Merlinki odata počast skulpturom „Broj 43”

20.10.2023.
RECOMMENDED

Dvadeset godina od ubistva Vjerana Miladinovića Merlinke u Beogradu je postavljena dirljiva skulptura posvećena našoj prvoj javno deklarisanoj trans osobi, glumcu i piscu.

Skulptura „Broj 43” nalazi se kod Autobuske stanice u Beogradu i u obliku je par ženskih cipela u roze boji sa istaknutim brojem 43 (broj obuće koji je Merlinka nosila).

Merlinka trans spomenik

Vjeran je autor autobiografije Terezin sin u kom govori o pravi pojedinaca, ljudskoj egzistenciji i živeti u skladu sa vlastitom prirodom. Smenjivajući se između muškog i ženskog roda kada govori o sebi, Merlinka je ohrabrivala osobe u trans zajednici da žive otvoreno i bez stege. Po njemu je nazvan međunarodni festival queer filmova „Merlinka”.

Vjeran Merlinka

„Gledano iz ugla običnog sveta, to je smešno, ružno, bolesno… ali gledano iz našeg ugla, bilo je nešto čemu smo težili celog svog života“, napisala je u svojoj autobiografiji.

Bila je aktivistkinja i seks radnica, ali i zvezda u filmovima Želimira Žilnika. Ubijena je 2003. godine i za ubistvo do sada niko nije odgovarao. Ova skulptura je podsetnik na sve žrtve transfobije na Balkanu, i na to šta zaista znači živeti slobodno.

Saznaj više:
Povezani članci: