Sve nijanse Milano FW: Rekapitulacija najupečatljivijih revija

Glamur, sjaj, punk i romatika. Sumiramo utiske nakon završene Nedelje mode.
28.02.2024.
RECOMMENDED

Za nama je još jedna fashion smotra, i to u Milanu, prepuna intenzivnih senzacija koje će bez sumnje iznova  oblikovati predstojeće trendove.

Prada: Savremena romantizacija

Neprikosnoveni modni tandem Miuccia Prada i Raf Simons, poznati kao majka i otac modne industrije, predstavili su kolekciju luksuznih reinterpretacija klasičnih komada.

Posetioci revije u Pradinoj milanskoj rezidenciji, imali su prilike da dožive scenografiju inspirisanu prirodom. Fascinacija brenda Majkom Zemljom konstantno je prisutna u estetici brenda, a i ovog puta je zamenila standardne podove cvetnim vrtovima ispod staklene površine.

Kolekcija prevazilazi sadašnjost, oslanjajući se na prošlost i budućnost kako bi je redefinisala. Ove sezone Prada i Simons crpe inspiraciju iz avijacije i pomorskih praksi, osvežavajući radne uniforme autentičnom estetikom brenda. Kožni mantili i pastelne košulje upareni su sa ležernim pantalonama i kapetanskim kapama, dok su suknje sa podvrnutim rubovima kombinovane sa gornjim delovima u vibrantnim bojama. Ženstveni krojevi i dalje istrajavaju u silueti naglašenih ramena, dok su providne haljine i ukrasni detalji inspirisani teksturama latica. Sportski akcenti pojavljuju se na kožnim koledžicama, a tu su i elegantni šeširi ukrašeni sofisticiranim detaljima.

Diesel: Apokalipsa danas

Glenn Martens je predstavio Diesel kolekciju u svojoj prepoznatljivoj futurističkoj estetici. Posetioci širom sveta su bili pozvani da onlajn isprate reviju Dieselette, a hiljadu ljudi se prijavilo u roku od jednog minuta. Kreiran je digitalni prvi red koji je bio pozadina prezentacije. Pod jedinstvenom i nepokolebljivom vizijom Martensa, Diesel je konačno počeo da se povezuje sa univerzumom.

Martens je izoštrio poseban stil postapokaliptične vizije za Diesel, sa diskretnim slojem finesa i elegancije.

Dominirale su oversized parke od jagnjeće kože, cropped pantalone i brutalne čizme. Muškarci i žene su se užurbano smenjivali na sceni, u kaputima sa iznosenim efektom, šalovima i balaklavama.

Suština kolekcije bila je novi nivo konstrukcije umesto destrukcije, finoće skrojene iz traka. Martens je opet primenio i unapredio slojevitost materijala. Neki komadi u prvom delu revije su vešto imitirali fleke od znoja ispod pazuha i na grudima, što je učinilo tkaninu delimično prozirnom. Konačni efekat je bio delikatan, podsećajući na teksturu čipke.

Fendi: The Best of Kim Jones

Kim Jones-ov mandat u ženskoj Fendi modi obeležen je suzdržanošću, svedenošću, elegancijom, bezbrižnošću, sa akcentom na silueti. Možda previše oprezno, bez naglih pokreta i rizika, reklo bi se da je Jones preterano naglašavao svoju zrelost kao dizajnera. Prema kritikama ovo je do sada njegova najbolja kolekcija za Fendi.

Jones je strastveni arhivar i forenzički specijalista za istoriju mode. Kao takav, otkrio je skice Karla Lagerfelda koje su ga inspirisale i podsetile na London osamdesetih (njegovu omiljenu modnu epohu).

Sve bi to bila obična priča da kolekcija sama po sebi nije imala uverljiv i veoma jasan, lični stav. Čvrste linije zavodljivo su se pretapale u zaobljene oblike. Nakit Delfine Deletrez Fendi kombinovao je metal i drvo i taj stil je primarni uticaj na Jonesov pristup estetici brenda. Ovde je evociran iteracijama njenih opušteno prebačenih džempera sa autenticnim japanskim vajbom karakteristicnim za rane osmdesete.

Gucci: Sav taj glamur i sjaj

U italijanskoj modnoj kući, druga ženska kolekcija Sabata de Sarna presvučena je glamuroznim kristalima, svetlucavim šljokicama i luksuznom kožom.

Rosso ancora ton dizajnera primenjen je na kožnim mantilima, haljinama, torbama i čizmama preko kolena, dok je njegov prepoznatljiv svetlozeleni ton bojio formalne komplete. Nebesko plave, senf žute, svetle ružičaste i prigušene narandžaste nijanse doprinele su kaleidoskopskom efektu linije, dok su neutralni tonovi bili pokušaj da se umiri haotičnost.

Da li Peter Hawkings izlazi iz senke Tom Forda?

Svakako pokušava. Iskustvo koje je Hawkings stekao kao dizajner muške odeće za Forda iskristalisalo je njegov estetski izraz u kome dominiraju zlatna dugmad na mornarskim uniformama kao i precizno krojena trodelna odela. Ovu kolekciju je obogatio S&M motivima u vidu providnih kišnih mantila od lateksa, inspirisan arhetipom dominatriksa s jakim ramenima, preuzetim iz fetišističkog univerzuma fotografa Helmuta Newtona.

Kao i uvek s ovim brendom, žene su bile žene, a muškarci su delovali kao dečaci u tom poređenju.

Versace: Tihi bunt

Ova kolekcija ima buntovnički stav i dobro srce, rekla je Donatella Versace o jesenje/zimskoj liniji svoje modne kuće za 2024. godinu. U fazama podeljenim po boji i teksturi, Versace arhetipi preuzeli su snažne, formalne identitete.

Versace žena je dobra devojka sa divljom dušom, dodala je dizajnerka. Ona je pristojna ali seksi, nosi konzervativne košulje sa kragnom, sa akcentovanim ramenima.

Zajedno sa svojim ženskim pandanom, Versace muškarac krši pravila da bi stvorio nova.

Odeća preuzima kodove savremenog formalnog krojenja i rekonstruiše ih sečenjem, padom i detaljima. Kompleti, jakne i suknje, ukrašeni su upečatljivim šarama sa nezaobilaznim zlatnim dugmadima. Kolekcija je fokusirana na čiste linije i inovativne tkanine, dok šminka, paleta, krojevi i frizure vrište Punk is not dead.

MM6 Maison Margiela: Alternativna poslastica

Dok obožavaoci brenda sa nestrpljenjem iščekuju najavljenu kolaboraciju sa Supreme, MM6 Maison Margiela predstavlja svoju konceptualnu liniju pažljivo osmišljenih komada, koji obuhvataju opuštene i formalne modne kodekse.

Košulje sa oštrim ramenima uparene su sa uskim kožnim pantalonama, dok su strukturirani džemperi i krojene pantalone plasirale malo ležerniji vajb. Braon tonovi su dominirali, a kožni mantili su i ove sezone zadržali ovesized proporcije.

Sofisticirani kaputi upareni su sa ispranim farmerkama u različitim tonovima. Radne pantalone ukrašene su zipovima celom dužinom.

Klasično odelo bilo je poprskano kaleidoskopskim bojama, a sjajni, satenski materijali gradili su elegantnije siluete za večernje varijante. Uopšteno, linija je ponudila komade za najrazličitije prilike, iako je izrazito dominantan uticaj tehno kulture.

Bottega Veneta: Funkcionalna extravaganza

Matthieu Blazy je predstavio evoluirani modni manifest definisan uvećanim proporcijama, monohromatskom paternima, raznovrsnim identitetima i pernatim teksturama. Uz neutralnu paletu korišćene su jarke nijanse osnovnih boja. Materijali su imali raspon obuhvatajući tople vune i krute kože do razigranih resa i plisiranih mešavina pamuka.

Uspostavljen je savršen balans glamuroznih izdanja sa ipak nosivom strukturom krojenja statement komada: sakoa dvostrukog kopčanja, minimalističkih kožnih jakni, slojevitih mantila i kaputa.

Marni: Tabula rasa

U pećini nalik tunelu ispod milanske Stazione Centrale, Marni je predstavio kolekciju za jesen/zimu 2024. godine koja je bila oslobođena bilo kakvih slika ili referenci u procesu dizajna. Umesto toga, kreativni direktor Francesco Risso prekrio je svoj studio belim papirom kako bi on i njegov tim bili prisiljeni da iznova stvore sveži modni identitet ovog brenda.

Marni kolekciju uključuju konzervativne haljine sa trougaonim oblicima, oversized kaputi sa velikim reverima, džemperi sa naglašenim ramenima i pripijene rolke. Iscrtan crno-beli patern prekrio je jakne različitih dužina, a potom su na scenu stupile tamne kombinacije, poput haljina sa dubokim dekolteom u obliku slova V, kožnih blejzera i krznenih dodataka. Braon tonovi na formalnim odelima uveli su posetioce u pomalo haotičan deo kolekcije, sa diskretnim istrčavanjem u tigrasti print.

Saznaj više:
Povezani članci: