IT’S FESTIVE TIME: Šta nas sve očekuje na Novogodišnjem marketu Čumić Design Districta

    13.12.2023.
    RECOMMENDED

    Kao glavni grad nekadašnje Jugoslavije, Beograd je i decenijama nosio titulu kulturne i umetničke prestonice regiona. Još uvreme između dva svetska rata, zenitizma i nadrealizma, preko medijale, najavangardnijeg umetničkog pokreta zajedničke države pa do kraja ’70-tih, posebno tokom ’80-tih godina prošlog veka, Beograd prolazi kroz kulturno-umetničku eksploziju javnih prostora koji su negovali duh avangarde i različitih vidova umetnosti. Nakon raspada zemlje, tranzicije i redefinisanja kulturnih institucija, pokreta i prostora, beogradski umetnički duh ostaje na talasu individualne incijative autora i njihovih sledbenika. 

    Paradoksalno, takva jedna incijativa koja povezuje modni dizajn, umetnost, muziku i književnost rodila se, na mestu koje predstavlja epitome prošlih vremena, a to je Čumićevo sokače. 

    120131101 129808798504394 8276343241178342924 n
    @jenneferphotography

    Nekadašnji tržni centar, danas Design District, sada okuplja mnoge modne dizajnerke i dizajnere, vintidž butike, knjižare, umetničke habove koji su okupirali prostor i napravili mesto razmene i susreta između autora i publike, umetnika i konzumenata umetnosti, dizajnera i njihovih pratilaca, modela i, u krajnoj instanci, kupaca.

    Radom i trudom autora okupljenih oko Design Districta oživljen je ovaj prostor, i to ne samo kao prodajno mesto novih, nezavisnih umetnika već i kao mesto umetničkih dešavanja i platformi za regionalnu saradnju, posebno sa hrvatskim, odnosno zagrebačkim dizajnerima i umetnicima. 

    Torbe Ljiljana Todorovic HEROI brend Srbija fotografisao Dusan Stevic fotograf
    Torbe Ljiljana Todorović, HEROI brend, Srbija. Foto: Dušan Stević

    Čumić Design District, uspehom iza koga stoji vredan, kreativan i kvalitetan rad umetnika i dizajnera, preuzima ulogu koju je imao beogradski Studentski kulturni centar već spomenutih zlatnih ’80-tih godina prošlog veka. Tadašnja omladina jedva je čekala da vidi gostovanja zagrebačkih umetnika u Beogradu i vice versa, ali tako je i sa dizajnerima u novom dobu. 

    Čumić Design District, od svog nastanka 2010. godine, svoju reputaciju i istoriju gradi na dešavanjima i saradnji. Svake godine organizuje se, sada već tradicionalna, novogodišnja tombola i market, pop up-ovi dizajnera iz drugih gradova i regiona bivše Jugoslavije. 

    Dana 16. decembra dešava se susret umetnika iz regiona na kome se može videte rad naših i stranih autora: 

    1. Cloth & Clay radnju vodi šest dizajnerki koje nude različite, ali komplementarne komade nakita, odeće i asesoara: Curly Lab izradjuje nakit i torbe od neočekivanih materijala i iznenađujucih formi. 

    Mokosha i Lejdi Tea izradjuju unikatnu odeću, za svaki dan udobnih formi i zanimljivih printova. 

    Sun Skirt kreira unikatne svečane suknje po meri, klasičnih formi.  Minja Tarle pravi rančeve i torbe savremenog dizajna, pročišćenih formi. Greška kreira odevne predmete svedenih formi sa ponekim i ponekad zabavnim predahom. 

    Cloth and Clay će ugostiti Heroi projekat, koji, vodjen idejom održivosti, obezbeđuje drugi život materijalima koji su odbačeni, izradjujuci torbe od vojnih satorskih materijala i Moe Estetiku koja kreira minimalisticke odevne komade. Istovremeno oni se bave se izradom kaputa, kosulja, jakni. 

    torba Jelena Kecic brend Yoke Sr
    Torba Jelena Kecić, brend Yoke

    2. Atippi je radnja koju odlikuje raznolikost stilova, pristupa dizajnu i materijala. Četiri dizajnerke garderobe i modnih dodataka – Fish&Chips, Tzaoluche, Scarlet i Modamia by Maja Radosavljević, malim serijama autentičnih komada spore mode, okupljaju dizajnere po principu korišćenja različitih materijala. 

    Među njima su Numenporcelain, Moria, Zbrka, Authentic Art i Wooden Bowie

    Atippi će ugostiti dve umetnice – Rukotvornicu, vajarku sa svojim nosivim skulpturama od metala i grafičarku, art terapeutkinju i edukatorku Tatjanu Trajković Art, sa svojim digitalnim grafikama. 

    3. IMI Concept Store nudi dizajnirane modne komade, ručno pravljen nakit i asesoare od kože sa potpisom dizajnerke Ivane Ristić. U radnji se mogu naći i unikatne kožne torbe dizajnera Miloša Sarića. 

    4. Criva, radnja koju vode dva brenda garderobe i nakita torbi – Curly Lab i Greška, sa posebnim zadovoljstvom ugostiće anaesKeramik – posude koje nastaju od zemlje. Svaka Anina posuda je  napravljena ručno uz korišćenje točka i metoda glazura. 

    Ana Savic anaesKeramik photos Ana Savic
    Ana Savić, anaesKeramik. Foto: Ana Savić

    5. Magdalena Klašnja, kostimografkinja i dizajnerka iz Beograda, pomaže da uživaju u udobnim i modernim koracima po Beogradu, Parizu i Njujorku. Magdalena će ugostiti venecuelansku arhitekticu Marianne Villalobos Emonet sa linijom savremenog nakita pod brendom Pamela Coromoto. 

    6. Nosimse – vintage radnja u kojoj su ručno i pažljivo izabrani predmeti za kuću, komadi garderobe, obuće i asesoara.  Nosimse će ugostiti ilustratorku koja radi pod nazivom Dobre brlje, kojima autorka komentariše i predstavlja svakodnevmi život. 

    7. STORE 32 nudi dizajnersku garderobu, nakit i modne dodatke četiri autorke – Marija Rajna Stanišić, Šnajder, MajMaj i Aleksandra Gočanin. Gosti će im biti Kokorosrce, brend iz Crne Gore, koji se bavi izradom dizajnerskih torbi, novčanika i garderobe od kože; Yoke, beogradski brend koji se bavi izradom sada već prepoznatljivih cegera od tila i plisea i Morel Craft brend, takođe iz Beograda, koji se bavi izradom pletenih modnih asesoara. 

    ilustracija Marija Kostic brend Dobre Brlje Sr
    Ilustracija Marija Kostić, brend Dobre brlje

    8. Okimi and Friends je concept store koji, pored Okimi brenda, koji izrađuje jednostavne modele prepoznatljive po bikolor motivu, nudi radove brendova Marinush, NeMar Knitting, Oposum, Agelast, Plima sport i Rename Jewelry. 

    Okimi and friends će ugostiti Anu Kovačević, freelance ilustratorku i dizajnerku iz Zagreba, koja svoje ilustracije prevodi u treću dimenziju u obliku objekata i mobila od papira i šper ploče. Ana dolazi pod imenom Ana Knows Best i donosi širok asortiman proizvoda ukomponovan sa ilustracijama. 

    9. Treći trg je organizacija za promociju poezije, književnosti, umetnosti i kulture čitanja. Njihov gost će biti Radni sto, izdavačka kuća.  

    Prstenje Sanja Tomasevic brend Rukotvornica Srbija fotografisala Sanja Tomasevic 1
    Prstenje Sanja Tomašević, brend Rukotvornica Srbija. Foto: Sanja Tomašević

    10. SestreS – sestre Ivana i Jelena Stevančević, čiji se rad zasniva uglavnom na ručnom radu, koji ne može biti multiplikovan, tako da modeli ostaju unikati. Zajedno sa brendom Iva Shi, vode ovu zanimljivu radnju. Rančeve i torbe brenda Oboyi nalaze se u njihovoj radnji. 

    11. ReDesign21 je radnja gde se mogu videti radovi šest dizajnera nakita. Njima je zajednički odnos prema reciklaži, a materijali koje koriste u izradi, kreću se od srebra, čelika, drveta, kože, kartona. Nakit koji izrađuju Miho, KETZ, Biljana Novogradić, MARLLA, Vedrana Petrovska i Boško Petrović zadovoljava široku paletu ukusa većine posetilaca. 

    12. Atelje Alternativa vodi dizajnerka Danijela Glišić, koja dugo postoji i radi na beogradskoj sceni. 

    Saznaj više:
    Povezani članci: