LONDON FASHION WEEK: Festival kreativnosti, zanatskih veština i mladih dizajnera

  18.06.2024.
  RECOMMENDED

  Ove godine obeležava se 40. godišnjica London Fashion Week-a, a tim povodom Britanski savet za modu (BFC) pretvorio je grad u masovnu proslavu mladih dizajnera, kao i kreativnosti i zanatskih veština koje stoje iza njih.

  Lidia Ageeva, modna dopisnica Buro. Global, izveštava iz Londona.

  london fw david beckham

  Svečanosti su počele uvodnim rečima bivše fudbalske zvezde i večite ikone stila – Davida Beckhama, predsednika ambasadora London Fashion Weeka. On je u petak ujutro otvorio modne proslave strastvenim govorom o dizajnerima sa sedištem u Londonu i njihovoj kreativnosti.

  Vikend je bio ispunjen intenzivnim panel diskusijama u Institutu savremene umetnosti o budućnosti industrije i uticaju afroameričke, južnoazijske i kvir zajednice na londonsku modnu scenu, ali i revijama na najneočekivanijim lokacijama (poput Wapping Power Station ili Švajcarske crkve), izložbama, prezentacijama u salonima u privatnom klubu Groucho, čitanjem memoara urednika Standarda, Dylana Jonesa, modnom kvizu, nedeljnim pečenjem i vođenom turom do najcenjenije lokacije britanske muške mode, Savile Row-a.

  Deseti jubilarni šou Charles Jeffrey Loverboy-a

  Za svoj deseti jubilarni šou, Charles Jeffrey Loverboy vratio se korenima i gradu koji je rodio njegov brend. Održan u dvorištu Somerset House-a, domu Jeffreyevog studija od 2016. godine, šou je bio oda omiljenoj temi britanskog dizajnera: ljubavi.

  006
  021

  Delikatne košulje, noćna odeća, strelice ljubavi i signature bejzbol kape sa Warholovim motivom banane bile su prisutne u kolekciji.

  051
  London Fashion Week – proslava za sva čula

  Tu je bila i saradnja sa brendom Converse i živi nastup hora Somerset House Studios. Finale šoua uključivalo je Beth Ditto koja je pevala hit Patti Smith „Gloria“ i ples sa Jeffreyevom ekipom sanjara.

  Beth Ditto 122

  Harri x Nemo

  Za svoj četvrti nastup, HARRI je pozvao svoje goste u Benjamin West Lecture Theatre, Kraljevske akademije umetnosti. Indijski umetnik i dizajner ne radi revije samo da bi pokazao odeću, već priprema kulturne trenutke, gurajući granice kreativnog mišljenja.

  Ovog puta je pozvao Nemoa, pobednika Eurosonga 2024, da izvede pobedničku pesmu „The Code“, obučen u besprekornu latex haute couture haljinu, koju je Harri zajedno sa svojim timom montirao 22 dana!

  Denzilpatrickova oda Londonu

  Svake sezone, kreativni duo koji stoji iza brenda Denzilpatrick, Daniel Gayle i James Bosley, slave raznolikost Londona, svih njegovih stanovnika i svega iza čega ovaj fabtastičan grad može da stane. Ni ovog puta nije bilo izuzetka. Revija je održana u Švajcarskoj crkvi (Swiss church) i i na njoj su predstavljene čuvene donkey jakne, stay-pressed pantalone i košulje, trenerke od delikatnih tkanina, jelly shoes, kao i niz printova inspirisanih Londonom. Sve stilizovano sa bakarnim instrumentima: trubama, trombonima i tubama.

  Denzilpatrick SS25 001
  Denzilpatrick SS25 024 1

  Quasimi podiže umetnost na novi nivo

  Održana u elektrani Wapping Power Station, prva revija Quasimija pod Hoor Al Qasimi, sestre osnivača brenda Khalida Al Qasimija koji je preminuo 2019. godine, biće upamćena po uzbudljivijim krojevima, nežnim kombinacijama boja, neočekivanoj saradnji sa priznatim umetnikom Kambuiom Olujimijem, jer je njegova uticajna serija radova „When Monuments Fall“ inspirisala umetnika, kao i upečatljivim nakitom od ručno duvanog stakla brenda Freya Douglas Ferguson.

  Qasimi SS25 010

  Qasimi SS25 002

  Qasimi SS25 029

  Di Petsa lansira mušku modu, venčanice i kupaće kostime

  “Eros in Pain” je naziv nove SS25 kolekcije Di Petsa, koja predstavlja ne samo elegantnu i seksi žensku odeću, već i mušku modu, kupaće kostime i venčanice – predstavljene prvi put, izgledajući spektakularno u svim nijansama bele.

  Koncipirana u signature wetlook tehnici, muška kolekcija obuhvata košulje, majice, pantalone i kupaće gaće. Za veseli venčani vikend i više!

  Craig Green se vraća

  Nakon dvogodišnje pauze, jedan od vodećih dizajnera muške modne scene, Crag Green, konačno se vratio. On je (neformalno) otvorio London Fashion Week u sredu ujutru sa vanrednom revijom u svom studiju koji se nalazi u Istočnom Londonu. Ispunjena referencama na njegove dečačke uspomene (razmišljajte o naivnom traktoru, vatrogasnom vozilu i cvetnim printovima), kompleksnom patchwork tehnikom i XXL verzijama kariranih marama, njegova SS25 kolekcija bila je refleksija kompleksnih odnosa između očeva i sinova i moćna stilska izjava.

  craig green spring summer 2025 london fashion week menswear runway 3

  Fotografije: Getty, Instagram

  Saznaj više:
  Povezani članci: