Pretraga

Klisab: Upoznajte zagrebački modni dvojac koji nas je oduševio

Klisab: Upoznajte zagrebački modni dvojac koji nas je oduševio

Tekst: Manda Javorina

Foto: Filip Koludrović

Teško bih za ovaj zagrebački modni brend mogla reći da smo ga "tek otkrili" - već izvesno vreme se izdvaja u nepreglednoj ponudi (mog) Instagram feeda. U trenucima skrolovanja i preletanja, pogled mi se sve češće zaustavljao na vizualima za koji se ispostavlja da su njihovi i odlučila sam da je krajnje vreme da ih sama upoznam malo bolje. 

Brend Klisab osnovali su i vode modni dizajneri Tomislav Kliškinić i Marko Šabarić 2014. godine kada su svojom prvom zajedničkom kolekcijom i osvojili nagradu za najbolje mlade dizajnere na Fashion Incubatoru Croatia (samo prvu u nizu). Autentični i prepoznatljivi, brzo su se izdvojili na sceni, kako svojom estetikom tako i pristupom poslu i izradi, elementima koje ne razdvajaju. Kako se ispostavilo da sam ih kontaktirala baš za vreme poslednjih priprema za launch kampanje za proleće 2022. trenutak je bio savršen za intervju ali i ekskluzivno predstavljanje nove kolekcije.

Kampanja vizualima komunicira inkluzivnost koju svojom estetikom Klisab zastupa, otvorenost prema različitim modnim i društvenim identitetima. Kako bi slikovito preneli ovu poruku, u njenom centru su tri poznate osobe - Jelena Rozga, Tatjana Dragović i Gracija Filipović - žene snažnih i različitih karaktera i modnih stilova, ali vrlo bliske vrednostima brenda.

Klisab: Upoznajte zagrebački modni dvojac koji nas je oduševio (фото 1)
Klisab: Upoznajte zagrebački modni dvojac koji nas je oduševio (фото 2)

Gde pronalazite inspiraciju i motivaciju za nove projekte?

Od prve kolekcije, svaki Klisab proizvod i vizual nastao je iz naše osobne vizije onog što je lijepo i iz zanosa u onom što radimo. S jedne strane, Klisab je kao otisak našeg prsta s kojim se usporedno razvijamo. S druge, Klisab je univerzalna i otvorena ideja, estetika koju dijelimo s našim klijenticama i najbližim suradnicima. Inspiracija često dolazi upravo od njih. Njihove reakcije, osobne vizije i doprinosi nas nerijetko motiviraju i izmjeste iz predviđene putanje u rizik koji se, barem do sada, uvijek isplatio.

Inspiraciju nalazite i u načinu na koji ljudi nose vaše komade. Kako doživljavate tu spregu svog dizajna i tuđe interpretacije?

Bez da nam je to bila direktna namjera, Klisab se artikulirao kao brend koji uspješno nosi spektar generacijski i stilski različitih žena. To zapravo i ne začuđuje ako uočimo da je ishodište Klisab dizajna redovito klasika koju preinačujemo u suvremeno dizajnersko rješenje. Klisab sako, baloner, kaput ili torba zapravo su trans-sezonska i trans-trendovska investicija u bazne komade u garderobi. Kao takvi, iako prepoznatljivi, zahvalni su za kreiranje vlastitog modnog identiteta.

Dok dizajniramo odjeću, ne razmišljamo o osobi za kakvu kreiramo. Međutim, to ne znači da ignoriramo publiku. Jedan od dragocjenih kapitala brenda upravo su prisni odnosi koje njegujemo s klijenticama. Trenutci isprobavanja naše odjeće i povratne reakcije su nam indeks vjerojatno i snažniji nego što li smo svjesni. Kreiramo isključivo ono što nam se obojici sviđa, ali u trenutku kad kolekciju predstavimo, znamo da naš dizajn uzima neki svoj, autonomni put koji niti možemo niti želimo zajamčiti. Dapače, oduševljava nas kad vidimo Klisab dizajn nošen na nama potpuno neočekivan način.

Klisab: Upoznajte zagrebački modni dvojac koji nas je oduševio (фото 3)
Klisab: Upoznajte zagrebački modni dvojac koji nas je oduševio (фото 4)

Kako teče vaš kreativni proces?

Različit je svake sezone, nemamo fiksiran modus operandi. Ipak, za jedan proces se može reći da ga ponavljamo. Redovito neki, za nas prepoznatljivi element iz jedne kolekcije kao patchwork, oslikavanje ili tie dye, preuzimamo i razvijamo dalje u idućoj. Dizajniranje je, između ostalog, niz odluka, a rješenja koja smo u jednoj kolekciji odložili, u novoj ponovno uzimamo i nastavljamo istraživati. Zbog toga Klisab dizajn ostvaruje dojam kontinuiteta i čita se kao trans-trendovski, ne zastarijeva. Tu njegovu kvalitetu odražavamo i u prodajnoj strategiji. Klisab proizvodi nikada nisu na popustu, a produciramo ih bez viškova, u limitiranim edicijama koje definira potražnja.

Modna, i kreativna scena uopšte, na ovim prostorima nailazi na slične probleme. Koje smatrate najvećim i kako ih prevazilazite?

Nažalost ili na sreću, ne postoje postulati koji vam, ako ih slijedite, jamče uspjeh. Ta činjenica, kad ju prihvatite, zapravo otvara priliku da radite što i kako želite. Mi se ne možemo požaliti da nam nedostaje podrške, ni medijske ni od publike koja je zainteresirana za modu. O tome svjedoče i formalne nagrade struke koje smo do sada dobili. Takva podrška nije pravo svakog kreativnog i djelatnog subjekta, već dolazi kao rezultat predanog angažmana. Danas je direktan kupac dostupniji nego ikad prije, ali potrebno je da sami proizvedete potrebu za onim što nudite, da stvarate vlastito, a ne da osvajate postojeće tržište. Ono što se u našem slučaju pokazalo prosperitetnim je ponuditi autentičan proizvod u koji vjerujemo i za čiju kvalitetu jamčimo najprije mi sami. Izgovaranje na nezahvalno tržišno ili institucionalno okruženje također nam se ne čini produktivnim. Klisab je stvoren iz višegodišnjeg predanog rada i uz niz odricanja. Moda je fotogeničan, ali u realnosti zamoran poziv i dok mnogi prema njoj osjećaju strast, nisu svi spremni u njega uložiti potrebnu energiju.

Klisab: Upoznajte zagrebački modni dvojac koji nas je oduševio (фото 5)
Klisab: Upoznajte zagrebački modni dvojac koji nas je oduševio (фото 6)
Klisab: Upoznajte zagrebački modni dvojac koji nas je oduševio (фото 7)

Šta za vas znači uspeh i kako vam je pošao za rukom?

Još uvijek ne bismo za sebe rekli da smo uspješni, prije da uspijevamo. Zadovoljni smo dosadašnjim ostvarenjem, ali uspjeh ćemo vjerujemo jasnije osjetiti kada postignemo dobar balans privatnog i poslovnog. Do sada je svaki rezultat postignut jer smo obojica postavili brend kao neupitni prioritet kojem smo se intenzivno posvetili.

Imate veoma jasno definisan stil. Odakle uvek polazite kada radite na novoj kolekciji?

Od potrebe da materijaliziramo ideju koja se česti rodi u neobaveznom misaonom procesu. Stil na koji upućujete pak dolazi iz nekog unutarnjeg osjetila, kompasa koji nam precizno pokazuje smjer otkad smo ga naučili slušati. Naša estetika nam se još uvijek opire jasnoj ili barem sažetoj verbalizaciji, ali primjećujemo da je naši najbliži suradnici jasno prepoznaju. Relativno lako dolazimo do njezine transmisije u druge medije, u fotografiju, scenografiju, grafičko oblikovanje, u tekst. To nam se potvrđuje kad od suradnika čujemo nešto u stilu «To je tako Klisab!».

Kako zadržati autentičnost u vremenu u kom se, izgleda, svi trude da liče jedni na druge ili vijaju sledeći it-komad?

Ono što je za nas danas moderno, pa i luksuzno, jest upravo iskrenost, povjerenje u vlastiti osjećaj za lijepo i hrabrost da slijediš sve što u tebi izaziva radost. Moda danas je u tom smislu slobodnija nego ikada prije. Uopće, stremiti tome da budeš ili nudiš nešto pošto-poto novo čini nam se kao vrijednost koju je pregazilo vrijeme. Upoznati, zavoljeti sebe i dopustiti si da to sebe izraziš kroz modu čini nam se kao proces koji je izgledno radostan u svakoj fazi. Ako je taj “ja” pritom sličan nekom “ja” lijevo i desno do tebe, ne vidimo ništa loše u tome, dokle god u njemu uživaš. Nije zbog toga ništa manje autentičan. Uostalom, u suštini svi smo vrlo slični, zar ne?

Klisab: Upoznajte zagrebački modni dvojac koji nas je oduševio (фото 8)
Klisab: Upoznajte zagrebački modni dvojac koji nas je oduševio (фото 9)

Da li mislite da i dalje postoji koncept “modne sezone” ili je zapravo prestao da postoji?

Govoriti možemo samo u okvirima vlastitog rada. On evoluira, ali nevezano o sezonama. Uzbuđuje nas istraživati dizajn koji s protokom vremena dobiva novu vrijednost, nasuprot dizajnu koji s vremenom vrijednost gubi. Gradimo estetiku koja stremi tome da traje dugo, što ne znači da je i uvijek ista.

Da li imate omiljeni komad iz nove kolekcije?

Bijeli sako s crnim prugama i sivo odijelo s bijelim konturama.

Kom se komadu uvek vraćate?

To su kaput, baloner i sako. Njih najviše uživamo stvarati, njihova forma nam omogućuje da najpotpunije izrazimo našu estetiku. Oni su okosnica gotovo svake Klisab kolekcije.

Kako provodite vreme kada ne radite? Šta vam je važno?

Tek učimo staviti fokus i na slobodno vrijeme. Brend je, sada se može reći, prošao fazu afirmacije i sazreo je trenutak da polako u tjedan uvodimo vrijeme u kojem ne radimo. Zapravo, to je podjednako važno i za sam posao, ne samo za nas osobno. Moda je ogledalo vremena kojem pripada i kao dizajneri neizbježno imamo potrebu ostvariti dijalog sa širim kontekstom u kojem stvaramo. Vrijeme u kojem čitamo, gledamo, slušamo ili mirujemo postaje gotovo jednako važno kao vrijeme u kojem se izražavamo. Za nas to vrijeme ispunjavaju jednostavne životne radosti - kuhanje, šetnje sa psom, dobre knjige i duge kave.

Da li imate svoje lajtmotive?

Možda ovaj – jednostavno, ne i obično.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor