The Second Act, film koji je otvorilo Kanski festival, na 6. Festivalu francuskog filma kod nas

    08.06.2024.
    RECOMMENDED

    Festival francuskog filma biće održan od 19. do 23. juna na nekoliko lokacija na otvorenom u Beogradu, kao i u Novom Sadu, Nišu i Zrenjaninu.

    Na šestom izdanju festivala publika će imati priliku da pogleda najnovija ostvarenja iz Francuske, od kojih više njih pripadaju ovogodišnjoj selekciji Kanskog festivala, jednog od najznačajnijih filmskih susreta u svetu. Projekcije će biti održane na Kosančićevom vencu, Silosima, platou između dve kule poslovnog centra Ušće, Beograd bašta, dok će u Novom Sadu filmovi biti prikazani u Kulturnom centru Novog Sada, u Nišu u bioskopu Cine Grand, dok će se u Zrenjaninu program održati početkom jula.

    Vizual Festival francuskog filma 1

    Na konferenciji za medije održanoj u mts Dvorani prisutnima su se obratili Stanislas Pierret, direktor Francuskog instituta u Srbiji, Dragan Bjelogrlić, reditelj i kum festivala, Igor Stanković, direktor festivala i Alexis Manenti, glumac.

    – Ovogodišnje izdanje će otvoriti film Nepoželjni reditelja Ladja Lyja, sa glumcem Alexisom Manentijem, koji će biti i gost festivala. Drugog dana biće prikazan film koji je otvorio Kanski festival, Drugi čin Quentina Dupieuxa, sa velikim imenima francuskog glumišta. Svi filmovi su deo prošlogodišnje produkcije i pozvao bih sve da posete prelepe lokacije na kojima će biti prikazani, a ulaz na projekcije će biti slobodan, istakao je Igor Stanković.

    Šta znamo o filmu Drugi čin

    Filmski festival u Kanu za uvodno gala veče, ove godne, odabrao je da prikaže komediju i započne na jedan prijateljski i zabavan način. Film Quentina Dupieuxa donosi ludilo sa svojim veselo nestašnim, besramno šaljivim skečom koji probija četvrti zid – u pitanju je živahna meta šala, film o filmu ili možda film o filmu o filmu – ili možda samo film, čija je poenta da tvrdi da je stvarnost koju doživljavamo unutar i izvan bioskopa jedinstvena uprkos nivoima prevare i uloga koje unosimo u nju.

    Radnja filma

    Na samom početku zatičemo nervoznog, nesrećnog momka po imenu Stefan (Manuel Guillot) koji otvara svoj restoran usred ničega, a koji se ironično zove Drugi čin. Dva mladića hodaju prema restoranu – to su David (Louis Garrel) i njegov prijatelj Vili (Raphaël Quenard). David ima sastanak sa prelepom ženom čija ga posesivnost odbija, pa je poveo Vilija da je zavede umesto njega. Žena je Florens (Léa Seydoux) i spremna je da upozna Davida, nesvesna njegovih planova da je prepusti nekom drugom, i toliko je uverena da je David taj pravi da je čak povela svog oca sa sobom, Gijoma (Vincent Lindon).

    Lepota ovog filma leži u tome što glumci stalno izlaze iz svojih karaktera i svađaju se među sobom – ali niko ne kaže „Rez!“ Radnja se neprimetno kreće između različitih nivoa fikcije i stvarnosti, možda kao rezultat novog načina na koji je film režiran – od strane AI, robotskim glasom iz avatara na laptopu koji drži pomoćnik. Dupieux ismeva progresivne skrupule filmske industrije, a Drugi čin se sprda i sa mnogim temama koje filmska industrija trenutno shvata veoma ozbiljno.

    Ceo program festivala biće objavljen uskoro. Organizatori Festivala francuskog filma su Francuski institut u Srbiji, MegaCom Film i mts Dvorana. Festival su podržali Telekom Srbija kao generalni pokrovitelj, Mlekoprodukt – Ile-dE-France, MPC Properties, L’Oréal Balkan, TV5 Monde i Opština Stari grad.

    Fotografije: Instagram, Promo

    Saznaj više:
    Povezani članci: