BURO. tried & tested: Televizor sada može biti i umetničko delo

  30.11.2019.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/11/frame_cover.jpg

  Samsung „The Frame“ to svakako jeste!

  Već smo vam pisali da je Samsung „The Frame“ televizor stigao na naše tržište. Naravno da nismo izdržali, morali smo da ga povedemo na “test vožnju”. Radi se o sasvim posebnom uređaju koji je dizajnirao Yves Béhar ispred studija Fuseproject. Ideja je bila da se stvori pametan televizor koji može da bude “nevidljiv u enterijeru”. Jasno nam je da je najteže u delo sprovesti najjednostavnije ideje, a Yvesu je to u potpunosti pošlo za rukom! Uz sve napredne funkcije i kvalitet slike na kakav smo navikli od Samsunga uz naprednu QLED tehnologiju (mada se iznova iznenadimo kad sve to ponovo podignu na viši nivo) tu je i posebna osobina ovog televizora – kada nije uključen on se pretvara u umetničko delo. I to po želji!

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/11/1575136061650736.jpg
  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/11/1575136101169625.jpg

  Poseban Art Mode „The Frame“ televizora nudi opciju da korisnici sami biraju sliku koja će se prikazivati na displeju i to sortirano po umetnicima, ili po vrsti umetnosti. Kustoskinja Elise Van Middelm bila je angažovana posebno da oblikuje kolekciju, a umetnici kao što su Luisa Lambri, Barry McGee i Todd Eberle su kreirali posebna dela inspirisani ovim televizorom. A onda na scenu nastupa i najmodernija tehnologija, svetlosni senzor na osnovu osvetljenja sobe prikazuje umetnička dela tako da deluju kao da se zaista radi o platnu i fizičkoj slici. Dodatno tom utisku doprinosi ram (postoji u nekoliko različitih boja) koji se po želji može menjati, a ako ste neodlučni, uvek možete nekoliko omiljenih fotografija staviti da se rotiraju u određenom vremenskom okviru. Takođe, ova opcija štedi i energiju jer se televizor automatski gasi kada senzor detektuje da više nema nikoga u prostoriji.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/11/1575136474519675.jpg

  Naš „The Frame“ TV od 138 centimetara dijagonale ekrana odlučili smo da instaliramo u središnjem delu kancelarije gde je naš gallery wall i to smo učinili mnogo lakše nego što smo očekivali, a zahvaljujući jednoj jedinoj neprimetnoj vezi svi kablovi su sakriveni. Posle manje od sat vremena smo i zaboravili da se radi o televizoru, jer je od prvog momenta postao pravi kameleon koji se u sekundi uklopio uz BURO. izbor apstraktnih printova na zidu kancelarije. Ako želite da nešto slično postignete u svom prostoru donosimo vam odlične savete enterijeriste Marka Desivojevića. Marka ste mogli bolje da upoznate kad smo ga posetili u njegovom stanu koji je sam uredio. Budući da je veliki ljubitelj i poznavalac umetnosti, dao nam je smernice kako „The Frame“ iskoristiti na najbolji mogući način i u potpunosti uživati u njegovim mogućnostima. Inspirišite se i slobodno prepišite:

  Od čega započeti pri sklapanju idealnog gallery wall-a u stanu? Na šta bi trebalo da obratimo pažnju?

  Kod biranja umetnina je najvažnije slediti emociju koju vam neko delo izazove i time svako treba da se vodi kada bira umetnička dela za svoj dom. Prvenstveno vodite računa da će umetnina koju birate “živeti” sa vama. U samom procesu dizajniranja jednog enterijera, biranje umetnina je jedan od poslednjih koraka. Kada se do ovog koraka dođe, prošlo je već nekoliko meseci rada na jednom projektu, tako da tad već poznajem svoje klijente bolje i imam jasnu sliku o njihovom estetskom senzibiltetu. Tada sugerišem radove za koje mislim da će dati dodatnu dimenziju i vrednost jednom enterijeru i da svako ko boravi u tom prostoru može da uživa u njima. Podjednako je važno kako je delo izloženo, uramljeno, osvetljeno.

  Kako uklopiti moderne elektronske uređaje na način da ne narušavaju balans u prostoru i ugodan ambijent?

  Inovacije u tehnološkim rešenjima su pored tehničkog aspekta pretrpele i ogromne promene u dizajnu. Gotovo svi proizvođači elektronskih uređaja polažu veliku pažnju na dizajn svojih proizvoda, tako da i među njima ima različitih stilova, pravaca i imamo mogućnost da uz određeni enterijer izaberemo i uređaje koji će doprineti celokupnom utisku prostora. Ja u svojim enterijerima često kombinujem stilove, epohe i volim da vidim najsavremeniji elektronski uređaj na antikvitetnoj komodi.

  Kako urediti dnevnu sobu tako da ima sopstveni karakter i da ne izgleda kao nešto iz kataloga?

  Za početak, preporučujem da televizor ne bude centralna tačka dnevnog prostora. Dnevna soba je mesto gde se najviše vremena provodi sa bliskim ljudima i zbog toga treba iskoristiti zadati prostor da isprati tu namenu. Važno je adekvatno pozicionirati nameštaj za sedenje, voditi računa o pozicijama odakle dolazi prirodno svetlo, kako veštačkim svetlom akcentovati prostor. Zadata arhitektura prostora, dizmenzije i stil klijenta dalje diktiraju kakve boje koristiti, koje materijale, teksture. Kada pratimo ovakav ‘organski’ pristup sigurno da ćemo dobiti individualniji i prijatniji ambijent.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/11/1575137006574243.jpg
  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/11/1575137021179052.jpg

  Budući da „The Frame“ televizor dolazi sa opcijom downloadovanja umetničkih dela (između ostalog mogu se preuzeti iz institucija kao što su Albertina, Museo del Prado, Lumas i Saatchi Art), a ti si poznat kao veliki ljubitelj umetnosti, koja dela bi mogao da preporučiš za preuzimanje?

  Pomenuti muzeji spadaju među institucije koje čuvaju najznačajnija umetnička dela. Za nas je u današnje vreme ogromna privilegija da tim delima, zahvaljujući procesu digitalizacije, možemo da pristupimo i konzumiramo ih gotovo na identičan način kao kada se sretnemo sa originalima. Nekada smo mogli da gledamo otiske u knjigama, a danas možemo da vidimo sve nijanse, detalje i specifičnosti pojedinih dela, a da ne uđemo u Louvre. To je zaista ogromna privilegija koju su nam savremena tehnološka dostignuća donela. Preporučujem preuzimanje i konzumiranje u skladu sa ličnim preferencama, nema univerzalnog recepta.

  Kojih bi ti pet dela držao na rotaciji na ovom TV-u u svom stanu?

  Moj izbor bi bili savremeni umetnici čiji radovi za osnovni medij imaju ekran. Tu bi se sigurno nasao Do Ho Suh, savremeni koreanski umetnik izuzetnog senzibiliteta čiji opus obuhvata sve od skulptura do instalacija, ali i multimedijalnih i video projekata. Zatim Nadežda Kirćanski, naša mlada umetnica širokog stvaralačkog spektra; njenu prošlogodišnju multimedijalnu izložbu u galeriji Doma Omladine bih rado preselio u svoj stan. Video rad novozelandske umetnice,, Lise Reihanasa sa venecijanskog bijenala pre dve godine bi na mom televizoru najčešće bio na repeat-u. Radovi Leo Villareal američkog umetnika koji kombinuju LED rasvetu i kompjuterske kodove bi bili idealna pozadina svakog kućnog partija. Australijska umetnica Tracey Moffat sa svojim fotografijama i video radovima takodje zaokuplja moju pažnju.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/11/1575137330040064.jpg
  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/11/157513736563667.jpg

  Da li bi našim čitaocima mogao da preporučiš tri knjige koje bi mogle da im pomognu pri uređenju sopstvenog doma?

  Postoji nekoliko izdavačkih kuća koje su specijalizovane za izdavaštvo iz oblasti umetnosti i dizajna. Rizzoli, Taschen, Assouline su veoma posvećeni knjigama kroz koje predstavljaju radove najznačajnihi dizajnera i dekoratera, kao sto su Gacques Grange, Axel Vervoordt, David Hicks, Francois Catroux… Ovakve publikacije nam otvaraju vrata nekih od najlepših domova sveta; tu možemo da vidimo kako su najveći majstori ovog posla tretirali prostore i kreirali vanvremenske atmosfere. Naravno, pošto smo u ovom razgovoru dosta pominjali i savremene tehnologije verujem da će mnogim čitaocima biti jednostavnije da za početak počnu sa praćenjem nekih od najpoznatijih portala koji se bave uređenjem doma. Ima ih dosta i za sve ukuse.

  Saznaj više:
  Povezani članci: