Pretraga

Ovo je sve što treba da znate o završenoj Nedelji visoke mode u Parizu

Ovo je sve što treba da znate o završenoj Nedelji visoke mode u Parizu

Tekst: Manda Javorina

Ok, možda ne baš sve. Nisam vam pripremila listu svakog brenda (iako ih nije bilo previše) i poslagala sve izlaske na pistu, trendove, najbolje detalje, najbolju šminku... Ja volim modu. Volim i visoku modu. Posebno prema visokoj modi sam nekad sentimentalna, a nekad osećam ogorčenost prema ljudima koji je svode na veštačku tvorevinu koja se drži na aparatima za disanje (čitaj: u obliku šljokica i samo na crvenom tepihu). Ako me pitate da li ona može ili, uopšte, treba da preživi u XXI veku moj odgovor je uvek: da. Ali pod uslovom da ima svrhu. Ne bih da paničim, ipak nam je u proteklih 12 meseci bilo dosta panike za tri života, ali nisam više sigurna da većina onih koji visoku modu prave znaju (ili osećaju) koja je to svrha. Možda je ova protekla Nedelja visoke mode samo kiks nastao zbog opšteg umora planete - moda će uvek biti odraz onoga kroz šta prolazimo - ali ako mene pitate, uz neke časne izuzetke (čitaj: na prvom mestu Schiaparelli), nivo energije je gotovo na poslovičnoj nuli. Prisetite se prošle i recite mi da nije bila jača. Ne možete.

"Visoka moda je san" jeste rečenica koju čujem jako često. 

Naravno da jeste. Ali ona nija samo san. Visoka moda nije umetnost performansa iako ima i njegove elemente. Sa druge strane, ona jeste i luksuz ali taj luksuz makar u teoriji treba da ima i ulogu predvodnika. Po energiji, po tehnici, po vremenu, po ideji. "Ideja predvodnica" nije xy po redu haljina puna ženstvenosti napravljena na sličan kalup. Ova sezona je, nakon godina zakuvavanja, kulminirala upravo tako: kao sezona sličnih kalupa. 

Na ovoj Nedelji visoke mode u Parizu, nisu se pojavili svi. Potpuno razumljivo kada se sve uzme u obzir isto kao i činjenica da je došlo do promena raznih planova. Lomila sam se nekoliko dana da li da pišem o svakom ponaosob, da li da pišem osvrt uopšte. Onda sam videla lavinu pohvala i ispraznih kovanja u zvezde na većini portala koje pratim, članke u kojima ako zamenite imena brendova i pokoji detalj vezan za samu odeću i/ili prezentaciju, ne možete biti sigurni da li su ih pisali ljudi ili veštačka inteligencija (poput članka koji je u septembru izašao na sajtu "The Guardian" i od kog mi je još uvek zaleđena krv u žilama). Očigledno kalupi nisu samo na pisti... Nadam se da ćemo ih do sledeće sezone razbiti. Bar jedan njihov deo.

dobri stari chanel

Ovo je sve što treba da znate o završenoj Nedelji visoke mode u Parizu (фото 1)
Ovo je sve što treba da znate o završenoj Nedelji visoke mode u Parizu (фото 11)

Lep je. Na Chanel uvek možete računati da će biti lep. Od kad je na njegovom čelu "čuvarka prestola" Virginie Viard ova činjenica se nije promenila (i hvala joj na tome). Na dan njen prve revije Bruno Pavlovsky, predsednik modnog sektora kuće Chanel, izjavio je da je pristup Virginie Viard: "... Isti ali drugačiji. Ona zna sve o Chanelu i spremna je da napiše novo poglavlje u istoriji brenda." Ovo se za sad nije do kraja desilo i još uvek čekamo da ga napiše dok se polako oslobađa Lagerfeldove senke. Na ovoj reviji je sve besprekorno izvedeno (iako nisam dotakla odeću svojom rukom), ona je koherentna i u duhu naše ideje o možda najlegendarnijem brendu na svetu, naša modno-emotivna stabilnost dok se svet okrenuo naopačke. Čule su se pritužbe da je jedina plus size manekenka na reviji "praktično pokrivena od glave do pete" ali realno, Jill Kortleve izgleda prelepo u celoj kombinaciji. Ali... Da li je činjenica da je nešto "prelepo" danas zaista i dovoljno?

christian dior (u epizodi bridgerton)

Ovo je sve što treba da znate o završenoj Nedelji visoke mode u Parizu (фото 12)
Ovo je sve što treba da znate o završenoj Nedelji visoke mode u Parizu (фото 13)
Ovo je sve što treba da znate o završenoj Nedelji visoke mode u Parizu (фото 26)

Ili je u pitanju "Razum i osećajnost"? Možda "Emma"? Ne znam. Besprekorna izvedba lišena svakog nagoveštaja vulgarnosti - čista moody romatnika. Želja za sublimiranom elegancijom koja, na žalost, previše asocira na kostim da bi svoj cilj do kraja dostigla. Maria Grazia Chiuri nije miljenica modne kritike ali je zato ozbiljna sila u prodaji, modni psiholog-vidovnjak, žena koja zaista pravi odeću za druge žene lišene pretenzija prema bilo čemu osim da se one same u njoj dobro osećaju i budu sebi lepe. Uglavnom joj to savršeno uspeva. A ovaj put? Ne mogu da se otmem utisku prelepih portreta iz druge decenije XIX veka koji su bajka za gledati ali se tu priča završava.

giambattista vali i povratak u budućnost

Ovo je sve što treba da znate o završenoj Nedelji visoke mode u Parizu (фото 35)
Ovo je sve što treba da znate o završenoj Nedelji visoke mode u Parizu (фото 36)

Retro linije osamdesetih i šezdesetih (pogotovo u beauty departmanu). Ok, nemoguće je ne voleti Vallija zato što je potpuno dosledan, najmanje luta i drži se svoje estetske filozofije. Sve je preterano ali ovi oblaci tkanina su kao neki izolovani DNK njegove duše. Pokazao nam ih je opet i time dokazao koliko mu zaista pripadaju. Bodovi za autentičnost (i kontrast svetloroze i crvene).

iris van herpen

Ovo je sve što treba da znate o završenoj Nedelji visoke mode u Parizu (фото 37)
Ovo je sve što treba da znate o završenoj Nedelji visoke mode u Parizu (фото 38)
Ovo je sve što treba da znate o završenoj Nedelji visoke mode u Parizu (фото 39)

Inovatorka ovaj put miruje tamo gde smo je ostavili kada smo je poslednji put videli. Realno, od Iris vremenom možemo da očekujemo jako mnogo: od 3D printinga i novih materijala pa sve do novih silueta. Ona je jedna od onih koja upravo visokoj modi može povratiti svrhu. Ipak, ova kolekcija je poput (opravdane) hibernacije. Standardna za holandsku dizajnerku i ništa više. Čekamo je u sledećem krugu za šest meseci.

schiaparelli pobednički krug (drugi put zaredom)

Ovo je sve što treba da znate o završenoj Nedelji visoke mode u Parizu (фото 40)
Ovo je sve što treba da znate o završenoj Nedelji visoke mode u Parizu (фото 41)
Ovo je sve što treba da znate o završenoj Nedelji visoke mode u Parizu (фото 42)
Ovo je sve što treba da znate o završenoj Nedelji visoke mode u Parizu (фото 43)

Energija, energija, energija! Daniel Roseberry je po drugi put apsolutni pobednik Nedelje mode u Parizu. On razume i voli (svoj) Schiaparelli do te mere da sam sigurna da Elsa odnekud gleda i tapše dlanovima u rukavicama sa našivenim noktićima. Konceptualno, simbolično, pomalo neprijatno (a kako drugačije opisati dekoraciju u obliku zlatnih zuba?) i potpuno inspirativno. Da li se iza njegovih maski krijemo ili nas iza njih čeka sloboda? To zavisi od nas samih. On nam je, jednostavno, sve simbole ženske snage pretočio u zlato i vratio nam ih nazad. Ako to nije ljubav, ne znam šta jeste.

valentino u izolaciji

Ovo je sve što treba da znate o završenoj Nedelji visoke mode u Parizu (фото 44)
Ovo je sve što treba da znate o završenoj Nedelji visoke mode u Parizu (фото 45)
Ovo je sve što treba da znate o završenoj Nedelji visoke mode u Parizu (фото 46)

Pier Paolo Piccioli je jedan od malobrojnih pravih kreatora visoke mode i svaki put nas ponovo začara svojom vizijom. Poslednja slika Stellae Tennant u mojoj svesti je upravo sa Valentino revije visoke mode inspirisane osamdesetim. Iako su uvek over the top u ideji i izvedbi, njegove kolekcije nikada nisu van vremena u kom se nalaze. Tako su se ovaj put na pisti (ok, znam da nije pista u pitanju ali dopustite mi da revije i dalje tako zovem) našle dekonstruisane siluete, opuštene linije čak i oversized pletiva (doduše u metalik izvedbi ili preko svilene večernje haljine). Siguran znak da je Piccioli i dalje tu u stvarnosti, on živi sa nama i svoju modu - ma koliko ona ludo luksuzna bila - od toga ne odvaja. Ova kolekcija je poput zagrljaja - ili bar haute couture verzije istog. Ne, nije revolucionarna ali, složićete se, sada nije ni trenutak za lomove već za osvešćenost onoga što živimo.

kim jones debi za fendi

Ovo je sve što treba da znate o završenoj Nedelji visoke mode u Parizu (фото 54)
Ovo je sve što treba da znate o završenoj Nedelji visoke mode u Parizu (фото 55)
Ovo je sve što treba da znate o završenoj Nedelji visoke mode u Parizu (фото 61)

Dok sam gledala svih osamnaest izlazaka (da li su neki jednostavno naprasno uklonjeni iz programa pred samu reviju?) širila sam oči u čudu. I dalje ih širim, a moje pitanje jeste samo "Ko je zaboga dopustio da se ovo desi!?" 

Ako je Kim Jones pogrešio - i ne interesuje me šta piše po drugim medijima, jeste grdno pogrešio - da li je moguće da na to niko nije odreagovao? Jones je, da stvari budu bizarnije, jedan od mojih omiljenih dizajnera i spremna sam sve "da mu oprostim". Ovo nisu rečenice besa nego neverice. Razbacano i razbucano, bez ikakve zajedničke linije osim sjajnih materijala i aksesoara na glavi koji u kombinaciji sa Marni frizurama circa 2013. čine da sve žene izgledaju kao na audiciji za film "Akvamen". Večernja haljina/sako koju kao da je sklepao nevešti student koji želi da bude avangarda ali ne zna šta to znači, krzno u letnjoj kolekciji (?!), Kate Moss koja poput neke podvodne Karmen sa ružom u grudima izgleda kao antiteza svega što inače predstavlja, neprepoznatljiva i zabrinjavajuća Demi Moore... Previše je stvari za nabrojati. Ja i dalje sanjam neka od Jonesovih odela za Dior Men ali njegov Fendi Haute Couture (i zar nije ranije bio fourrure) je stvar od koje su sačinjene moje noćne more. 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor