Šta znamo o dokumentarcu o Rihanni?

    01.06.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/rihanna_dokumentarac_cover.jpg

    Danas je veoma teško zamisliti Rihannu bez njenih višestrukih kruna i ostalih insignija koje pokazuju da je kraljica sveta muzike, ali ruku na srce i drugih svetova. Ona je najbogatija muzičarka na svetu, jedna je od onih koji trajno drže titulu “najviše prodatih primeraka albuma”, ozbiljna je biznismenka, i prva žena koja nije evro-američka porekla a vodi luksuznu modnu kuću pod LVMH kišobranom. Rečju, sve što RiRi dotakne se pretvara u zlato i iz mnogo razloga je zaslužila da se uveliko polemiše o muzeju posvećenom njenom liku i delu koji bi bio otvoren na Barbadosu a negde u tom maniru i priča o njenom dokumentarcu deluje kao sasvim logičan sled stvari. Od sedamnaestogodišnje slatkice sa Barbadosa do neprikosnovene kraljice industrije put je dug petnaest godina i vredan kinematografskog zabeležavanja.

    Jeste istina da postaje sve popularnije da pevačice, posebno pop pevačice, snimaju dokumentarce o sebi, svom usponu i životu, i veliki je broj onih koji ne propuštaju priliku da pokažu i podele sa publikom svoju intimniju i “realniju” stranu a čini se da su filmovi novo omiljeno oruđe za to. Kao da su video i pisani intervjui odjednom postali passé pa se mnogi uhvate posla pravljenja filma o sebi koristeći to kao priliku da kažu šta imaju. Neko o svetu, neko o neshvaćenom sopstvu ali prilično je izgledno da je danas autobiografski dokumentarac jedan od češćih trendova na koje nailazimo. To je u neku ruku i prilično problematično jer činjenica da protagonista ima toliko kontrole nad produkcijom i mogućnost potencijalne cenzure da ostavlja prostor da se istinitost ovih naslova i njihov status kao pravih dokumentaraca ozbiljno dovedu u pitanje. Međutim, iako se od Rihanne istina može očekivati svašta, bilo kakvo ulepšavanje i lažno predstavljanje teško da može da se nađe na toj listi, i kada je Peter Berg, režiser, izjavio da “završava to uskoro”, nismo mogli a da se ne obradujemo.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/1591012712023363.jpg
    Prva fotografija iz dokumentarca „Rihanna: Volume One“ koja se pojavila na Twitteru

    Film konačno ima ime “Rihanna: Volume One”, i nekoliko fotografija je nedavno prikazno na društvenim mrežama pa se čini da zvanično objavljivanje nikad nije bilo bliže što je sjajna vest budući da od informacije da su prava na film prodata Amazonu za 25 miliona dolara, nije se puno, takoreći ništa, čulo o ovom ostvarenju. Rihanna je i u prethodnim projektima bila povezana sa Amazone Prime, tako da nije previše iznenađujuće da je izbor pao baš na ovu platformu. Prošle godine je sa velikom radošču dočekani “Guava Island” koji je snimala sa Donaldom Gloverom, poznatijim kao Childish Gambino, debitovao na Amazonu, a i njena Fenty X Savage kolekcija je bila predstavljena na ovoj platformi u septembru. Tako da bilo je i očekivano da ako neko treba da plati 25 miliona dolara za njen dokumentarac i sva prava na njega, to defitnivno budu oni.

    S druge strane, ono za šta nismo znali šta da očekujemo jeste kakav će biti sadržaj dokumentarca. Dugo se govorilo da će film ponuditi “intimni pogled u Rihannin karakter, smisao za humor, poslovnu etiku, porodične i emotivne odnose”, ali prema novim Bergovim izjavama i izjavama ostalih saradnika, dokumentarac se možda protegne skroz unazad na same početke njene karijere. “Postoji snimak potpisivanja njenog prvog ugovora, i njenih početaka i to će biti u budućem dokumentarcu koji će Rihanna objaviti na Amazon Prime” rekao je Evan Rogers, ko-producent pesme “Pon de Replay” od koje je sve i počelo. Prema svedočenjima ostalih uključenih u proces snimanja Bergov smeo i inovativan pristup će doneti potpuno nefiltriran pogled u njen život i obezbediće uvid u evoluciju jednog od najpopularnijih glasova današnjice. “Sa potpuno otvorenim pristupom njenom životu i radu, imam preko 1200 sati snimaka, i ovo je pravo putovanje kroz njenu životnu i poslovnu filozofiju, i odnos koji ima sa ljudima oko sebe, koji je duboko emotivan i inspirativan” rekao je Berg. Nažalost, osim „uskoro“ i „veoma uskoro“ sam datum objavljivanja ostaje obavijen velom misterije kao i famozni #R9, njen deveti album, za koji se još uvek nadamo da će izaći bar ove godine.

    Saznaj više:
    Povezani članci: