Nan Goldin: Da li je ovo njena poslednja IZLOŽBA?

30.10.2023.
RECOMMENDED

 „This Will Not End Well” je naziv retrospektivne izložbe fotografkinje Nan Goldin koji se trenutno prikazuje u Amsterdamu u Stedelijk muzeju. Sa punih sedamdeset godina, Goldin je za ovu turu retrospektivne izložbe čak izjavila da je možda u pitanju njena poslednja izložba u karijeri.  „Ne znam koliko mi je još godina ostalo na ovoj planeti”, rekla je u intervjuu za Dazed. Njene fotografije i video radovi su širem društvu predstavili život na marginama, svakodnevnica onih koji žive izvan tradicionalne norme.

Nan Goldin fotografija
The queens on stage: Toon, Yogo and So, Bangkok (1992)

Njena potreba za dokumentacijom proizašla je iz želje da sačuva one koji su joj najbliži, nakon što joj je rođena sestra izvršila samoubistvo posle borbe sa depresijom. Međutim, kao što je i sama primetila, njene fotografije su vremenom postale svedočenje o gubitku. Serija fotografja „I’ll Be Your Mirror” dokumentovala je epidemiju HIV-a, preusmerivši njen rad ka polju aktivizma. Čak je bila kustoskinja prve izložbe posvećena HIV-u u Njujorku 1989. godine pod imenom „Witnesses: Against Our Vanishing”. Njen najpoznatiji serijal „The Ballad of Sexual Dependency” (1979-1986) sadržava više od 700 fotografija najbližih prijatelja, njenih subjekata, predstavljajući realnu sliku o njenoj generaciji, surovu i bez ulepšavanja.

f54ccec3c3012e294c3f2ebdee9aaecd
e0c84217f077b1594961145aa61a7ade

Greer modeling jewelry NYC 1985 copy
Jimmy Paulette on Davids bike NYC 1991 copy

Odvažne, njene fotografije upotrebljavaju vizuelno da zavedu gledaoca i nateraju ga da pogleda u ogledalo – u najintimniji deo naših života, onaj koji često namenski krijemo od kamere.

Saznaj više:
Povezani članci: