Pretraga

Ilustratorka Tijana Tripković o saradnji sa modnim dizajnerom Alberom Elbazom

Ilustratorka Tijana Tripković o saradnji sa modnim dizajnerom Alberom Elbazom

Tekst: BURO.

Ime Tijane Tripković je jedno od onih na ilustratorskoj sceni, koje uvek volimo da čujemo jer nas svaki novi rad oduševi budući da promoviše i podržava ženski glas onakav kakav zaista jeste, a ne kakav bi trebao da bude. Ako neko razume šta znači body-positivity u svom najizvornijem smislu, to je sasvim sigurno Tijana, i žene na njenim radovima su uvek bile ono što žene u svojoj suštini jesu. Slobodne, hrabre, iskrene, ponosne na ono što jesu, i na svoju različitost.

Ilustratorka Tijana Tripković o saradnji sa modnim dizajnerom Alberom Elbazom (фото 1)

Kako je modni svet počeo sve više da uključuje modele različitih godina, drugačijeg izgleda, oblika tela i ne samo XS veličine bilo je pitanje trenutka, kada će pored angažovanja različitih manekenki, modni svet i na ostalim planovima početi da osvešćuje body-positivity i ono što on zaista znači. Da konsultuje i angažuje one koji body-positivity čine prisutnim i trajnim, a diverzitet primetnim. Tako je, sasvim neočekivano i apsolutno genijalno, došlo do saradnje između domaće ilustratorke Tijane Tripković i legendarnog dizajnera Albera Elbaza na njegovoj haute couture kolekciji proleće/leto 2021 .

Ilustratorka Tijana Tripković o saradnji sa modnim dizajnerom Alberom Elbazom (фото 2)

Početkom 2020. smo sa Tijanom pričali o sećanjima na prethodnu godinu i planovima za sledeću, ali kako je ta sledeća godina bila 2020. svima je jasno da od starih planova nije ostalo mnogo. Mnogo toga se izmenilo, odložilo, međutim, kako to obično i biva, pojave se uvek neki novi, možda čak i mnogo bolji planovi, a ovaj je definitivno jedan od njih. Oduševljeni novim komadima i uopšte saradnjom jedva smo čekali da pitamo Tijanu kako je do saradnje uopšte došlo budući da pre ovoga nije imala kolaboracije sa dizajnerima i previše dodirnih tačaka sa modnim svetom, a pogotovo onim haute couture. “Sve je počelo u maju 2020. godine, kada u jeku karantina dobijam mejl od Petera Movina iz AZ Factoryija, da je, za svoj veliki povratak na scenu, dizajner Alber Elbaz zainteresovan za apliciranje ilustracija na svojoj novoj kolekciji, i pitanje da li bih ja pristala da doprinesem tome. Da li bih?!? (smeh) I eto tako je krenula saradnja. Radili smo na dve ilustracije, od kojih je jedna prošla u finalcut, u okviru kolekcije koja je nazvana SWITCHWARE”.

Ilustratorka Tijana Tripković o saradnji sa modnim dizajnerom Alberom Elbazom (фото 3)

U njegovoj novoj kolekciji, tačnije u digitalnoj prezentaciji “The Show Fashion” saznali smo da je cela ideja za kolekciju potekla iz Elbazovih razgovora sa realnim, “običnim” ženama, koje nisu manekenke, sa kojima je razgovarao o bolnim tačkama u vezi sa modom. Gotovo razočarano, Alber kaže da je gotovo svaka žena sa kojom je popričao na tu temu tokom proteklih godina, rekla da misli da ima problem sa kilažom da bi nosila ono što želi i da bi joj stajalo kako izgleda da “treba”. Zato je, za svoj veliki povratak na scenu Alber odlučio da napravi “magičnu haljinu” koja bi odgovarala svakoj ženi od XXS do 4XL veličine, stvarajući haljine u takvim krojevima, i od takvih materijala da “grle svaki oblik tela”, lepo padaju, i izgledaju kao napravljene baš za nju.

Ilustratorka Tijana Tripković o saradnji sa modnim dizajnerom Alberom Elbazom (фото 4)

Imajući na umu da Tijanine žene jesu baš te žene sa velikim Ž za koje mane ne postoje već je sve jedanko lepo, kvalitetno i vredno proslavljanja, pitali smo je da li je baš to ono što ju je dodatno privuklo projektu. “Komunikacija je trajala par meseci, ali je brif od početka bio blizak mom srcu: predstavljanje žena, sa jakim akcentom na body-positivity. Ideja je bila da predstavimo i tanke i punije žene, i svetle i tamne kože, sa svetlom i tamnom kosom, sa šminkom i bez nje, i sve to uz jarke i pozitivne boje jer je u pitanju slavlje diverzititeta! Insistirali su da ostanem verna svom stilu, i svom načinu ilustracije, i jedine izmene koje smo uneli su bile u pogledu boja u pozadini”.

Pored uzbuđenja koje je bilo prisutno tokom celog procesa, pitali smo je šta misli o celokupnom radu sada kada je sve gotovo a finalni komadi tu. “Meni je čitava ova kolaboracija bila zaista divno iskustvo u branši u kojoj nemam puno prethodnog iskustva - modi, a gospodin Elbaz i njegov tim su učinili da se zaista osećam prijatno tokom celog procesa. Već sama izrada ilustracije mi je pričinjavala zadovoljstvo ali kad sam videla finalni proizvod, tek onda mi se cela priča zaokružila, a ova kolekcija je premašila sva očekivanja koja sam i mogla imati.”

Za kraj, da li zna nešto o više o zvaničnom izlasku kolekcije: "Kolekcija SWITCHWARE zvanično u prodaju izlazi u martu ove godine. Tada ćemo moći  da vidimo celu kolekciju, a na Paris Fashion Week-u smo dobili samo sneak peak! Tako da, željno iščekujem to, jer mislim da je ideja genijalna - kako preći iz kućne atmosfere u poslovnu uz kombiovanje par komada odeće...".

Mislimo i mi, i jedva čekamo ne samo ovu kolekciju, nego i buduće Tijanine što radove, što saradnje.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor