zvanično i opraštamo.

10 stvari po kojima ćemo pamtiti (modnu) 2021. godinu (фото 1)

1 #balengucci sako

U svetu u kome neka nova kolaboracija osvane svakog dana, ipak se nađe pokoja koja uprkos svemu uspe da nas iznenadi. Povodom obeležavanja svog 100. rođendana, Gucci se udružio (ili je bolje reći pozvao u ih goste?) sa Balenciagom, još jednim brendom Kering konglomerata. Bilo je dovoljno da ukomponuju svoje logotipe na istom komadu pa da naprave pometnju, ali kreativni direktori Alessandro Michele i Demna Gvasalia otišli su još dalje, smeštajući čuvene Balenciaga komade i siluete u fantastičan Gucci svet. Ono što je zanimljivo jeste činjenica da je italijanski brend zahtevao da se ovo ne nazove kolaboracijom, već svojevrsnim hakerskim projektom.

2 Crvena Balenciaga jakna (i u njoj Homer)

Demna je orkestrirao briljantan Balenciaga performans koji ustvari najviše podseća na društveni eksperiment, a najmanje na reviju. Bila je to "mala studija ljudskog ponašanja", možda i kritički osvrt na modu kakva ona danas jeste, fokusiraniju na neformalni deo sopstvenog folklora, poznate i fotkanje nego na samu reviju, odeću i kolekcije. 

10 stvari po kojima ćemo pamtiti (modnu) 2021. godinu (фото 2)

3 Tiffany & Co narukvica

Elsa Peretti, model i legendarna dizajnerka nakita, preminula je 18. marta u 80. godini života. Decenijama je sarađivala sa brendovima poput Tiffany & Co i upravo ona stoji iza nekih od njihovih najpoznatijih komada: privezaka, srca, koncepta ogrlica diamond by the yard, i naravno, skulpturalne narukvice koja prati anatomiju zgloba. Za pola veka od svog nastanka, ova narukvica nije izgubila na svojoj privlačnosti i važnosti, a upravo to je ono što čini jedan dizajn sjajnim.

4 No Posts Yet

Ne baš mali broj raznih brendova - od Bottega Venete pošetkom 2021. preko Balenziage pa sve do kineskog izdanja magazina Vogue - odlučio je da u toku godine u moru nepreglednih postova "ugasi svetlo". Makar figurativno. Strategija koja je svakako privukla pažnju i nekim većim igračima se isplatila. Bottega Veneta je bila globalni pionir strategije. Brend je još u januaru ugasio svoje naloge na Instagramu, Facebooku, čak i Twitteru, a pre svoje prve revije visoke mode u poslednje 53 godine, Balenciaga je takođe napravila čistac.

10 stvari po kojima ćemo pamtiti (modnu) 2021. godinu (фото 3)

5 Klompe

Tanka je linija između ljubavi i mržnje - da budemo precizniji, govorimo o povratku trenda drvenih klompi. Ovaj komad je izazvao pomešane reakcije i osećanja, a voleli ih ili mrzeli, ove godine niste mogli da ih ignorišete. Pogledajte Hermès kolekciju za proleće / leto 2022. i videćete da je svaki look upotpunjen upravo njima.

10 stvari po kojima ćemo pamtiti (modnu) 2021. godinu (фото 4)
10 stvari po kojima ćemo pamtiti (modnu) 2021. godinu (фото 5)

6 Leptir-mašna Albera Elbaza

Početkom 2021, pet godina od napuštanja Lanvina, Alber Elbaz vratio se modi svojim novim brendom, AZ Factory. Jasan dokaz da je dizajner još uvek imao puno energije i pregršt planova pa je samim tim i njegov odlazak bio još tužniji. Elbaz je preminuo 24. aprila 2021, a iako je prva kolekcija AZ Factory bila zapravo i poslednja, dala mu je priliku da ponovo progovori o vremenu, modi, pa i sebi. Nedelja mode u Parizu u oktobru zatvorena je revijom u njegovu čast na kojoj je četrdeset pet brendova napravilo svojevrstan omaž Elbazu. Najdirljivi momenat bio je izlazak Amber Vallette, obučene u odelo sa leptir mašnom, koja je prepoznatljivo klimnula glavom - isto kao što bi i Alber učinio svaki put.

10 stvari po kojima ćemo pamtiti (modnu) 2021. godinu (фото 6)
10 stvari po kojima ćemo pamtiti (modnu) 2021. godinu (фото 7)

7 Nensi Dojaka providna haljina 

Njena estetika obeležila je prošlu godinu i bukvalno i u prenesenom značenju. Ova mlada Albanka koja je diplomirala na prestižnoj Central Saint Martins školi u Londonu katapultirana u modnu stratosferu nakon što je jedan njen model obukla Bella Hadid na dodelu VMA nagrada prošle godine. A 2021. postala je dobitnica najveće šanse koju mladi dizajner može poželeti: LVMH nagrade koja će joj pružiti dosada najozbiljniju poslovnu priliku za rast. A simbolično? Pa, reč "transparentno" postala je jedan od navažnijih zahteva stavljenih pred modnu industriju kao takvu, zar ne?

10 stvari po kojima ćemo pamtiti (modnu) 2021. godinu (фото 8)

10 stvari po kojima ćemo pamtiti (modnu) 2021. godinu (фото 9)

8 Miu Miu kapa

Odgovorno tvrdimo da je "najfilmskija" od svih revija prošle godine zapravo bila Miu Miu revija za kolekciju jesen / zima 2021. održana u srcu Dolomita, u gradu Cortina d'Ampezzo, na 2000 metara nadmorske visine. Logično, prednjačili su komadi za zimske aktivnosti: ski odela, aktivni veš, jakne, kao i pletene kape, slične onima koje smo nekada nosili na klizanje, grudvanje i sankanje kad smo bili klinci. S dolaskom jeseni, više nismo mogli da pobegnemo od ovih kapa, a masovni proizvođači nezaustavljivo su pravili kopije tako da smo umorili od ovog komada i pre nego što je stigla prava zima. Pomalo šteta, priznaćete.

9 Off-White duks

28. novembra, u 41. godini, preminuo je Virgil Abloh, dizajner, DJ, vlasnik brenda Off-White i kreativni direktor LV muške linije. Sam Virgil je sebe opisivao kao stvaraoca, a njegova supermoć bila je u tome što je razumeo i obožavao mlađu generaciju. I dok su ostali razbijali glavu pitanjem kako da “kupe” generaciju Z, on je samo radio ono što je osećao. Kako je sam rekao: “Sve što je radim je za sedamnaestogodišnjeg mene.“ Danas, čak i u najudaljenijim krajevima sveta, možete pronaći tinejdžera u dukserici sa logotipom Off-White, doduše uglavnom lažnim. Od 2019. Virgil je vodio bitku sa rakom - retkim i veoma agresivni oblikom malignog tumora krvnih sudova - angiosarkomom.. Dizajner je radio do poslednjih dana svog života ne progovarajući o svojoj bolesti. Louis Vuitton je održao oproštajni show dva dana nakon njegove smrti pod nazivom “Virgil was here.”. Sam Virgil i njegove supruge tražili su da ne dođe do otkazivanja istog, bez obzira na sve.

10 stvari po kojima ćemo pamtiti (modnu) 2021. godinu (фото 10)
10 stvari po kojima ćemo pamtiti (modnu) 2021. godinu (фото 11)

10 Bottega Veneta odelo

Na mesto ovog odela može se realno staviti bilo koja stvar koju je za brend potpisao Daniel Lee, i to u takozvanoj Bottega zelenoj nijansi. U novembru smo saznali za odlazak dizajnera iz italijanskog brenda. Za isti je radio tri godine, sve vreme ga podmlađujući i dižući prodaju . Pouch, Cassette i Arco torbe, bajkerske čizme, čizme kvadratnog oblika - sve što je Lee takao pretvaralo se u mega hit. Nakon što je Daniel otišao, korporacija Kering je odlučila da ne zapošljava novog dizajnera, već izabere nekoga iz postojećeg tima i tako je Matthieu Blazy postao novi kreativni direktor.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor