Pretraga

2020. je godina u kojoj je televizija zamenila piste

2020. je godina u kojoj je televizija zamenila piste

Od "The Queen’s Gambit" do "The Crown" analiziramo serije koje su definisale stil 2020.

Tekst: Lauren Bravo


Iako je stisak kojim nas visoka moda drži u šaci polako slabio već neko vreme, 2020. će možda biti godina u kom smo ga se potpuno oslobodili. Odjednom nam raspored revija po celom svetu i "effortless street style" deluju nekako strano i daleko, čak i nevažno kad se uporede sa našim novim životnim navikama. Realno, živimo život u kom "effortless style" znači biranje između sive trenerke koju smo nosili juče ili ćebića koji nosimo u stilu marame za plažu.

Ovo ne znači da ove godine nismo imali nikakvih stilskih inspiracija. Jednostavno smo ih nalazili na drugim mestima. U lepoti maglovite zore. U bojama duge iscrtanim po pločniku. U suptilnim sivim tonovima dok mesimo testo sa kvascem... Ili, ok - na televiziji. Najviše na televiziji, da se sad ne lažemo.

U godini u kojoj je gledanje tv-a ili streaming platformi probilo sve rekorde, potpuno je logično da svoj modni fiks nađemo baš tu. To što se na malim ekranima samo ređaju ostvarenja sa ozbiljnim modnim agendama - od zvoncara i avijatorki iz serija "Gospođa Amerika" pa sve do neonskih pripijenih haljina i blejzera iz rijalitija "Selling Sunset" - svakako je samo pomoglo.

Uz tv kao neki oblik utehe, većina nas je uspela da pregura ovu godinu. Najbolja stvar kada se inspirišete televizijom? Umesto da nam sve diktira industrija koja želi da nas natera na besomučnu kupovinu, imamo punu slobodu da preskačemo trendove, biramo vintage iz bilo koje dekade i tražimo svoje modne srodne duše u kostimiranim dramama ili svetovima iz mašte. U velikom broju slučajeva, garderobu koja nas je inspirisala već negde i imamo. Sa tim u vidu, i za malu dodatnu dozu inspiracije, hajde da se osvrnemo na serije koje su definisale 2020.

"THE CROWN"

2020. je godina u kojoj je televizija zamenila piste (фото 1)

 

Ako smo se ove godine već bili navukli na Big Collar Energy, onda nas je departman kostima serije "The Crown" bukvalno gurnuo u ponor. Sada kada je njen duhoviti pulover sa crnom ovcom najprodavanija stvar na eBay-u, ponovo smo podlegli groznici zvanoj princeza Diana. 

 

 

A postoji Diana referenca za svakog. Da li ste fina stidljiva Diana sa kragnicom poput malog karnera i plišanom trakom? Zabavna Diana u žutim pantalonama na tregere ili na rolšuama? Kul mama Diana sa majicom upasanom u farmerke sa kaišom ili, možda, Diana u ogromnim duksevima i biciklističkim? Nikada do sada reč "legendarna" nije se toliko puta ponovila u kontekstu nečije garderobe. Da li će se i frizura isto tako vratiti na velika vrata - ostaje nam da vidimo.

 

"SLOM"

2020. je godina u kojoj je televizija zamenila piste (фото 2)

 

Gledati "Slom" znači uploviti u svet intrige, konfuzije, unutrašnje torture i sumnje. I pri tom ne mislim na radnju već na pokušaj da dokučim šta mislim o zelenom kaputu koji nosi Nicole Kidman. Da li je prelep? Ili grozan? Da li je od pliša ili su odrali celu postavu drugog dela filma "Gremlini"? Ček, stani, da li je to... kapuljača?

 

 

U bilo kom drugom kontekstu, pomislili bismo da taj kaput ustvari pokušava da nam uvali nakit od tirkiza na ćošku neke pijace - ali kao kamen-temeljac luks boemske garderobe koju nosi Grace, a koja puca od kožnih rukavica i kićanki, njegova bajkovita privlačnost nekako ima smisla. I dok ta posebna nijansa zelene možda ne pristaje baš svakom, fer je reći da u godini u kojoj su Birkenstock sandale i papuče ok za posao, ružnoća više nije dovoljan agument da nas od nečeg odbije.

 

"EMILY IN PARIS"

2020. je godina u kojoj je televizija zamenila piste (фото 3)

 

Da li sam mrzela seriju? Da. Da li od onda sve vreme nosim beretku na glavi? Opet, da. I dok je Emilyna garderoba od mini-kiltova, cvetnih kaputa, privezaka za torbu i bucket šešira nešto od čega boli glava i mnogo je više Eurotrash nego francuski je ne sais quois, Patricia Field je osmislila garderobu za apsolutni eskapizam u svet u kom su stiletto štikle za posao potpuno moguće isto kao i prekookeanska putovanja. Kad scenario postane i previše apsurdan, možemo i da utišamo seriju i gledamo lepe boje. Realno, ne možeš uglancati sr...e (pardon my French) ali ga možeš prekriti Dior monogramom.

 

"NORMAL PEOPLE"

2020. je godina u kojoj je televizija zamenila piste (фото 4)

 

Da, svi smo uzdisali za vintage haljinama i blejzerima koje u seriji nosi Marianne ali najdugotrajnije nasleđe serije je jedan dugi komad. Connellov lanac je brzo postao talisman koji predstavlja toliko stvari za kojima nismo ni znali da čeznemo. Mladost. Nada. Pozitivna muževnost. 

 

 

Zbunjeni muževi i momci širom planete će zbunjeno otvarati kutijice sa nakitom kada ove godine stignu Nova godina i Božić ali gorepomenuti lanac je mnoge od nas inspirisao da malo prokopamo i po sopstvenim kutijama za nakit. Preko džempera i polo-kragni ili dok proviruje ispod majice za fudbal, jednostavan lanac je aksesoar koji puno govori. Još samo kad bi ti divni idioti isto to bili u stanju.

 

"THE QUEEN'S GAMBIT"

2020. je godina u kojoj je televizija zamenila piste (фото 5)

 

Možda nećemo nikad do kraja skapirati pravila šaha ali strategija iza garderobe koju nosi Beth Harmon je lak(ša) za razumeti. Rolke, tregeri i mašne na bluzama uz sve samo ne suptilne asocijacije na monohromno oblačenje u stilu šahovske table. A kako priča prelazi iz pedesetih u šezdesete, detalji postaju razigraniji pa beretke, marame i ajlajner skreću pažnju - hvala bogu - sa uznemirujućeg prizora malog dečaka iz filma "Love Actually" u crnom kožnom trenč-kaputu. Malo upozorenje: samo napredni beauty igrači smeju da isprobavaju mikro-šiške. Konsultujte se sa prijateljima pre nego što bilo šta pokušate.

 

"SCHITT’S CREEK"

2020. je godina u kojoj je televizija zamenila piste (фото 6)

 

Jasno je da ne postoji bolji borac za glamurozne kombinacije upkos svemu što se dešava u životu, nego što je to Moira Rose, žena koja je do te mere alergična na casual odeću da ide na spavanje bukvalno u fraku. I to sa brošem. Nekon neumorno fabuloznih šest sezona lockdowna u motelu, ekipa iz serije "Schitt's Creek" mogla bi što šta da nas nauči o tome koliko je važno doterati se čak i kada nemaš gde da ideš. Lekcija prva? Skidaj tu trenerku, bébé.

 

"SISTER, SISTER"

2020. je godina u kojoj je televizija zamenila piste (фото 7)

 

Baš kad smo pomislili da smo iscrpli sve rezerve nostalgije, Netflix nam je servirao ovu seriju. Iako nam muzika nikada nije ni izašla iz podsvesti, bilo je potrebno dve i po decenije pa da modni koktel sa sredine devedesetih (sastavljen od kratkih topova, kariranih košulja i hekleraja) ponovo izgleda onako dobro kako nam se činio kad smo ga gledali prvi put kao deca nedeljom ujutro. Ali, bogami, izgleda moćno. Dodajte na to i činjenicu da su sestre obično usklađene sa garderobom i dobijate duplu dozu inspiracije. Da, razmišljamo da ponovo kupimo mekani šešir od teksasa. 

Ovaj članak prvobitno je objavljen na buro247.com

 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor

Ostavite komentar