Otvaranje izložbe „Glasovi u kući“ umetnika Miša Filipovca

31.10.2023.
RECOMMENDED

Glasovi u kući je zbirka radova nastala u poslednjem opusu stvaranja umetnika Miša Filipovca, koja nas vodi kroz intrigantan svet jelena istražujući njihovo prirodno stanište, ali i imaginaciju hibridnog konteksta. 

Ovu seriju radova treba posmatrati zapravo kao priču o čoveku, ispričanu ali nedorečenu, gde se narator kao subjekt presvlači u životinju i to porcelansku. Domen nedokučenih razmišljanja i dalje jesu lična preispitivanja, baš kao i u knjizi istoimenog naslova američke književnice Perl Bak na koju se umetnik u svom radu slobodno može pozvati, intuitivno pišući odnosno slikajući prizore poput masovnih seoba sa sela u grad, narušene ekologije, međuljudskih odnosa i istrebljenja slabijeg, do praskozorja fantastičnih odnosa flore i faune. 

4 In the Afternoon 2023. akril na platnu 30x30cm
In the Afternoon, 2023 (akril na platnu, 30x30cm)

Crtački zapisi uhvatili su esenciju ovih elegantnih stvorenja, istražujući u prikazanim nizovima njihovu snagu i harmoniju sa prirodom. Ovaj segment izložbe pruža dubok uvid u divljinu šume i njenog najradije viđenog stanovnika jelena. Mišo Filipovac se ne libi da oda šta je za mnoge američki san, definicija slobode i uspešnosti. 

Izložba se otvara 1. novembra u Galeriji Atrijum Biblioteke grada Beograda i trajaće do 15. novembra.

Saznaj više:
Povezani članci: