Pretraga

8 najboljih t-shirt brendova iz regiona

8 najboljih t-shirt brendova iz regiona

Tekst: Jelena Karakaš

Jedan brzi eksperiment: koji modni komad najčešće nosite?
Ako u startu diskvalifikujemo farmerke (omiljeni džins toliko suvereno vlada, da je jedino bilo fer da ga se odreknemo u ovoj pitalici), da li bi to bila ona haljina koju ste otplatili kroz nekoliko plata? Šta, obukli ste je samo na jedno venčanje. OK, verujem. Je l to trenč o kome ste pročitali gomilu tekstova na temu "koje je to ultimativno modno ulaganje"? Malo sam se i postidela, jer verovatno snosim deo krivice za tu kupovinu, ali da, realno je nosiv desetak dana godišnje.
Zapravo, uverena sam da je većini odgovor na ovo pitanje: t-shirt!
Stara, dobra, udobna majica na kratke rukave. Sjajan je par farmerkama, voli se i sa suknjama, uz sako ulazi i u poslovnu arenu, a uz par detalja može komotno i u izlazak.
Možda sam malo i dosadna sama sebi kad ujutru posegnem za svojom omiljenom Yugochic, ali u sekundi odbacujem ideju da baš danas ponesem midi haljinu kad dodirnem mekani pamuk koji će sa mnom proživeti dugačak dan, dok će mi istovremeno doneti modne poene od strane stručnog slučajnog žirija prolaznika.
Zato danas sa vama delim svoje favorite iz regiona. Oni su zabavni, oni su neočekivani, oni su kul! I sasvim sigurno njihove kreacije će se uklopiti i u vašu svakodnevnicu.

YUGOCHICYugochic

Možda i najpoznatiji brend specijalizovan za majice u ovom deljenju, Yugochic se lako uselio u ormane i srca najpre zaposlenih u kreativnim industrijama, a zatim su ostali sledili taj primer. Deluje, kao da ne biste ni obrvu podigli ako biste videli vašu bankarku u toj beloj majici i strogom crnom sakou. Ipak, i uz neosporan uspeh kreativni tim ovog brenda ne spava na lovorikama, zimus su nas iznenadili kolaboracijom sa ZlaZla konceptom, a sada je tu novi model koji kombinuje latinicu i ćirilicu kroz igru fontovima i  poentira u Yugochic maniru.

JEBIGAJebiga

Iskreno? Možda bih spavala u ovoj majici i nikada je ne bih skunula. Jer, znate već ima dosta nekih tako "jebiga" dana. Rano jutro i pljusak, a vi bez kišobrana. Završite ceo projekat i sekund pre nego što kliknete na save, gasi se baterija laptopa. U kafiću zverate okolo i pogled pada pravo na bivšeg, sa veoma sadašnjom devojkom. Dopunite listu po želji. Ali svakoj situaciji je zajedničko, bilo da ćete malo šiznuti, ili ćete poljuljani zadržati nadtegnuti zen, na kraju ćete se svesti baš na to "jebi ga!". Život ide dalje, živi smo, tu smo i ajde sve će biti okej. Za manje hrabre tu je varijacija na temu u obliku platnenog cegera.


BUREKBurek

Naravno da smo svi imali istu ukusnu asocijaciju, ali Burek je zapravo naziv hrvatske muzičke kuće, a njihov flert sa majicama i duksevima sa tim ispisom naišao je na dobre reakcije. Dostupan je u zagrebačkom multistoreu Baraba. Print kombinuje jarke boje u svedenom fontu, i na prvi pogled je jasno da ćete obučeni "u burek" sigurno osvojiti mnoštvo osmeha po gradu.


VALENTINA I KARANFIL
Valentina i Karanfil

Još jedna kolekcija majica kao iskorak iz primarne delatnosti: Valentina i Karanfil je mesto koje je prodavnica fine čokolade (probajte kajsije u mlečnoj čokoladi) i sladak kafe na Dorćolu, ali takođe nude i majice. Nisu previše lutali pri dizajnu, majice krase jednostavni ispisi "čokolada" na raznim svetskim jezicima. Ako će vam se u burek majici svi smeškati, uz čokoladu možete da se nadate i pokojem zagrljaju.

UTORAKUtorak

Utorak je biro za propagandu iz Zagreba i njihovo polje delovanja jeste izrada reklama, ali povremeno organizuju i izložbe i pop-up kupovinu u njihovom studiju. Iz toga se izrodila ideja o kolekciji Srijeda majica koje, iako su zamišljene kao advent akcija, su nadživele period slavlja i na nekim zanimljivim ljudima počele da žive svoj život u gradovima širom regiona. Ova majica u sekundi će otkriti kom timu pripadate, da li ste štreber koji srijedu nosi isključivo sredom, ili ste buntovnik koji će namereno izabrati bilo koji drugi dan? Bilo kako bilo zabava je zagarantovana!

LOVERSLovers

A šta sa onim danima kada biste da zaobiđete humor i (samo)ironiju? Možda se osećate romantično, možda i baš onako seksi! Onda je vreme za Lovers, iza ovog mini brenda stoji arhitektkinja i fotografkinja Marija Strajnić. Sve je počelo kao serijal crteža 2011. godine kojima je Marija komunicirala sa tadašnjim dečkom. I posle raskida Marija je nastavila da svoje emocije beleži kroz ilustracije, a zatim da tako "zapisuje" i tuđe priče - svakom od crteža zajedničko je da su to dva stvorenja skroz ogoljena i da se na neki način odnose prema ovom drugom i samom sebi.

DISCIPLINADisciplina

Još jedna kolekcija majici koje ste sasvim sigurno već videli negde u gradu, ali možda niste bili sigurni o čemu se radi? O sasvim posebnoj kolaboraciji brenda Disciplina i Instagram umetnika @posthumanizam. Njihovi motivi su zabavni i provokativni i defnitivno podstiču na razmišljanje. Ponesite "skup ukus" na prsima i ponosno prošetajte kroz grad. Budite rebus o kome će ostali razmišljati!

DECHKOTZAR/BRAĆA BURAZERIBraća Burazeri

DechkoTzar je nastao kao serija majica za bend Red Zmaja 2001. godine, sa jednostavnom idejom da se u Srbiji pokrene pravi lokalni t-shirt brend. Nikola i Nenad Radojčić su tako postali rodonačelnici street fashion scene u kojoj ne postoji pretenzija ka masovnoj proizvodnji, već je akcenat na dizajnerskim rešenjima u limitiranim serijama. Iako postoje dugo, ne prestaju da oduševljavaju! Prošle godine njihova kolekcija "Reke" pokupila je nepodeljene simpatije javnosti (i dalje ih možete kupiti). A danas toplu preporuku osvajaju klasične Tzarica majice.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor