Pretraga

Ona stoji iza najpopularnijih kreacija godine, evo o kome se radi

Tekst: BURO.

Foto: Press

Ime Nensi Dojaka polako postaje poznato svima. Prvo smo se kolektivno zaljubili u njene slojevite komade od laganih providnih materijala, zatim u blejzere i asimetriju kojom je opsednuta (a mogli bismo rećći i da je jedan od pionira trenda pripijenih silueta sa isečcima) Ako ste ikada voleli - a sigurni smo da jeste - Helmuta Langa iz devedesetih, onda je ovo brend za vas.

Ona stoji iza najpopularnijih kreacija godine, evo o kome se radi (фото 1)
Ona stoji iza najpopularnijih kreacija godine, evo o kome se radi (фото 2)
Ona stoji iza najpopularnijih kreacija godine, evo o kome se radi (фото 3)

I za vas i za devojke poput sestara Hadid. Moglo bi se čak i reći da je Dojaka katapultirana u modnu stratosferu nakon što je jedan njen model obukla upravo Bella na dodelu VMA nagrada prošle godine.

Nakon što je zatim Bella Hadid postovala Nensi Dojaka outfit na svoj Instagram, komadi su se gotovo odmah rasprodali. Nakon Instagram slave, polako stiže i priznanje industrije. Naime, ova mlada Albanka koja je diplomirala na prestižnoj Central Saint Martins školi u Londonu, najnovija je dobitnica najveće šanse koju mladi dizajner može poželeti: LVMH nagrade koja će joj pružiti dosada najozbiljniju poslovnu priliku za rast.

Ona stoji iza najpopularnijih kreacija godine, evo o kome se radi (фото 4)
Ona stoji iza najpopularnijih kreacija godine, evo o kome se radi (фото 5)
Ona stoji iza najpopularnijih kreacija godine, evo o kome se radi (фото 6)

Nensi Dojaka osnovala je svoj istoimeni brend 2017. godine dok je još uvek bila student na fakultetu London College of Fashion. Za vreme studija, stažirala je kod dizajnera kao što su Peter Pilotto i Fyodor Golan, a zatim je upisala master na Central Saint Martins na čijem kraju je izradila i kolekciju koja se sastojala od providnih slojevitih haljina na bretele sa sada već prepoznatljivim dekonstruisanim detaljima. E-commerce platforma Ssense je celu kolekciju gotovo odmah otkupila, stavila u prodaju i… Zvezda je rođena.

Ona stoji iza najpopularnijih kreacija godine, evo o kome se radi (фото 7)
Ona stoji iza najpopularnijih kreacija godine, evo o kome se radi (фото 8)
Ona stoji iza najpopularnijih kreacija godine, evo o kome se radi (фото 9)
Ona stoji iza najpopularnijih kreacija godine, evo o kome se radi (фото 10)

Kao svoje uzore Dojaka navodi Helmuta Langa, Ann Demeulemeester i Alessandroa Dell’acqua, a kao svoj cilj zacrtala je da “naslika novu sliku o ženama, da prikaže njihove obe strane: ranjivost ali i snagu koja ih karakteriše.” Rećićemo samo da joj odlično ide, njeni monohromatski bezvremenski ali potpuno posebni i prepoznatljivi komadi već se neko vreme nalaze na samom vrhu naše liste želja.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor