KATA VUKSANOVIĆ otkriva najbolje second hand i VINTAGE radnje u Beogradu

18.10.2023.
RECOMMENDED

Kata Vuksanović, influenserka extraordinaire, počela je ozbiljno da preispituje svoje potrošačke navike. Koliko često kupuje, šta kupuje, odakle i najbitnije od svega, zbog čega? U prelazu sa fast fashion kupovine na samosvesniji pristup potrošnji, postala je stručnjak za pronalaženje vintage blaga i stvaranje uređene „capsule“ kolekcije u svom ormaru.

Danas nas sprovodi kroz njene omiljene vintage i second hand radnje u Beogradu, zato zavrnite rukave i krenite u lov!

Vintage Beograd

Mesto gde ćete se zaljubiti u kupovinu vintidža – jeste Vintage Beograd. Biće veoma lako, jer vlasnik gaji ljubav prema ovoj garderobi ceo život. Nalazi se u samom centru Beograda, u podzemnom prolazu kod palate Albanija. Ovo mesto spaja sve stilove, epohe, dezene, materijale, basic i avangardu, svilu i PVC. Komadi su iz svih delova Evrope (i svaki komad ima svoju priču), a veliki deo je i privatna kolekcija. Izbor je podjednako dobar i za žene i za muškarce, i budite spremni da ćete biti usluženi na nivou: od šampanjca, preko rakije, do krempite. 

Emeline Store

Svakog ponedeljka na adresu Takovska 16, u second hand-u Emeline store stiže nova roba. I ovde zaista ima svega – i krema prošlogodišnje brze mode, i sportske opreme i odela za skijanje, i jakog vintidža. Ovde sam pronašla brendove kao što su Moschino, Dior, Zegna, Levi’s farmerke, The North Face i Jack Wolfskin jakne, a posebno je dobra roba za muškarce. Savet je biti redovan, jer lokacija u centru čini da nekada imamo manje sreće u lovu. 

Nosim se

Čumićevo Sokače bogato je kvalitetnim vintage blagom – NOSIM SE vintage shopom. U tri reči, ovde je izbor: jedinstveno, otkačeno i nesvakidašnje. Sanja bira svaki komad koji u shop uđe, od minđuše do kaputa, a neretko se ovde mogu pronaći i stvari za dom. Ovo je mesto gde se nalaze statement komadi, vanserijski kompleti, pažljivo birani materijali, boje i printovi.

Family Second Hand

Uvek sam za to da prvo sami „zavrnemo rukave” i krenemo u lov na dobar vintage. Lanac second hand shopova „Family” postoji na 12 lokacija u Srbiji, i vredi izaći iz centra Beograda i posetiti neku njihovu radnju. Roba dolazi iz Nemačke, a ukolilo se odlazak tempira na jutro kada stiže roba, jackpot! Većina mog ormara je baš odavde, i tu se pronalaze brendovi visoke mode – ali po mnogo (mnogo) nižim cenama. 

Pinkkla

Ljubitelji starog ex-Yu vintidža sigurno su već čuli i posetili Pinkllu, najmlađi i najslađi vintage shop u centru Beograda. Vlasnica Jelena bira svaki komad sa mnogo pažnje, i  ovde se nalaze izuzetni komadi iz prošlog veka: Mirjana Marić, Mura… Njen izbor su lepršavi, udobni materijali – svila, pamuk, vuna, lana, kašmir; kao i vanvremenski krojevi. Nemojte se iznenaditi ako ovde pronađete i cipele, tašne, ili šešir za ceo život. Adresa je Kralja Petra 80, a rade i nedeljom od 12-18h. Obavezna stanica svakoj turi po Dorćolu.
Saznaj više:
Povezani članci: