Filmsko platno Miće Popovića – pogledajte jedinstvenu izložbu u Jugoslovenskoj kinoteci

  22.11.2023.
  RECOMMENDED

  Povodom stogodišnjice rođenja jednog od najznačajnijih srpskih slikara od 23. novembra u Jugoslovenskoj kinoteci možete da pogledate multimedijalna izložbu Filmsko platno Miće Popovića.  

  Obiman i raznovrstan stvaralački opus Miodraga Miće Popovića (1923–1996) obuhvata i njegova dela u domaćoj kinematografiji, nastala između 1964. i 1970. godine. Filmovi Čovek iz hrastove šume (1964), Roj (1966), Hasanaginica (1967), Delije (1968), Burduš (1970) i Prirodna granica (1970), nekada klasifikovani u crni talas, zabranjivani ili na različite načine opstruisani u distribuciji, danas zauzimaju visoko mesto u istoriji srpskog filma. Reč je o ostvarenjima različite tematike koja se bave moralnim pitanjima, rafiniranom psihološkom studijom likova, a istovremeno poseduju visoko izraženu likovnu estetiku. 

  Autorka izložbe Filmsko platno Miće Popovića, Irine Кondić, kustos Jugoslovenske kinoteke, istakla je da izložba sadrži filmske materijale koji se čuvaju u Arhivu Jugoslovenske kinoteke i materijale koje je porodica Popović ustupila ovoj ustanovi. 

  – Svaki od pomenutih filmova predstavlja izložbenu celinu sa insertima, fotografijama, plakatima, kostimima, rukom pisanim scenarijima, skicama i crtežima. Publika će imati priliku da vidi Mićine kameo uloge, tj. pojavljivanje samog reditelja u nekim od filmova, što je bilo svojstveno i slavnom Alfredu Hičkoku. Svojevrstan omaž Mićinim filmovima, umetničke instalacije postavljene na različito teksturisanim materijalima, ukazuju na strukturalnu slojevitost njegovog slikarstva. Izložba, između ostalog, naglašava vezu između filmskog iskustva Miće Popovića i slikarstva prizora, pravca u njegovom slikarskom opusu, nastalog kao rezultat tog iskustva – rekla je Kondić. 

  Na otvaranju izložbe prisutnima će se obratiti reditelj Đorđe Кadijević, direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić, autorka izložbe Irina Кondić i Jovan Popović, sin Miće Popovića. 

  Program Filmski maraton, u okviru novembarskog repertoara Кinoteke, takođe je posvećen Miodragu Mići Popoviću. Od podneva do večeri 24. novembra u sali Makavejev u Uzun Mirkovoj 1, moći će da se vidi svih pet njegovih igranih filmova koje je snimio za svega nekoliko godina. Program otvara Čovek iz hrastove šume (1964), a slede Roj (1966), Hasanaginica (1967), Delije (1968) i Burduš (1970). 

  Saznaj više:
  Povezani članci: