Isprobajte ova tri sjajna recepta već sledeće nedelje

autor BURO.
recepti sq

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/10/recepti_cover.jpg

Kada se pojave ovakvi predivni jesenji vikendi (posebno posle kišnog preview-a sezone koja sledi) kao da zaboravimo na realnost. Kej, vinarije na otvorenom, rooftop restorani, svako mesto bilo je zgodno da se vidite sa prijateljima nazdravite životu i poput guštera uživate na suncu. Pa zašto u istom nežnom raspoložnju ne uklizate u sledeću nedelju? Ako ste sebi obećali da ćete se poigrati u kuhinji i početi da jedete bolje i zdravije, vreme je da istrajete u toj odluci. U tome će vam verovali, ili ne, pomoći brend Zara Home. Naime, njihov sajt je sve manje samo radnja (a od prošle sezone online shopping je omogućen i za našu zemlju), a sve više riznica inspiracije i ideja kada je dobar i spor(iji) život u pitanju. Predlažemo vam tri jednostavna i ukusna recepta, koji se sjajno slažu uz njihove komade iz nove kolekcije, ali realno jednako dobro će izgledati i posluženi u vašem omiljenom posuđu. Neka igre počnu!

Tajlandski zeleni kari

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/10/160183054083061.jpg

sastojci 

– 2 stabljike limunove trave

– 3 sveže zelene čili papričice

– 1 oguljeni đumbir srednje veličine

– 4 čena belog luka

– 6 listova kafir limete

– 4 komada luka šalota ili vlašca (zelene stabljike) + 1 za posluživanje

– 1 izdašan grozd svežeg korijandera

– 1 kašika susamovog ulja

– 3 kašike soja sosa

– Povrće po želji

– 2 sveža fileta lososa

– 300 ml kokosovog mleka

– 1 iseckana crvena čili papričica za serviranje

– 3 limete

– 1 šolja jasmin pirinča

– Nekoliko listova ljubičastog bosiljka

priprema

Ravnim delom noža iseckajte stabljike limunove trave kako biste je lakše usitnili. Iseckajte zelenu čili papričicu i iseckajte luk na trake. Odložite u posudu sa vodom i ledom. U blender stavite limunovu travu, zelenu čili papričicu, đumbir, beli luk, listove kafir limete, luk šalot, korijander, susamovo ulje i soja sos. Usitnite tako da dobijete pastu. Prekrijte folijom i ostavite da odstoji. Kuvajte pirinač oko 10 minuta.Stavite testeninu sa malo ulja da se kuva na umerenoj vatri u širokom i dubokom tiganju.nDodajte kokosovo mleko i povrće po izboru. Kuvajte nekoliko minuta i dodajte komade lososa. Ostavite da se kuva oko četiri minuta, dodajte sok od limete i sklonite sa vatre. Kari pospite listovima ljubičastog bosiljka, lukom šalotom isečenim na bele trake i seckanom crvenom čili papričicom. Poslužite sa jasmin pirinčem, četvrtinom limete i korijanderom.

Pečeno povrće

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/10/1601831039994474.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/10/1601831175900541.jpg

sastojci

– 250 g maslaca na sobnoj temperaturi

– 90 g čistog kakaa

– 7 većih jaja

– 275 g smeđeg šećera 

– 150 g mlevenih badema

Za grilijaš:

– 1 i 1/2 šolje šećera

– 90 ml vode

– 350 g pečenog lešnika

priprema

Podmažite maslacem i obložite okrugli kalup od 24 cm papirom za pečenje. Zagrejte rernu na 160º C. Umutite maslac da bude kremast (veoma mekan) i prosejani kakao dok ne dobijete kremastu strukturu. U ben-mari posudi izmutite jaja i šećer, dok ne dobijete penastu smesu i udvostručite zapreminu. Mešajte dva sastojka uz pomoć špatule i dodajte mleveni badem, dok mešavina ne postane homogena. Izlijte u kalup i pecite na centralnoj rešetki između 45 i 50 minuta. Kada se ispeče, ostavite tortu da se ohladi u kalupu. Kada se ohladi, pospite kakaom u prahu. Za grilijaš, ispecite lešnike ako su tvrdi na blagoj vatri u tiganju ili u rerni. Isecite lešnike na polovine ili četvrtine i stavite ih na papir za pečenje. U dubokoj šerpi sa teškim dnom izmešajte šećer i vodu. Stavite na jaku vatru bez mešanja, dok se ne stvori karamela intenzivne zlatne boje. Prelijte karamelu po lešnicima i ostavite da se ohladi. Dodajte grilijaš na tortu i poslužite.