Pretraga

Fashion Recap: 10 modnih komada koji su obeležili 2022.

Fashion Recap: 10 modnih komada koji su obeležili 2022.

Tekst: BURO.

Godina se primiče kraju - da, iznenađeni smo koliko i vi - i u duhu retrospektiva pravimo listu modnih komada koji su je obeležili. Neke smo nosili, neke sanjali, iznenadili se njihovom povratku ali tu su i oni koje smo odlučili da ostavimo iza sebe u proteklih 365 dana.


01 

ALAÏA SRCE-TORBA

Lyst je imenovao Miu Miu brendom godine ali nismo sigurni da se sa tim potpuno slažemo kada se uzme u obzir povratak u život legendarnog brenda Alaïa koji kao da je dremao od smrti svog osnivača. Novi kreativni direktor Peter Mullier probudio ga je iz tog sna i ponovo stavio na naslovnice magazina, crveni tepih ali i u ormane stajliš insajdera celog sveta, a jedan od najpoželjnijih aksesoara jeste Le Cœur torba u obliku srca koja nam poručuje da bukvalno možemo da "nosimo svoje srce na rukavu".

Fashion Recap: 10 modnih komada koji su obeležili 2022. (фото 1)

02 

JW ANDERSON GOLUB-TORBA

Da, ovo je stvarno torba i otvara se ispod krila, a u nju staju kartica, ključevi, slušalice i ruž. Prvi put smo je videli na reviji za mušku JW Anderson kolekciju u januaru, zatim nam je ilustratorka Jenny Walton o njoj pevala bajke, pa se na kraju pojavila u ruci Carrie Bradshaw u novim epizodama serije "...I tek tako". Nismo znali šta o njoj da mislimo tad, nismo sigurni ni sad, ali svakako nam se urezala u pamćenje.

Fashion Recap: 10 modnih komada koji su obeležili 2022. (фото 2)

03  

BOTTEGA VENETA FARMERKE

Pominjali smo ih nebrojeno puta od kako smo ih prvi put videli na pisti. Naizgled jednostavne plave farmerke zapravo su kožne pantalone i postale su simbol novog kreativnog direktora brenda Mathieua Blazyja koji je ove godine predstavio svoj prvu Bottega Veneta kolekciju. Ovom kolekcijom praktično je vratio brend na fabrička podešavanja pošto je Bottega još od sedamdesetih bila simbol tihog luksuza, a kampanje iz sedamdesetih i osamdesetih uvek su bile koncentrisane na detalje - close up fotografije cipela ili torbi bez logoa uvek uz reči "When Your Own Initials Are Enough."

Fashion Recap: 10 modnih komada koji su obeležili 2022. (фото 3)

04 

 MIU MIU MINI SUKNJA

Neosporna kraljica Instagrama i modnih editorijala 2022. svakako je ova plisirana mini-suknja niskog struka. Ona ima i svoj nezvanični Instagram nalog posvećen njenim avanturama tokom protekle godine, a u vrlo kratkom roku celo tržište bilo je preplavljeno kopijama. Ipak, svaka akcija izaziva reakciju pa smo za jesen videli povratak maksi dužinama. Reklo bi se da je Miu Miu mini-suknja, zapravo, tvorac dva trenda ove godine. 

Fashion Recap: 10 modnih komada koji su obeležili 2022. (фото 4)

05  

DIESEL KAIŠ-SUKNJA

Paris Hilton je izjavila davne 2000. godine: "Suknje treba du budu dužine kao široki kaiš. Život je kratak. Rizikujte." Ovaj gospel po Paris je izgleda usvojio Glenn Martens iz Diesela pa smo dobili kaiš-suknju koja je bila predmet rasprava na TikToku (a i šire). Iako se nameće pitanje: čemu služi ovakva odeća, to nije sprečilo influensere i zvezde da ovu suknju ponesu, kako u editorijalima tako i u stvarnom životu (preko helanki i čarapa, ali i preko dužih suknji).

Fashion Recap: 10 modnih komada koji su obeležili 2022. (фото 5)

06 

valentino ROZE

Savršen momenat ali sada više ne možemo ni da vidimo boju koja je jednom revijom postala zaštitni znak brenda Valentino, a da nam malo ne pripadne muka. Radujemo se premijeri fima "Barbie" ali nam je sve skupa, dosta barbiecora i nadamo se da će ostati u 2022.

Fashion Recap: 10 modnih komada koji su obeležili 2022. (фото 6)

07 

BALENCIAGA MASKA

Ova maska je krasila Balenciaga kolekciju visoke mode i da, sve sa njom izgleda sjajno. U intervjuu za magazin "The New York Times Style", Demna je svoju strast prema maskama objasnio na sledeći način: "U poslednje vreme imam problemsa svojim odrazom u ogledalu." pa se odlučio da se fotografiše samo sa ovim aksesoarom. 

Fashion Recap: 10 modnih komada koji su obeležili 2022. (фото 7)

08 

BELA POTKOŠULJA - PRADA,      BOTTEGA VENETA, LOEWE I SVE DRUGE

Komad bez kog ne možemo da zamislimo leto - obična bela potkošulja - ove je godine odjednom posala ultra-moderna. Prva Bottega Veneta kolekcija koju je potpisao Mathieu Blazy otvorena je upravo njom, a bila je i noseći komad na reviji Prada, dok je Loewe verzija sa diskretnim monogramom svuda rasprodata u rekordnom roku.

Fashion Recap: 10 modnih komada koji su obeležili 2022. (фото 8)

09  

ISSEY MIYAKE PLISE

"Kad jednom otkrijete Issey Miyake, biće vam teško da nosite bilo šta drugo," reči su cenjenog modnog kritičara Angela Flaccaventoa. Mislio je na komade iz linije Pleats, Please brenda Issey Miyake, genijalne inovacije koju je osmislio japanski dizajner koji je umro ove godine. Njegov plise zauvek će ostati u našim srcima - praktično neuništivi modeli koji se ne gužvaju, a nenadmašno su udobni i stajliš.

Fashion Recap: 10 modnih komada koji su obeležili 2022. (фото 9)

10 

GUCCI PAPUČE SA KRZNOM

Da, da. Potpuno smo svesni činjenice da je ovaj model papuča pušten u prodaju pre čitavih sedam godina i to u prvoj Micheleovoj kolekciji za brend. Sada kada je otišao, savetujemo vam da još koji put pogledate njegovu poslednju reviju za Gucci (onu sa blizancima) na kojoj je prikazano čak 68 pari ovog modela. 

Fashion Recap: 10 modnih komada koji su obeležili 2022. (фото 10)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor